Yasaksız FinCEN Dosyaları
2014-2016 yılları arasında 4 milyar ABD doları toplamayı başaran Kripto Kraliçesi olarak isimlendirilen bu kadına paralarını acaba kimler neden, nasıl, ne zaman ve nerede kaptırmıştır?
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 28 Eylül 2020
Asrın dolandırıcısı OneCoin Kraliçesi olarak anılan Bulgaristan doğumlu Dr. Ruja Ignatova. Kaynak: Behind MLM.
Ruja Ignatova adlı Bulgaristan doğumlu şarlatan, OneCoin adını verdiği kripto parayı icat ettiğini iddia eder ve dünyanın her yerindeki yatırımcılardan (Koyunlardan) 4 milyar ABD doları toplamayı başarır. Fakat çok küçük bir problem vardır; Birleşik Devletler yetkililerine göre; şarlatan Ignatova’nın icat ettiğini iddia ettiği kripto para sahtedir ve kurduğu sistem de aslında bir saadet zinciridir.
2019 yılı Mart ayında Birleşik Devletler Adalet Bakanlığı Ignatova’yı kara para aklama, para transferi sahtekârlığı ve menkul kıymetler dolandırıcılığı ile suçlar. Savcılar tarafından ele geçirilen bir elektronik posta mesajında Ignatova OneCoin’den çıkış stratejisi hakkındaki düşüncelerini açıklamaktadır. Şarlatan Ignatova’nın ilk seçeneği parayı alıp kaçmak ve suçu da başkasının üzerine yıkmaktır. Ruja Ignatova hâlâ kaçaktır ve nerede olduğunu da hiç kimse bilmemektedir.
2017 yılı Şubat ayında Bank of New York, OneCoin bağlantılı şirket ağından yapılan toplam 137,6 milyon ABD doları tutarında şüpheli faaliyet raporu düzenler. Bankanın düzenlediği faaliyet raporunda şirketlerin, yasadışı fonların çoklu işlemlerle aktarılarak gizlenmesinde kullanılan ‘‘layering-katmanlama’’ tekniği ile para transferleri gerçekleştirdiği ifade edilir.
Associated Foreign Exchange Inc küresel ödemeler işlemcisi tarafından tanımlanan ve FinCEN raporlarında yer alan bir işlemde Avustralyalı bir kadın organik cilt bakım şirketinden aralarında iki OneCoin bağlantılı şirketinde yer aldığı alıcılara 50.000 ABD dolarından fazla transfer gerçekleştirmiştir.
Ignatova ve OneCoin, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından konuyla ilgili sorulara bugüne kadar yanıt vermekten kaçınmıştır.
Bir Şüpheli Faaliyet Raporu suçlama değildir, bu raporlar bir anlamda düzenleyicileri ve kolluk kuvvetlerini olası kuraldışı faaliyetler ve suçlar hakkında uyarma yöntemidir. FinCEN, Şüpheli Faaliyet Raporlarını FBI (Federal Soruşturma Bürosu) ve ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza dâhil emniyet teşkilatlarına bildirir ve bu raporlar, adli davalarda direkt kanıttan ziyade suçu tespit etmek maksadıyla kullanılırlar. Paranın vergiden kaçınmak veya sakınmak maksadıyla birkaç katman altında dolaştığı uluslararası finans dünyasında Şüpheli Faaliyet Raporları alarm zillerini çalan ilk tehlike işaretleridir.