Elektrikli araçlar ve akıllı ev aletlerinin oluşturduğu siber riskler, elektrik tesislerinin kısmen yerel yetkililer ve eyaletlerin kontrolünde olması nedeniyle araştırmacılar tarafından iyi anlaşılmamaktadır.
Yazar: Patrick Tucker, Defense One, 01 Nisan 2021
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 16 Nisan 2021
North Rhine-Westphalia, Cologne’de elektrikli bir araç şarj esnasında görülürken, 21 Şubat 2021. Fotoğraf: Horst Galuschka via GETTY IMAGES
Birleşik Devletler Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisine (GAO-Government Accountability Office) göre; elektrikli araçlar ve internete bağlı ev aletleri, elektrik dağıtım sistemini siber saldırılara karşı çok daha hassas bir hale getirmektedir ve Enerji Bakanlığı dahi problemin ne kadar kötü olduğunu bilmemektedir.
Siber güvenlik araştırmacıları yıllardır nesnelerin interneti (internet-of-things) cihazlarındaki emniyetsiz konusunda uyarılar yapmasına rağmen, Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi bu cihazların, sadece enerji dağıtım sisteminde yer alan ve evler ile işyerlerine elektrik sağlayan elektrik dağıtım şebekelerinin bazı kısımlarını tehdit edebileceğini ifade etmektedir. Elektrik dağıtım sistemleri genellikle yerel yönetimler ve eyaletler tarafından işletilmektedir ve cihazlar ise tamamen tüketicilerin kontrolündedir. Sorunun bir kısmı işte tam buradadır.
Ulusal bir laboratuvar yetkililerine göre; akıllı cihazlar genellikle tüketicilerin kontrolünde olduğundan, elektrik dağıtım hizmeti yapan kuruluşların bu cihazlara erişim ve etkisi sınırlıdır. Enerji Bakanlığı dağıtım şebekesi için bir ulusal siber güvenlik stratejisi uygulamak maksadıyla planlar hazırlamıştır, fakat bu planlar elektrik dağıtım sisteminin içerdiği bütün riskleri tam olarak ele almamaktadır.
Fakat yerel elektrik dağıtım kuruluşlarının bu yetersizlikleri bütün eyalet ve bölgesel şebekeleri tehdit edebilir. Diğer bir ulusal laboratuvar yetkililerine göre ise; bir bütün olarak elektrik dağıtım sisteminin yapılan saldırılardan kaynaklanan kesintilere karşı ne kadar hassas olduğu belirsizdir. Örneğin; siber saldırıların bir bütün olarak elektrik dağıtım sisteminde neden olacağı potansiyel etkiler henüz tam olarak anlaşılabilmiş değildir.
Akıllı ev aletleri. Kaynak: OILPRICE.com
Oldukça fazla sayıdaki bağlı cihazlar, özellikle de bir saldırganın onları koordineli bir şekilde çalışmasını sağlaması durumunda, problemin büyük kısmını oluşturmaktadır. Princeton Üniversitesinden araştırmacılar 2018 yılında, elektrikli ısıtıcılar ve klimalar gibi birçok enerjiye aç cihazın büyük bir botnete[i] dönüşme olasılığını göstermişlerdir.
Bu tür botnetler, genellikle kötü amaçla kullanılan yazılım sistemlerinin bilgisayarlar üzerinde dağıtılması ile bilgisayarların bu yazılımı kullanması sonucu ya da bu yazılımın bilgisayarlara yüklenilmesi sonucu bilgisayarlara çeşitli görevler vermeye çalışan ve web sitelerini çökerten saldırı amaçlı yazılım sistemleridir. Princeton Üniversitesinden araştırmacılar botnetlerin bunun yanı sıra elektrik şebekesindeki güç talebini manipüle edebileceğini tespit etmişlerdir.
Enerji Bakanlığı, bir anlamda Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisine bir yanıt olarak bugüne kadar hiçbir siber saldırının Birleşik Devletler’de elektrik kesintisine neden olmadığına dikkat çekmektedir.
Fakat Rusya destekli saldırılar Ukrayna’da elektrik kesintilerine neden olmuştur. Bu türden ilk saldırı 2015 yılı Aralık ayında gerçekleştirilmiş ve Ukrayna’nın dondurucu soğuğunda 200.000 kişi etkilenmiştir. Yaklaşık bir yıl sonra başkent Kiev yakınlarında yaşayan Ukrayna halkı, ülke enerji yetkililerinin Rusya tarafından gerçekleştirildiğini düşündükleri bir siber saldırı sonucu benzer bir kesinti yaşamışlardır.
Çevirenin Notları: Patrick Tucker tarafından kaleme alınan ve Defence One haber sitesinde paylaşılan; Birleşik Devletler’deki elektrikli arabalar ve akıllı ev aletlerinin siber saldırılara karşı hassasiyetini açıklayan yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.
[i] Botnet, kötü amaçla kullanılan yazılım sistemlerinin bilgisayarlar üzerinde dağıtılması ile bilgisayarların bu yazılımı kullanması sonucu ya da bu yazılımın bilgisayarlara yüklenilmesi sonucu bilgisayarlara çeşitli görevler vermeye çalışan saldırı amaçlı yazılım sistemidir. (Kaynak: olkando.com)