savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6364
EURO
37,1532
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Kar Yağışlı
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

Çin Askeri Gücünü Dünyanın Her Yerine Taşıyabilecek

Çin Askeri Gücünü Dünyanın Her Yerine Taşıyabilecek

Çin Askeri Gücünü Dünyanın Her Yerine Taşıyabilecek

Yazar: Marcus Weisberger

Çeviren: Ercan Caner

Ukrayna Antonov Firması An-225 uçaklarının imali için Çin ile anlaşma imzaladı

Dünyanın gelmiş geçmiş en uzun ve ağır kargo jeti olan An-225 Antonov modeli hava aracı, Buran Uzay Dolmuşunu[1] taşımak maksadıyla Sovyetler Birliği tarafından imal edilmiştir. Şimdi ise Çin, bu uçakları envanterine katmayı istemektedir.

Ukrayna’nın Antonov firması ile geçenlerde imzalanan anlaşma, Çin yönetiminin askeri gücünü, dünyanın her yerine süratle ulaştırma yönündeki istek ve çabalarının en büyük kanıtıdır.

Popular Science isimli blogta Çin askeri teknolojisini takip eden üst düzey strateji uzmanı ve akademisyen Peter Singer’e göre Çin, bu uçakları envanterine katarak ABD’nin dahi ‘‘kiralama hariç’’ sahip olmadığı büyük ve küresel bir taşıma kapasitesine sahip olacaktır. Bu uçaklar ile helikopter, tank, top ve hatta diğer uçakları taşımak mümkündür ve 250 ton yük taşıyabilen altı motorlu uçak, sivil maksatlı olarak da kullanılabilmektedir. Uçak Çin’e ticari ve askeri hava ulaşımında yeni kabiliyetler kazandırarak ve yeni kapılar açacaktır. Bir filo An-225 modeli uçak ile inşaat donanımından tüketim malzemelerine kadar ağır ve hacimli yükler dünyanın her yerine süratle ulaştırılabilecektir. Singer’e göre dev kargo uçağı uzay dolmuşlarının fırlatılması ve insansız hava araçlarının taşınması gibi daha birçok alanda da kullanılabilir.

rus-uzay-mekigi

Referans: https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=14261191OK-1K1. İlk Uzay Dolmuşu OK-1K1,15 Kasım 1988 tarihinde fırlatılma esnasında. NASA tarafından çekildiği iddia edilen fotoğraf 15 Kasım 2007 tarihinde Internet ortamına yerleştirilmiştir ve bunun da Amerikan Uzay Ajansı tarafından yapılmadığı aşikârdır.

Antonov Firması yaptığı açıklamada; Çin Uzay Endüstri Şirketi ile Ukrayna’daki bir uçak hangarında, 20 yıldan fazla bir süredir beklemekte olan An-225 modeli bir uçağın üretimini tamamlamak üzere anlaşma imzaladığını duyurmuştur.

Taraflar uzun süreli bir işbirliğine niyetli olduklarını beyan etmişlerdir. İkinci An-225 Antonov kargo jeti Ukrayna’da ve 2020 yılı ortalarında uçurulması planlanan üçüncü uçak ise Çin’de imal edilecektir. Anlaşmanın bedelinin 300 milyon dolar civarında olduğu tahmin edilmektedir. Çin devlet konukevinde imzalanan anlaşma töreninde üst düzey Çin hükümet yetkilileri de hazır bulunmuşlardır. Singer’e göre anlaşmaya kuvvetli bir devlet desteği sağlandığı açıktır.

cin-y-20-kargo-jet

Çin yapımı Y-20 model kargo jet uçağı

Antonov firması Çin’e uçak ve motor teknoloji transferini de sağlayacak ve Çin, dev kargo jetinin modernize edilmiş versiyonunu ülke içinde üretecektir. Anlaşma, Ukrayna Antonov Firması ile Çin arasındaki ilişkileri de derinleştirmektedir. Geçtiğimiz yıl içerisinde, Antonov firması Çin ile çift motorlu An-178 modeli kargo uçaklarının ortak üretim anlaşmasını imzalamış ve Çin’e Y-20 modeli kargo uçak projesinde tasarım ve teknik destek sağlamıştır. Y-20 kargo uçağı, Amerikan Boeing firması tarafından imal edilen C-17 Globemaster III kargo uçağı ile büyük benzerlikler taşımaktadır.

An-225 Antonov – Canavar

Antonov firması imali An-225 modeli jet kargo uçağı, 275 feet uzunluğu ve 300 feet kanat açıklığı ile gerçek bir canavardır. Dünyadaki en büyük yolcu taşıma uçakları olan Airbus A380 ve Boeing 747 modeli hava araçlarından daha büyüktür. Bugüne kadar, Ukrayna dilinde ‘‘rüya’’ anlamına gelen ‘‘мрія – Mriya’’ uçağından daha geniş kanat açıklığına sahip olan tek uçak, Hughes H-4 Spruce Goose modeli hava aracıdır.

Rusya uzay dolmuşu programını iptal ettikten sonra An-225 modeli jet kargo uçağını sekiz yıl kullanmamış ve bir hangarda muhafaza etmiştir. 2001 yılında tekrar göklerde görünen uçak, Antonov Firması tarafından restore edilmiştir. 2000’li yılların başlarında Discovery Channel’da gösterilen bir belgeselde uçağın üst tarafına, uzay dolmuşu gibi harici sistemleri taşıma maksatlı özel modüller eklendiği görülmüştür.

an-225-antonov

An-225 Antonov ve Üzerinde Uzay Dolmuşu

O günden beri uçak Antonov Firması tarafından uçurulmakta ve dünyanın her yerine ağır makine ve donanımın taşınmasında kullanılmaktadır. ABD Ordusu dahi 2001 yılında Afganistan’da bulunan birliklerine malzeme taşımak maksadıyla uçağı kiralamıştır.

Çin tarafından hakları satın alınan ve An-225 uçağının aksine, seri üretimi de yapılan diğer bir büyük kargo uçağı olan An-124 göz önüne alınarak, tersine mühendislik perspektifinden bakıldığında uçak, Çin’e çok daha iyi hizmet edebilir.

Yazar: MARCUS WEISGERBER, Atlantic Media tarafından işletilen Defence One sitesinin küresel iş editörüdür. İş ve ulusal güvenlik alanlarında yazılar yazmaktadır. On yıldan fazla bir süredir savunma ve ulusal güvenlik alanlarında yazılar yazan Weisberger daha önce Defense News Pentagon muhabiri baş editörü olarak görev yapmıştır. Afganistan, Orta Doğu ve Asya hakkında yazılar yazmaktadır ve genellikle savunma bakanı ve diğer üst düzey askeri yetkililerle seyahatlere katılmaktadır.

 Çeviren: Ercan Caner Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Yüksek lisans derecesini 2012 yılında Gazi Üniversitesi’nden Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri alanında alan Caner, halen Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında Haliç Üniversitesi’nde doktora tez çalışmalarını sürdürmektedir. Bir yazılım firmasında proje yöneticisi ve havacılık projeleri alan uzmanı olarak çalışan Caner, Asliye Ceza Mahkemelerinde havacılık bilirkişiliği görevini de yürütmektedir. Yazı ve çevirilerini academia.edu ve sunsavunma.net sitelerinde paylaşan Caner evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce bilen ve Fransızca okuyabilen Caner’in İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 39 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO savunma sektör deneyimlerine sahiptir. 

E-posta: ercancaner@gmail.com Twitter: @ercancaner1963

 [1] 15 Kasım 1988 tarihinde, dünyanın ilk insansız uçuş ve otomatik inişi gerçekleştiren uzay dolmuşudur. İlk iniş denemesinde kuvvetli çapraz rüzgârı algılayan sensörler vasıtasıyla pas geçen Buran, 206 dakika süren uçuşu sonrasında, planlandığı iniş yerinden yatay olarak 3 metre, uzunlamasına olarak ise 10 metre hata ile inişini gerçekleştirmiştir. İnişi esnasında rüzgâr hızı 30,8 knot’tır. 1993 yılına planlanan ikinci uçuş Sovyetler Birliği’nin dağılması nedeniyle asla gerçekleşmemiş, 12 Mayıs 2002 tarihinde, Kazakistan’da bulunan Baykonur Uzay Üssünde, şiddetli fırtına nedeniyle içinde bulunduğu hangarın çökmesi sonucu OK-1K1 ve taşıyıcı Energia adlı roket tahrip olmuştur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.