savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Yağmurlu
9°C

İntihar Oyununun Arkasındaki Gerçek Ne?

İntihar Oyununun Arkasındaki Gerçek Ne?
A+
A-

Mavi Balina

İntihar Oyununun Arkasındaki
Gerçek Ne?

 

Yazar: Ant Adeane, BBC Trending, 13 Ocak 2019

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 6 Mayıs 2019

İllüstrasyon: Getty Images

 

Mavi Balina adlı oyunun İnternet ortamında gençleri 50 günde 50 görevi tamamlamaya zorlayan bir çevrimiçi intihar oyunu olduğu iddia edilmektedir. İntihar oyunu iddiasının arkasında dünyanın her yerinde meydana gelen sayısız ölümler bulunmaktadır. Fakat oyun hakkında söylenenlerin çok azı aslında göründüğü gibidir.

Oyunda verilen ilk görevler; ‘‘Gece yarısı kalk’’ veya ‘‘Bir korku filmi izle’’ gibi oldukça masum görevlerdir. Fakat her geçen gün verilen görevler aşağıdaki gibi çok daha şeytani ve kötü niyetli bir hal almaktadır.

‘‘Yüksek bir binanın kenarına çık.’’

‘‘Koluna keserek bir balina resmi çiz.’’

Son görev ise oyuncunun kendisini öldürmesini talep eden bir emirdir. Oyunun Rusya’da başladığı iddia edilmektedir, fakat oyunun Ukrayna, Hindistan ve Birleşik Devletler gibi diğer ülkelere de hızla yayıldığı söylenmektedir.

Yüzlerce ölümün ‘‘İntihar Oyunu’’ olarak adlandırılan bu oyunla bağlantısı olduğu söylenmektedir. Fakat yapılan ayrıntılı bir çalışma ortaya ilginç bir şey çıkarmıştır. Oyun, en azından başlangıçta söylendiği biçimde ortada hiç yokmuş gibi görünmektedir.

Mavi Balina oyununun hikâyesi Rusya’da Rina Palenkova ile başlamıştır. Rusya’nın güneydoğusunda yaşayan Rina, 22 Kasım 2015 tarihinde internet ortamında öz çekim bir fotoğrafını paylaşır. Fotoğrafta Rina dışarıdadır. Ağzı ve burnu siyah bir atkıyla örtülüdür. Rina orta parmağını kameraya göstermektedir ve sanki kurumuş kanla kaplı gibidir. Altında ‘‘Görüşmek Üzere’’ yazan fotoğrafını paylaştıktan bir gün sonra Rina hayatına son verir.

Rina Palenkova’nın ölümü, Rusya’nın en büyük sosyal ağlarından bir tanesi olan VKontakte sohbet odasında tartışılır. Bu sohbet odalarına çoğunlukla, okul ve sınıf arkadaşları gibi günlük hayatlarının yanı sıra depresyon, yalnızlık ve intihar gibi çok daha karanlık konular hakkında konuşmak isteyen gençler girmektedir.

Bu sitede korku hikâyeleri paylaşılmaktadır. Bu hikâyelerin ürkütücülüğü ne kadar gerçek gibi göründüklerine bağlıdır ve genellikle sahte fotoğraflar ve üzerinde oynanarak değiştirilen görüntülerle desteklenmektedirler.

Bütün bunlar bu siteyi, klasik korku filmlerindeki ‘‘gerçek olaylara dayalı’’ iddiasının sanki bir online versiyonu haline getirmiş gibidir. Çünkü iyi bir hayalet hikâyesinin merkezinde inanılır olma çıtası bulunmaktadır.

Gerçek ile kurgu arasındaki çizginin çok ince olduğu bu gruplarda kullanıcılar hararetli bir şekilde Rina’yı konuşurlar. Bazıları hayatına son verdiği için Rina’yı alkışlamaktadır. Sözde genç kızın son anlarını gösteren video görüntüleri de paylaşılır.

Ancak söylentilerin ortasında bir problem bulunmaktadır. Mavi Balina oyununu araştıran Rusya Ulusal Ekonomi ve Kamu İdaresi Akademisinden (Russian Academy of National Economy and Public Administration) Daria Radchenko’ya göre Rina’nın intiharının arkasında yatan gerçek nedeni hiç kimse bilmemektedir. Ve olaydan kısa bir sonra Rina’nın hikâyesi diğer genç intiharları ile birleşir.

 

2015 yılının Noel Günü 12 yaşındaki Angelina Davydova, Rusya’nın Ryazan kentinde kendisini öldürür. Yaklaşık 14 gün sonra, aynı kentte yaşayan genç Diana Kuznetsova da yaşamına son verir.

Aileler, kızlarının sosyal medya hesaplarını incelediklerinde ilginç bir şey bulurlar; iki kız da aynı sosyal medya gruplarının üyesidirler. Bu gruplarda Rina Palenkova’nın çizimleri, intihar hakkında yazılar ve mavi balinaları anlatan birçok bilgi bulunmaktadır.

Neden Mavi Balinalar?

Mavi balinaların bu gruplarda neden intiharla ilişkilendirildiğine yönelik birçok spekülasyon bulunmaktadır. Bazı gazetecilere göre bunun nedeni, bilim insanlarını da şaşırtan bir eylem olan mavi balinaların kendilerini sahillere vurmalarıdır. Diğerleri ise Lumen adlı bir Rus rock grubuna ait ‘‘Burn’’ adlı şarkı sözleriyle ilişkili olduğunu ifade etmektedirler. Şarkının giriş cümleleri: ‘‘Neden bağıracaksın ki hiç kimse seni duyamazken?’’ sözleri ile başlamaktadır.

 

Bazı belirli görüntülerin neden özellikle benzediklerini söylemek hiç şüphesiz oldukça zordur. Balinalar yalnız yaşayan ve üzgün görünümlü hayvanlardır. Balinalar sayısal ‘‘İnternet Meme’’ için oldukça uygun bir yaratıktır. (ÇN: Herhangi bir IM, sadece düşünce değil, haliyle her düşüncenin yanı başında beliren duyguları da taşır. Davranışları sosyal olarak formatlanan biz insanoğlu için IM, gerek bireysel gerekse toplumsal algıların, duyarlılıkların veya duyarsızlıkların filtrelerini zaman içinde dolaylı olarak oluşturabilirler. Internet Meme’lere ait trendleri takip etmek, alt kültürlerin kalp atışlarını duymak gibidir. “Memes”, Modern zaman ergenlerinin kişilik pusulası olduğu kadar, biz reklamcılar için viral pazarlama kütüphanesi, toplumsal çatışmaların da tohumu olabilir. Serhat Kılıç)

İnternet ortamında en fazla paylaşılan görüntülerden bir tanesi gece bir kentin üzerinde uçan balina görüntüsüdür. Bu görüntü, içerdiği melankoli ve oldukça gerçeküstü olması nedeniyle bu grupların ruhunu fethetmiştir.

Fakat mavi balinalar ve intihar arasındaki spekülasyonlar Rusya’da ancak 2016 yılının Mayıs ayında herkesin konuştuğu ulusal bir mesele haline gelmiştir.

Gazeteci Galina Mursalieva tarafından kaleme alınan ve araştırmacı bir gazete olan Novaya Gazeta’da yayınlanan makale hikâyeyi Rusya’nın gündemine getirmiştir.

 


Mursalieva kaleme aldığı makalesinde, bazıları ‘‘Ocean Whales’’ ve ‘‘f57’’ gibi şifreli isimlere sahip bazı belirli online gruplarda bir oyun olduğunu iddia etmiştir. Bu oyunda yönetici olarak adlandırılan kişiler oyunculara 50 günde tamamlanması gereken 50 görev vermektedir. Son günde ise oyuncudan kendi hayatına son vermesi istenmektedir.

Novaya Gazeta’nın haberinde 130 adet çocuğun Kasım-2015 ile Nisan-2016 tarihleri arasında kendisini bu tür gruplara katılmalarından ötürü öldürmüş olabileceğinin tahmin edildiği anlatılmaktadır. Bu oyun, bütün dünyada Mavi Balina olarak tanınan oyundur.

Hikâyenin büyük bir ilgi çekmesi ve ülke genelinde büyük bir dehşete neden olması uzun zaman almamış ve hatta batı Rusya’daki Ulyanovsk valisi bir televizyon programında Mavi Balina oyununu İslami Devlet terör örgütü ile karşılaştırmıştır.

Çok geçmeden panik bütün Rusya’ya yayılmıştır. Birleşik Devletler Georgia eyaletinde 16 yaşındaki bir kız kendisini öldürür, ailesi ancak küçük kızın ölümü sonrasında, intihardan kısa bir süre önce okul duvarına çizdiği bir metre boyundaki resimlerin sayesinde Mavi Balina oyununu ne kadar önemli olduğunun farkına varacaktır.

Küçük kızın duvara çizdiği resimler mavi balinalar gibi görünmektedir.

Sonra başka intihar olayları meydana gelir. Yine Birleşik Devletlerden Isaiah Gonzalez adlı bir çocuk, Hindistan’ın Hyderabad kentinden 19 yaşında bir çocuk ve iki Rus kızı Yulia Konstantinova ile Veronika Volkova kendilerini öldürürler. Volkova ölümünden birkaç gün önce Instagram hesabına bir mavi balina görüntüsü koymuştur.

 

Şüpheli

2016 yılı Kasım ayında 21 yaşındaki Philipp Budeikin gençleri intihara teşvik suçlaması ile tutuklanır. Budeikin suçunu kabul etmiş gibi görünmektedir. Budeikin, Petersburg.ru adlı Rus medya kuruluşuna yaptığı açıklamada; ‘‘Bir insanlar vardır bir de geri dönüşebilir atıklar. Toplumumuzu bu tür insanlardan temizliyorum. Bazen bunun yanlış olduğunu düşünmeye başlıyorum, fakat sonunda doğru yaptığım hissine kapılıyorum’’ ifadelerini kullanır.

Bilgisayarlardan hoşlanmaktadır ve esrarengiz temalarla dolu elektronik bir müzik türü oluşturmayı hedeflemektedir. Eski bir psikoloji öğrencisi olan Budeikin’e medya tarafından verilen izlenim; gençleri kendilerini öldürmeye teşvik etmek için oldukça üstün taktikler geliştirdiğidir.

Budeikin oyunu, adının ilk harfinin sesi olan ‘‘f’’ harfiyle telefon numarasının son iki rakamı olan 57’i birleştirerek  ‘‘f57’’ adıyla 2013 yılında oluşturduğunu ifade etmektedir. 10 Mayıs 2017 günü suçunu itiraf eder ve üç yıl hapis cezasına mahkûm olur.

 

 ‘‘Bütün tüylerim diken diken oldu’’

Hemen açılıp kapanan bir dava gibi görünmüştü. Fakat yapılan ilave soruşturma, Mavi Balina oyunu hakkında bilinenlerin, aslında çok azının göründüğü gibi olduğunu ortaya çıkardı.

Evgeny Berg, VKontakte sohbet odaları hakkındaki haberi ilk okuduğunda işe gitmekteydi. Berg duygularını; ‘‘Üzerimde çok kuvvetli bir etki yaptı. Mayıs ayındaydık fakat hava çok kasvetliydi. Aman Tanrım, Rusya’daki çocukları öldürmeye çalışan bir adam var diye düşündüm ve iliklerime kadar ürperdim’’ kelimeleriyle ifade etmektedir.

Evgeny Berg, Meduza adlı Rus bağımsız medya kuruluşunda gazeteci olarak çalışmaktadır ve konuyu daha derinlemesine incelemeye karar verir. Araştırması onu, kızı 2015 yılı Noel zamanı ölen bir baba olan Sergey Pestov’a götürecektir.

Kızlarının ölümünden sonra Pestov ve karısı, Çocukları Siber Suçlardan Kurtarma (Saving Children from Cybercrime) adlı bir organizasyon kurarlar. Bir broşür hazırlarlar. Bu broşürde yabancı istihbarat servislerinin kızlarının ölümüyle ilgili olarak suçlanabileceği ve ajanların çocuklarını intihara teşvik ederek Rus halkını imha ettikleri ima edilmektedir.

Pestov, orijinal Novaya Gazeta haberi için temel istatiksel bilgi kaynağı haline gelmiştir.

Evengy Berg açıklamasında: ‘‘Pestov, düşüncesine göre intihar grupları ile bağlantılı olan Rusya’nın her yerindeki bir grup olayları saymak için medya ve açık kaynakları kullandı.  Ve bu sayı 130’du’’ ifadelerini kullanmaktadır.

 

 

Bu rakam, ilk Novaya Gazeta haberinde de kullanılan aynı rakamdır. Berg; ‘‘Rakamların çıkış noktası burasıydı’’ diye açıklıyor, yani 2015 yılında trajik bir şekilde ölen bir kızın babasıyla başlamıştı her şey.

Dedikodu ve söylentilerle dolu bir hikâyede, bu 130 rakamı çok haber yapılan gerçeklerden bir tanesidir. Fakat hâlâ birçok medya kuruluşu tarafından yaygın olarak kullanılıyor olsa da bu rakam sağlam verilere dayanmamaktadır. Evgeny Berg ve Meduza’ya göre bu rakam, kişisel bir trajedinin arkasındaki nedenleri çözmeye çalışan bir ebeveyn sayesinde ortaya çıkmıştır.

Berg’in yazısına göre; Novaya Gazeta’da yayımlanan haber bir buçuk milyondan fazla okunmuştur.

Gazetecinin Yanıtı

Evgeny Berg’in Novaya Gazeta’da yayımlanan makalenin en iyi ihtimalle istikrarsız olduğu yönündeki iddialarını direk olarak haberi yapan Galina Mursalieva’ya sorduk. Mursalieva haberinin tek bir hatalı istatistiki bilgiye dayandığı iddiasını reddetti.

 


Mursalieva düşüncelerini; “130 rakamı, çocuğunu kaybeden tek bir babanın sonuçlarına dayanmamaktadır. Hayır, bu tamamen yanlıştır. Çocuklarını kaybeden 200’den fazla ailenin sonuçlarına dayanmaktadır. Ölen kızın babası o döneme denk gelmesi sadece yardımcı olmuştur. Onlara güvenmemek için hiçbir nedenim yok. Birçok şeyi kontrol ettim’’ sözleriyle açıklamaktadır.

Mursalieva hikâye üzerinde aylarca çalışmış ve çalışmasına ölen çocukların aileleri ile hukuk ve psikoloji alanında uzmanlarla yaptığı görüşmeleri de dâhil etmiştir. Mursalieva hikâyesini yayımlama nedeni olarak da problemi yeterince ciddiye almayan yetkilileri olayın içine çekmek ve teşvik etmek olduğunu ifade etmektedir.

Fakat medyada Mavi Balina olayı yıllarca bu kadar çok yer bulmasına rağmen tek bir intiharın dahi bu gruplar ile bağlantısının olduğu ne gazeteciler ne de polis tarafından kanıtlanamamıştır.

Mursalieva, 130’dan çok daha fazla olay olduğunu iddia etmekte, fakat kimsenin neler olup bittiğini teyit edemediğini ve bu işin teyit edilmesinin de çok zor olduğunu ifade etmektedir.

İşin düğüm noktası da tam budur. Bir intiharın gerçek nedeni nasıl ispatlanabilir? Depresyonda olan ve bazıları intihar eğilimli gençlerin bu tür gruplara sürüklendiklerini söylemek çok daha doğru olabilir. Bu gençler, duygularını online olarak dile getirmek maksadıyla, mavi balina gibi benzer görüntüleri kullanabilir.

 


Mavi Balina: Gerçek mi yoksa kurgu mu?

Gerçek ve kurguyu birbirine karıştıran gerçeküstü semboller ve tuhaf hikâyelerle dolu gençlerin mesajlaşma panelleri, yetişkinler tarafından yanlış yorumlanmaya müsaittir. Gazeteciler ve endişeli ailelerin bu tür online sitelere girerek ve farklı parçaları bir araya getirerek, aslında orada olmayan bir hikâye yaratması da olasıdır.

Rusya Devlet Üniversitesi Folklor Çalışmaları bölümünden Profesör Alexandra Arkhipova’nın araştırma sonuçları da bunu doğrular niteliktedir. Arkhipova’nın ve çalışma arkadaşları Mavi Balina oyunu ile bağlantılı olduğu iddia edilen online sosyal medya sitelerine girdiklerinde ilginç bir şey keşfettiler.

Mavi balina oyunu yönetenlerin tamamı 12 ile 14 arasındaki gençlerdi. Mavi balina adlı oyunun yöneticileri manipülatif yetişkinlerden ziyade oyundan bir şekilde haberdar olan çocuklardı. Aslına bakılırsa, Arkhipova’nın araştırması, Novaya Gazeta’da makale yayımlanmadan önce böyle bir oyun dahi olmayabileceğini ileri sürmektedir.

Arkhipova, araştırması esnasında karşılaştığı online yöneticilerin aslında medyada geniş bir şekilde yer bulan yazılanları adım adım kopyalamaya çalışan çocuklar olduğunu dile getirmektedir.

 

Arkhipova açıklamalarını; ‘‘Bütün bu gruplardaki insanlar, özellikle de gençler, Mavi Balina adlı oyunun başlamasını bekliyorlar. Fakat bu oyun asla başlamıyor’’ şeklinde sürdürmektedir.

Mahkûm

Peki, Mavi Balina oyununu yarattığını itiraf eden Philipp Budeikin’in hikâyesini nereye koymak gerekiyor? Garip ama bütün bunların onun müzik kariyeri ile bir bağlantısı olabilir.

Araştırmacı gazeteci Evgeny Berg’e konuşan Budeikin’in arkadaşları onun şeytani zekâya sahip bir deha olduğunu ileri sürmektedir. Budeikin’in arkadaşları onun, mümkün olabildiğince daha fazla takipçi kazanmak ve yaptığı müziğin reklamını yapmak maksadıyla; online sosyal medya gruplarını Rina Palenkova ve intiharı ile ilgili şok eden içeriklerle doldurduğunu ifade etmektedirler.

İnsanların büyük sayıda takipçiye erişme ve proje veya ürünlerinin reklamını yaptıkları VKontakte adlı sosyal medya sitesinde bu oldukça yaygın bir uygulamadır. 

Budeikin tutuklandığında ona yöneltilen 15 adet suçlama bulunmaktadır. Fakat bir sonraki aya kadar geçen sürede aleyhindeki bütün suçlamalar düşmüştür.

Mavi Balina oyununun merkezindeki gerçek kesinlikle bizi inandıran nefes kesici makalelerden çok daha üzücü ve sıradandır. Rusya’da intihar oranı özellikle gençler arasında oldukça yüksektir. Dünyanın en yüksek genç intihar oranlarından bir tanesidir.

 

İllüstrasyon: GETTY IMAGES

Evet, bazı gençler intiharın tartışıldığı online forumların içine çekilmiş gibi görünmektedir. Ve bu forumlarda mavi balina sembolleri paylaşılmaktadır. Fakat özellikle intihar eğilimli gençleri yavaş yavaş kandıran ve onlara intihara götüren yolda giderek daha çok işkence yapan bu sinsi oyunun arkasına sığınmak ve intiharları Mavi Balina oyununa yükleme düşüncesi, karmaşık bir problem için çok basit bir çözüm gibi görünmektedir.

Gençler arasındaki intihar olaylarını önleyebilecek sihirli bir formül ne yazık ki yok. Fakat bütün bunları engellemek maksadıyla içeri tıkılabilecek bir günah keçisi de yok.

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

Bir intiharın sonrasında, ebeveynlerin Mavi Balina gibi bir efsanenin arkasına sığınması sanırım en kolayı, özellikle de ortada kendi hayatına son veren bir genç ve hatta bir çocuk varken.

İddiaların ilk olarak, özellikle genç intihar oranının oldukça yüksek olduğu Rusya’da ortaya çıkması hiç şaşırtıcı değildir. Üstelik Rus politikacılar ve yetkililer Mavi Balina adlı oyunu, Rus gençliğini mahvetmek isteyen batı istihbarat servisleri ve Ukraynalı milliyetçiler ve hatta İslami Devlet terör örgütüyle dahi ilişkilendirmeye çalışmışlardır.

 

 


Siber Zorbalık Araştırma Merkezinden (Cyberbullying Research Center) Justin Patchin’in değerlendirmesi de oldukça ilginçtir. Patchin’e göre gerçekleşen intihar olaylarından bir tanesinin dahi Mavi balina adlı oyunla bağlantısı doğrulanamamıştır.

Radio Free Europe tarafından ulaşılan sonuç da aynıdır. Rusya ve Merkezi Asya’da gerçekleşen intihar olaylarının tek bir tanesinin dahi Mavi Balina adlı oyunla bağlantısı kanıtlanamamıştır.

Amerika İntiharı Önleme Derneği (American Foundation for Suicide Prevention) tarafından Mavi Balina oyunuyla ilgili tıbbi görevliler, okul yöneticileri ve aileler için yayınlanan tedbirlere bir göz atalım.

  • Çocuğunuzun önceden bildiği veya oyunu oynadığına yönelik bir neden yoksa Mavi Balina adlı oyundan asla bahsetmeyin. Böyle yaparak çocuğunuzun bu oyunu kendi başına araştırmasına zemin hazırlamış olursunuz.
  • Çocuğunuzu mutlaka kontrol edin, nasıl olduğunu sorun. Onu strese sokan veya onu endişelendiren şeyler olup olmadığını sorun. Onu içtenlikle dinleyin. Hüküm vermeden çocuğunuza açık uçlu sorular sorun. Karşı karşıya olabilecekleri sorunlara çabuk çözümler bulma yaklaşımından kaçının. Onların hislerini onaylayın ve destekleyin. Verdikleri ipuçlarını izleyin. Eğer çocuğunuzda stres belirtileri varsa zihin sağlığı veya intihara yönelik düşüncelerinde değişiklik olup olmadığını sormaktan çekinmeyin.
  • Bu oyunu oynamadıklarına garanti altına almak için çocuğunuzun online ve sosyal medya aktivitelerini izleyin.
  • Baş etme stratejisi üzerinde konuşmayı başlatabilmek için çocuğunuza arkadaşları veya sınıf arkadaşlarının zorluklarla karşı karşıya olup olmadığını veya herhangi bir uyarı işareti gösterip göstermediğini sorun. Çocuğunuzla konuşmayı başlatabilmek için ona arkadaşlarının sorunlarıyla nasıl başa çıktıklarını sorun.
  • Çocuğunuzun risk altında olduğundan korkuyorsanız derhal profesyonel yardım alın.
  • Çocuğuna onunla olduğunuzu ve zorluklarla karşılaşırsa ona destek olacağınızı hatırlatın.



Amerika İntiharı Önleme Derneğinin medya organlarına da küçük bir tavsiyesi var; gazetecilerin Mavi Balina adlı bu sosyal medya oyunu hakkında haber yapmamalarını ve tirajlarını artırmak uğruna hikâyeler uydurmamalarını talep ediyorlar.

Araştırmalar, medyanın intihar olaylarını verme şeklinin intihar oranını artırabildiğini göstermiştir. Bugüne kadar elde edilen kanıtlara göre medya organlarının intiharı yene insanların hikâyelerini vermesi sayesinde insanların daha fazla intihar etmeleri önlenebilmektedir.

Psikolojik Otopsi

Genç insanlar canlarına kıydıklarında geride kalan yakınları daima kendilerine, intiharın belirtileri olabilecek işaretlerin intihar olayı öncesi yakın dönemde olup olmadıklarını sorarlar. Yaşları 10 ile 30 arasında değişen ve daha önce hiç psikiyatrik tedavi görmemelerine rağmen yaşamlarına son veren 10 genç insanın aileleri psikolojik otopsi yapma maksadıyla seçilmiş ve anne, baba, arkadaşlar, kardeşler ve eski hayat arkadaşları ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır.

 

Psikolojik otopsi genellikle intihar ve intihar eylemci vakalarında kullanılan bir yöntemdir. Kaynak: The Indian Express 

Kurbanlardan altısının geride bıraktıkları intihar notları da incelenmiştir. Yorumlayıcı fenomenolojik analizlere göre intiharın olası uyarı belirtileri tespit edilmiştir. Yapılan analizde yaşamına son veren genç insanlar ölümleri öncesinde intiharla ilgili bir planları olduğuna dair hiçbir emare göstermemiş ve yardım talebinde bulunmamışlardır. Genç insanların, hayatlarına son vermeden önceki dönemde, psikolojik durumları ile ilgili dört adet belirti ortaya çıkmıştır:

  • Sürekli olarak verilen yanlış bir kararın geri döndürülemeyeceğini vurgulamak,
  • Bu nedenle hissettikleri ümitsizlik,
  • Kendi ölümlerini bir tehdit aracı olarak kullanmak ve
  • Ölümden, gidilecek bir yer olarak bahsetmek.
  • İntihar eğilimini gösteren konuşma ve faaliyetler kadar duygusal destek için yapılan endişe verici dolaylı taleplerde direkt olarak kişiyle görüşülmelidir. Bu işaretlere uygun tepkiler verilmesi bir insanın hayatını kurtarabilir.

İntihar karmaşık bir fenomendir. Her yıl dünyada yaklaşık olarak 800.000 insanın intihar ederek hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Önemli olan şey intiharın önlenebilir olmasıdır. Zamanında ve kanıta dayalı etkili müdahaleler intihar olaylarının önlenmesinde etkin bir rol oynamaktadır.

Her yıl 800.000’den fazla insanın çeşitli nedenlerle hayatına son verdiği bir dünyada, Mavi Balina adlı sözde intihar oyunu, suçluluk duygusu altında ezilen yakınların ve yetkililerin arkasına sığındığı bir bahaneden başka bir şey değildir.

 

Blue Whale: The truth behind an online ‘suicide challenge’

The “Blue Whale challenge” was reported to be an online “suicide game” aimed at teenagers which set 50 tasks over 50 days. The challenge was alleged to be linked to numerous deaths around the world. But little about the “game” was quite as it seemed.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.