savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6364
EURO
37,1532
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Hafif Yağmurlu
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

Beyaz Saray’ın Göktaşı Felaket Planı Hazır

Beyaz Saray’ın Göktaşı Felaket Planı Hazır
A+
A-

Beyaz Saray’ın Göktaşı Felaket Planı Hazır

Yazar: Chelsea Gohd

Çeviren: Ercan Caner, Ankara-Türkiye

KISACA

  • Hangimiz ‘‘Chelyabinsk Olayı’’ olarak anılan ve bize asteroit çarpmalarına karşı ne kadar savunmasız olduğumuzu hatırlatan, 2013 yılında Rusya’nın soğuk semalarında parlayan şaşırtıcı meteorun görüntülerini unutabilir?
  • Beyaz Saray nihayet Dünyaya Yakın Cisimlere (Near Earth Object – NEO) karşı koymayla ilgili protokollerin taslağını bir rapor halinde yayınladı.

2013 yılında bir meteor Rusya üzerinde parçalanarak yeryüzüne düştü ve 1.400’den fazla insanın yaralanmasına neden oldu. ‘‘Chelyabinks Olayı’’ olarak adlandırılan suçlu meteorun çapı, tahmini olarak 17-20 metre büyüklüğündeydi ve yaklaşık olarak 500 kilotonluk bir  enerji açığa çıkmasına neden oldu. Aslında, atmosfer enerjisinin çoğunu absorbe etmeden önce meteor, Hiroşima’ya atılan atom bombasından 29 kat daha fazla enerjiye sahipti.

OLASI GÖKTAŞI ÇARPMALARI

Kuyruklu yıldızlar ve asteroitler gibi düzinelerce yıldızlararası cisim dünyaya çok yaklaşmaktadır. Aslına bakıldığında; 3 Ocak 2017 tarihi itibarıyla 15.420 adet Dünyaya Yakın Cisim tespit edilmiştir. 21 Mart 2016 tarihinde, dünyadan 1 Ay Uzaklığı mesafeden daha yakın olan bir Dünyaya Yakın Cismin 35-86 metre çaplarında olduğu belirlenmiştir. Eğer o cisim atmosferi  delerek dünyaya çarpsaydı ortaya çıkan zarar ve felaket çok büyük boyutlarda olabilirdi.

Daha büyük tehlike ise, Asteroit 2013 TV135’in dünyaya çarpma olasılığıdır. Bu asteroidin önümüzdeki 100 yıl içerisinde dünyaya çarpma şansı 63.000’de birdir, fakat çarpması durumunda sonuç kesinlikle felaket olacaktır. Bu asteroidin çapı yaklaşık olarak 400 metredir ve dinozorların dünyadan silinmesine neden olan asteroidin % 4’ü kadardır. Yani bu asteroit dünyaya çarpması durumunda sert bir etkiyle oldukça baş ağrıtacaktır.

Son 50 yılda dünyaya çarpan bazı dikkate değer cisimlerin karşılaştırmalı ebatları. Foto: theobjectreport.com

BİRLİKTE ÇALIŞMAK

ABD hükümeti, dünyaya asteroid çarpma olasılığını kesinlikle hafife almamaktadır. Ocak 2016 tarihinde NASA, ABD savunma ve araştırma kuruluşları ile bir araya gelerek dünya yörüngesindeki Dünyaya Yakın Cisimler, tespit etmek ve tehlikeyi azaltmak maksadıyla DAMIEN (Detecting and Mitigating the Impact of Earth-bound NEOs) çalışma grubunu kurmuştur. Bu çalışma grubu, Dünyaya Yakın Cisimler ile ilgili stratejisini ayrıntılı olarak açıklayan bir rapor yayınlamıştır.

Chelyabinsk Olayı – 15 Şubat 2013,  Rusya

Raporu kaleme alanlar ‘‘Önümüzdeki 200 yıl içerisinde, çok büyük bir olasılıkla Dünyaya Yakın Cisim çarpması nedeniyle insanlığın yok olma tehlikesinin olmadığını fakat riskin küçük olmasına Dünyaya Yakın Cisim tehlikesinin gerçek olduğu’’ açıklamasını yapmışlardır. Henüz, Dünyaya Yakın Cisim çarpma senaryosunun bütün safhalarını ele alan uluslararası bir strateji de bulunmamaktadır.

Raporda grup tarafından bu maksatla hazırlanan yedi stratejik hedefin olası bir asteroid çarpma risklerini azaltacağı değerlendirilmektedir.

  • Dünyaya Yakın Cisimlerin tespit, izleme ve tanımlanma yeteneklerinin geliştirilmesi,
  • Dünyaya Yakın Cisimlerin saptırılma ve parçalanma yöntemlerinin geliştirilmesi,
  • Modelleme, tahmin ve bilgi entegrasyon kabiliyetlerinin geliştirilmesi,
  • Dünyaya Yakın Cisim çarpmalarına karşı acil durum prosedürlerinin geliştirilmesi,
  • Dünyaya Yakın Cisim çarpma tepki ve kurtarma prosedürlerinin geliştirilmesi,
  • Uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi ve desteklenmesi,
  • Faaliyete geçmek için koordinasyon ve iletişim protokollarının oluşturulması.

Chelyabinsk Meteoru

NASA Gezegen Savunma Yetkilisi Lindley Johnson’a göre, robotik bir gezegen görevi için gereken süre tipik olarak 5-6 yıldır ve uzayda bir asteroid için tedbir almak için gereken uyarı süresi ise 8-10 yıldır.

Gezegenimiz şu anda, ölçek ve kapsam açılarından gerçekten küresel bir konumdadır ve hayatta kalmamız için, yıkıcı savaşlar, yaygın hastalıklar, iklim değişikliği veya dünya dışından gelen çarpmalar gibi bütün potansiyel tehditlere karşı birlikte hareket etmek zorunlu hale gelmiştir. Ümit edelim ki insanlığın hayatta kalması bir Dünyaya Yakın Cisim tarafından yakın gelecekte tehdit edilmesin, fakat böyle bir tehdit söz konusu olduğunda, gerekli  tedbirlerin alındığını ve yakında bir çözüm bulunacağını bilmek de oldukça rahatlatıcı.

Çevirenin Notu: Yazının orijinaline aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

https://futurism.com/the-white-house-now-has
-a-plan-for-handling-an-asteroid-disaster/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.