savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3686
EURO
36,3964
ALTIN
3.017,14
BIST
10.025,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Çok Bulutlu
8°C
Ankara
8°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
10°C

Akıllı ve Çalışkan Olmak Neden Yetmiyor?

Akıllı ve Çalışkan Olmak Neden Yetmiyor?

‘‘Kendinize güvenmek zordur çünkü benlik düşüncesi suni bir yapıdır. Aslında herkes evrenin görkemli birliğinin bir parçasıdır. Bu dünyada güzel olan her şey içinizdedir.’’ Russel Brand.

Akıllı ve Çalışkan Olmak Neden Yetmiyor?

Akıllı ve Çalışkan Olmak Neden Yetmiyor?

 

‘‘Kendinize güvenmek zordur çünkü benlik düşüncesi suni bir yapıdır. Aslında herkes evrenin görkemli birliğinin bir parçasıdır. Bu dünyada güzel olan her şey içinizdedir.’’ Russel Brand.

 

Yazar: Melissa Chu, Medium, 13 Ağustos 2018

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 08 Temmuz 2020

 

Foto: Joshua Earle

 

Çok uzun bir süre, akıllı insanların sıkı çalışmaları ve makul bir büyüme ortamında yetişmeleri durumunda, başarının kendiliğinden geleceğine inandım.

Diğer insanlara baktığım ve ‘‘Hey, şu insan ileride çok güzel şeyler yapacak’’ diye düşündüğüm zamanlar oldu.

Fakat yaşlandıkça durumun hiç te öyle olmadığını anladım. Tanıdığım çok az zeki ve güçlü iş ahlakına sahip insan yoluna devam ederek dikkat çekici başarılara imza atarken birçoğu ise sadece iyi durumda olmakla yetiniyor. Ne yazık ki bazıları da gayesiz bir şekilde ne yapacaklarını bilemez bir durumdalar.

Sonra, ister başarılı bir kariyer, ister mükemmel ilişkiler isterse de sağlıklı kalabilmek olsun, başarı söz konusu olduğunda birçok faktörün gerektiğini anladım. Evet, akıl ve iş ahlakı başarılı olmanın gereklerinden, fakat gerçek hayatta bu iki faktörden çok daha fazlası gerekiyor.

Aşağıda akıllı ve çok çalışkan biri olmanıza rağmen neden başarılı olamadığınıza dair yedi gerekçeyi okuyabilirsiniz.

  1. Yeni insanlar ile temas kurmuyorsunuz.

Uzun zamandır tanıdığınız insanlara yapışıp kalmak çok kolaydır. Birbirinizin hikâyelerini biliyorsunuzdur ve grup içinde yapılan aynı şakalara gülebilirsiniz. Eski arkadaşlar ile olan problem, aynı fikirlerin tekrar tekrar pişirilip önünüze gelmesi ve yaşadığınız ortam dışındaki yeni bakış açılarını öğrenme imkânınızın olmamasıdır.

Kaynak: FamilyDental On Collins

 

Başlangıçta yeni insanlarla tanışmak zor olabilir, fakat her şeye bir yerden başlamak gerekmektedir. Başlangıçta; haftada bir yeni insanla tanışmak gibi kendinize küçük bir hedef belirleyin.

Hayallerinize erişmek için savaşmak zorundasınız. Fedakârlık yapmak ve çok sıkı çalışmak zorundasınız. Lionel Messi

  1. Değişime karşısınız.

Çok uzun bir süre aynı ortamda olmak yeni şeylere adapte olmayı zorlaştırır. İyi haber ise değişimin fırsatlar ve yenilik için size bir şans sunmasıdır.

Değişimlere direnmek yerine onlardan en iyi şekilde nasıl faydalanabileceğinizin yollarını arayın. Belki de büyüyen bir iş ihtiyacını karşılayabilir ya da olayları farklı bir bakış açısıyla görebilirsiniz.

Kaynak: reBORN Experience

 

Her zaman yeni konseptlere açık ve çevrenizdeki dünya hakkında meraklı olun.

 

  1. Risk almayı istemiyorsunuz.

Akıllı insanlar genellikle emniyetli rotayı seçerler. Emsalleri ile aynı rotayı defalarca takip edebilir veya emsalleri tarafından kabul edilebilir görülen bir kariyer seçebilirler.

Başarısızlık, başarının karşıtı değildir, başarısızlık başarının bir parçasıdır. Kaynak: kenary820/shutterstock.com

 

Bu bir dereceye kadar emniyet sağlıyor olsa da çok sıradan olabilir. Akıllı insanlardan çok sık olarak işlerini tatminkâr bulmadıklarını ve başka bir şey yapmak istediklerini, fakat yapmaktan korktuklarını duyarım.

Alışkın olmadığınız bir alana girmeyi düşünüyorsanız, bir şeyin peşinden gitmemeyi seçtiğinizde, onlarca yıl sonra hayatınızın nasıl olacağını düşünün. Verdiğiniz karardan pişman mı yoksa mutlu mu olacaksınız?

  1. Niteliklerinize dayanarak başarıya layık olduğunuza inanıyorsunuz.

Okulda çok çalışan insanlar en tepede olmaya ve ne kadar iyi bir potansiyele sahip olduklarının söylenmesine alışıktırlar. Bu başlangıçta iyi görünebilir, fakat bazı olumsuz yan etkileri vardır.

Kaynak: dreamstime

 

Bazı insanların zekâları ve sadece gittikleri okullar nedeniyle bir şeyleri hak ettiklerini iddia ettiklerine tanık oldum. Nitelikleri nedeniyle işlerin otomatik olarak sonuçlanmasını bekliyorlar. Ne yazık ki gerçek yaşamda işler bu şekilde yürümemektedir.

Gerçek hayatta sağladığınız katkıya göre sonuçlar alınmaz. Gerçek hayatta sonuçlar; sıkı çalışma, stratejik düşünme ve biraz da şansın bir araya gelmesiyle alınır. Şans faktörünü, sıkı çalışma ve stratejik düşünce ile artırabilirsiniz.

  1. Hiç durmaksızın heyecan veren her şeyin peşinden koşuyorsunuz.

Çok başarılı olan insanlardan sık duyduğum bir şey boşa zaman geçirmekten nefret etmeleridir. Akıllı insanlar, sadece bir şeye harcanan zaman ve emek; potansiyel olarak başka bir şeyi kaçırıyor olmak anlamına gelebileceğinden zamanlarının değerini çok iyi bilmektedirler.

Bu güçlü bir özellik olsa da önünüzdeki büyük bir fırsatı kaçırmak anlamına da gelebilir. Herhangi bir alanda işe sıfırdan başlamak veya yeni girişimlerde bulunmak zordur ve başlangıçtaki engelleri aşmak sabır gerektirir.

 

Sadece tek bir hedefe odaklanmak uzun vadede; tek bir şeyin arkasından gitmekten, sıkılmaktan ve sonra tekrar yeni bir şeyin ardından gitmekten çok daha iyi sonuçlar verir.

  1. Verdiğiniz kararlara bağlı kalamıyorsunuz.

Akıllı ve çalışkan olmak size sayısız kapılar açabilir. Ne yazık ki çok fazla sayıda seçeneklere sahip olmak birkaç seçeneğe sahip olmak kadar sınırlayıcı olabilir.

Karar Verme. Kaynak: ROCKET remote

 

Çok fazla sayıda seçenek ne yapacağınıza karar vermeyi zorlaştırır. Sonuç olarak da balıklama atlamak ve size uygun olanı görmek caziptir. Birbiri ardına sayısız lisansüstü okul programlarına devam eden birisini tanıyorum. On yıldan fazla bir zaman sonra hâlâ ne yapacağını bilmiyordu.

Birçok çabayla uğraşmak yerine önce denemenizi öneririm. Büyük bir karar almadan önce diğer insanlar ile konuşun ve araştırma yapın, böylece bir seçeneğin sizin kişilik ve yaşam tarzınıza uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

  1. Kendinize güvenmiyorsunuz.

Şaşırtıcı bir şekilde akıllı insanlar kendi yeteneklerini küçük görebilirler. Ellerinden geleni başaramayacaklarına inanmalarına neden olacak şekilde kendilerinin en acımasız eleştirmenidirler.

Kendinize güvenmenin önemi. Kaynak: Peaceful Mind Peaceful Life

Akıllı insanlar iş hayatları söz konusu olduğunda yüksek standartlara sahiptirler. Ne zaman bir projede çalışsalar, daima nihai ürünü ince eleyip sık dokuma ve sorgulama eğilimindedirler.

Yüzeysel olarak bu iyi bir şey gibi görülebilir, ancak genellikle yardımcı olmaktan ziyade yıpratıcıdır. Mükemmeliyetçilik, insanların hedeflerini başarmalarını ya da en başta yeni bir şeye adım atmalarını engelleyebilir.

‘‘Kendinize güvenmek zordur çünkü benlik düşüncesi suni bir yapıdır. Aslında herkes evrenin görkemli birliğinin bir parçasıdır. Bu dünyada güzel olan her şey içinizdedir.’’ Russel Brand.

Bu nedenle, sizi yeni şeyler denemekten uzak tutan; ‘‘ya yapamazsam’’ veya ‘‘yeterince iyi değilim’’ gibi korkuların esiri olmak yerine, yıllar sonra hayatınızın nasıl olmasını istediğinizi düşünün. Başlamak her zaman bir şeylerin olmasını beklemekten çok daha iyidir.

Başarıya daha da yaklaşmak için bugün neler yapacaksınız? Sizi geri tutan ve başarınıza engel olan şeyler nelerdir?

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

 

 

 

7 Reasons Why Smart, Hardworking People Don’t Become Successful

For the longest time, I believed that if smart people worked hard and grew up in a reasonably nurturing environment, success would come eventually. I looked at other people and thought, “Wow, that person’s going to go on to do great things.” But as I grew older, I realized that’s not necessarily the case.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.