Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi 2570 sayılı kararı; devletlerin Ekim 2020 Ateşkes Anlaşmasını desteklemesini ve bütün yabancı güçler ile paralı askerlerin ‘‘gecikmeksizin’’ Libya topraklarını terk etmesini öngörmektedir. BM Libya Misyonu Başkanı Stephanie Williams’ın açıklamasına göre de ülkede cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri 24 Aralık (Libya Bağımsızlık Günü) 2021 tarihinde yapılacaktır.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 06 Mayıs 2021
Reuters’in haberine göre Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı video görüşmesinde ona; Libya’dan yabancı askerleri çekmenin ‘‘önemli bir sinyal’’ olacağını söylemiştir.
Libya’da neredeyse 10 yıldır süren şiddetli çatışmalar sonrasında, ülkenin doğu ve batısına hâkim güçlerin yer aldığı geçici hükümet, 15 Mart 2021 tarihinde yemin ederek göreve başlamıştır.
Türkiye, Tripoli merkezli Ulusal Mutabakat Hükümetini desteklerken doğudaki Libya Ulusal Ordusu ise Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından desteklenmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Erdoğan’ın Almanya Şansölyesi Merkel’e; Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde yakalanan ivmenin kaybolmaması gerektiğini, Yunanistan’ın tahrikkar eylemlerini sürdürdüğünü, Ege’de uluslararası hukuka ve vicdana aykırı olan geri itme hadiselerinin artarak devam ettiğini, tüm bunlara rağmen olumlu gündemin muhafazası için Türkiye’nin itidalli tutumunu koruduğunu dile getirmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun imkân ve kabiliyetlerini de kullanmak suretiyle Afganistan’a desteğin en etkin biçimde nasıl sürdürebileceğini ele almak gerektiğini belirterek, Libya’nın istikrarı için Milli Birlik Hükümeti’ni desteklemeye devam edeceklerini, bu kapsamda Almanya ile işbirliği yapmaya da hazır olduklarını da ifade etmiştir.
Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı 12-13 Nisan 2021 tarihlerinde Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Libya’nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunması, Libya halkının refahı öncelikli hedefimizdir. Türkiye, doğusu, batısı, kuzeyi ve güneyiyle tüm Libya’yı muhabbetle kucaklamaktadır” açıklamasını yapmıştır.
En az 14 bakanı ve genelkurmay başkanının bulunduğu geniş bir delegasyonla Türkiye’yi ziyaret eden geçici Libya Millî Birlik Hükûmeti Başbakanı Abdulhamid Dbeibeh de Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşmasının iki ülkenin çıkarına olduğunun altını çizerek: “Bizler ikili ticaret ilişkilerimizi ve hacmimizi dengeli bir şekilde daha da artırmayı arzulamaktayız. Bu bağlamda iki ülke arasındaki Karma Ekonomik Kurul Toplantısı’nın en yakın zamanda yapılması arzusu içerisindeyiz. Libya yeniden imar ve yapılanma konusunda birçok projeye ev sahipliği yapacaktır. Bu bağlamda Türk şirketlerin gelip bu projeleri yürütmeleri arzusu içerisindeyiz. Aynı şekilde dost ve kardeş ülkelerden aynı yaklaşımı beklemekteyiz. Türkiye’nin müteahhitlik alanındaki derin tecrübesi ve daha önce de Libya sahasındaki çalışmasıyla bu alanda büyük pay alacağına inanıyoruz.” açıklamasını yapmıştır.