savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4954
EURO
36,2629
ALTIN
2.962,32
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Alman Ordusu Kürt Savaşçıları Eğitmek İçin Oyuncak Tank Kullanıyor

Alman Ordusu Kürt Savaşçıları Eğitmek İçin Oyuncak Tank Kullanıyor

Alman Ordusu Kürt Savaşçıları Eğitmek İçin Oyuncak Tank Kullanıyor

Aptalca görünüyor ama işe yarıyor ise, aptalca değildir!

İple Çekilen Oyuncak Tank İple Çekilen Oyuncak Tank

 YAZAN: ERCAN CANER

Ercan Caner, Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahip olan Caner, BİTES Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Firmasında T-129 ATAK Taarruz Helikopteri Bilgisayar Tabanlı Eğitim ve Sanal Bakım Eğiticisi projelerinin yöneticisi ve havacılık projeleri alan uzmanı olarak çalışmaktadır. Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında doktora tez çalışmalarını sürdüren Caner’in İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 36 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO deneyimlerine sahiptir.
E-mail:ercancaner@gmail.com

Alman Ordusundan askeri uzmanlar, Irak’taki Kürt peşmergelere, Almanya’nın Kürtlere hibe ettiği Panzerfaust III modeli tanksavar roketlerini kullanma eğitimi vermekteler. Fakat hiç kullanılmamış yeni silahlarla birlikleri arazide eğitmek kolay bir iş değil ve ortalıkta imha edilecek hiç bir tank da yoksa personeli eğitmek çok daha zor bir faaliyet.

Alman askeri uzmanları, Kürdistan’ın dağlarında, Batı Avrupa’nın yüksek teknoloji içeren eğitim alanlarından çok uzaktalar.xBu nedenle elde mevcut imkanlardan yararlanıyorlar. Alman Ordusu Kürtlere Panzerfaust III kullanımını öğretmek maksadıyla oyuncaklar ve bazı akıllıca hileler kullanıyorlar.

Arazide Kuru Tetik Çalışması Arazide Kuru Tetik Çalışması

Bir çadır içerisinde bir tanksavar mevziisini simüle eden Almanlar, bir iple oyuncak bir tankı hareket ettirmekte ve Kürtler tankı izlemektedirler. Aptalca görünüyor olsa da aslında oldukça faydalı bir eğitimdir. Oyuncak tank gerçek bir tankın 210 metre mesafeden görüldüğündeki ebatlardadır. Bir Kürt savaşçı saklandığı yerden elinde bir Panzerfaust III modeli tanksavar füzesi ile çıkarak mevzii almakta, süratle nişan alarak tetiği çekmekte ve tankı imha etmektedir.

Aşağıdaki şekilde Panzerfaust III modeli tanksavar silahının atış görüntüsü görülmektedir. Oldukça basit ve 100 metre ile 400 metre arasındaki tank silüetlerini gösteren görüş sisteminde tank yukarıdan ikinci sıradaki silüeti dolduruyor ise mesafesi yaklaşık olarak 200 metredir. Artı işaretleri tank belirli ve önceden tahmin edilebilen bir hızla ilerliyor ise verilecek önlemeler içindir.

Evinizde pratik yapmak isterseniz siz de Hensoldt-Wetzlar1 Panzerfaust III görüş sistemini yapabilirsiniz.

Panzerfaust III Atış Görüntü Sistemi Panzerfaust III Atış Görüntü Sistemi

Panzerfaust III modeli tanksavar silahları üçüncü nesil, taşınabilir ve omuzdan atılabilen bir silah sistemidir. İlk örnekleri İkinci Dünya Savaşı yıllarında kullanılmış Panzerfaust III modeli 1978 yılında geliştirilmiştir. Silahın sınırlı üretimine 1985 yılında başlanmış ve seri üretimine 1990’ların ilk yıllarında başlanmıştır. İlk silah 1992 yılında Alman Ordusu envanterine girmiştir silah günümüzde birkaç ülke ordularının envanterinde bulunmaktadır.

Panzerfaust III Modeli Tanksavar Füzesi Panzerfaust III Modeli Tanksavar Füzesi

Panzerfaust III, iki ana parçadan oluşmaktadır; mühimmat ve önceden yüklenebilir tek kullanımlık lançer ile yeniden kullanılabilir özellikteki ateş kontrol ve görüş ünitesi. Kullanım öncesinde yüklenen mühimmat görüş/atış kontrol ünitesine irtibatlandırılır, nişan alınır ve silah ateşlenir. Atış sonrasında boş namlu atış kontrol ünitesinden çıkarılır ve atılır, sonrasında yeni bir mühimmat yüklenerek tekrar atış yapılabilir.

 

Dynamit-Nobel üretimi Panzerfaust III

Üreten Ülke: Almanya

Üretici Firma: Dynamit-Nobel AG – Almanya / IHI Aerospace – Japonya

İlk Hizmete Giriş Tarihi: 1992

Uzunluk: 1200 mm (47.24 inch)

Namlu uzunluğu: 1200 mm (47.24 inch)

Boş Ağırlık: 15.60 kg (34.39 libre)

Harp Başlığı Ağırlığı: 3.9 kg

Lançer Çapı: 60 mm

Harp Başlığı Çapı: 110 mm

Ateşleme Sistemi: Yaylı tetik tertibatı, tek atım
Yükleme: Tek atım, kullanılamayan tüp

Mermi İlk Hızı: 152 m/sny (500 feet/sny)

Atış Sürati: Dakikada 1 atım

Menzil: 396 metre (1300 feet)

Zırh Delme Kabiliyeti: 700 mm

Beton Delme Kabiliyeti: 1600 mm

Azami Etkili Menzil (Hareketli Hedef): 300 metre

Azami Etkili Menzil (Sabit Hedef): 400 metre

Asgari Etkili Menzil: 20 metre

Görüş Ünitesi: Entegre UP-7V teleskopik görüş ünitesi

Kullanan Ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, İtalya, Japonya, Hollanda, Peru, Güney Kore, İsviçre, Irak Kürdistanı (200 lançer ve 2500 füze).

 

Panzerfaust III modeli tanksavar silahı kısa menzilli düşmanı ani kullanım ile şaşırtma prensibi ile kullanılan bir silah sistemidir. Silah ateşlendiğinde namlu gerisinden çıkan patlama etkisi silahın mevziini belli eder. Tanksavar silahı sadece tanklara karşı etkili değildir, meskun mahallerde evlere, zayıf koruganlara karşı da oldukça etkilidir. Harp başlığında zırh delme kabiliyeti için şekillendirilmiş patlayıcı kullanılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.