Yazar: Tom Michael ve Mark Hodge, 1 Aralık 2017
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 16 Aralık 2017
Güney Atlantik’te kaybolan Arjantin denizaltısı için bir haftadır sürmekte olan kurtarma çalışmalarına son verildi. Şimdi tek hedef, ne yazık ki kazaya uğrayan ARA San Juan denizaltısının yerini tespit etmek!
Güney Atlantik’te seyir halindeki, 44 mürettebatı olan ARA San Juan adlı denizaltısı ile temas geçtiğimiz hafta içinde kesilmiştir.
Arjantin’e ait dizel-elektrik motorlu denizaltı, yaptığı son çağrıda yetkililere, mekanik bir arıza yaşandığını rapor etmiştir.
2007 ile 2014 yılları arasında yenileştirme ve bakıma alınan 34 yaşındaki Alman yapımı denizaltı, gönderdiği son mesajında bataryalarında bir sorun olduğunu rapor etmiştir.
Denizaltı mürettebatı raporunda, arıza nedeniyle rotasını Arjantin’in Atlantik sularından, mürettebatın çoğunluğunun yaşadığı, Mar del Plata’da bulunan deniz üssüne çevirdiğini bildirmiştir.
Fakat denizaltıdan bir acil durum çağrısı yapılmamış ve problemin denizaltıyı hareketsiz veya su yüzeyine çıkmaktan alıkoyduğu konusunda bir bilgi alınamamıştır.
Kayıp denizaltıyı arama çalışmalarına, temasın tamamen kesildiği 16 Kasım 2017 tarihinde başlanmıştır.
Denizaltının kaybolması bütün Arjantin ulusunu derinden sarmış ve Başkan Mauricio Macri, kayıp denizaltı mürettebatının akrabalarını ziyaret ederek onlarla birlikte dua etmiştir.
Otoritelere göre herhangi bir gövde yırtılması olmaması durumunda, ARA San Juan denizaltısında, mürettebatın denizin altında hayatta kalabilmesi için yedi günlük oksijen bulunmaktadır.
Bu süre ne yazık ki 22 Kasım 2017 tarihinde sona erecektir.
Denizaltıyı arayan ekiplerin, dalgaların altında bir ısı sinyali tespit ettiklerine yönelik haberler ortaya çıkmış fakat bütün gayretlere rağmen kayıp denizaltının yerini tespit etmek bugüne kadar mümkün olmamıştır.
Arjantin web sitesi Clarin’den alınan bilgilere göre; denizaltından alınan son raporun gönderildiği yer esas alınarak, arama çalışmaları için yeni bir saha belirlenmiştir.
Arama çalışmalarına katılan uçak ve geminin her ikisi de Puerto Madryn sahili 185 mil açıklarında, denizin 230 feet derinliğinden bir sinyal aldıklarını rapor etmişlerdir.
23 Kasım 2017 tarihinde kayıp denizaltıyı arayan kurtarma timlerinin, bir hafta önce, denizaltının kaybolmasından sadece birkaç saat sonra yüksek bir ses tespit ettikleri rapor edilmiştir.
ARA San Juan denizaltısının son kaydedilen pozisyonundan sadece 30 mil uzaklıkta duyulan sesin bir patlama sesi olabileceğine yönelik korkular giderek büyümektedir.
La Naciona’a göre arama faaliyetine katılan bütün uçaklar ve gemiler halen bölgeye ulaşmak için yarış halindedirler.
Arjantin Deniz Kuvvetleri sözcüsü Enrique Balbi, muhabirlere yaptığı açıklamada; 15 Kasım 2017 tarihinde denizaltı ile son iletişimden yaklaşık üç saat sonra, denizin altında hidro akustik bir anormallik tespit ettiklerini ifade etmiştir.
24 Kasım 2017 tarihinde, denizaltı ile ilgili patlama haberlerinin ortaya çıkması sonrasında, denizaltı mürettebatının üzüntüden harap olmuş akrabaları, deniz kuvvetlerini sevdiklerini öldürmekle suçlamışlardır.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı sözcüsü Balbi’nin patlamayı ‘‘anormal, tek, kısa ve şiddetli bir patlama’’ olarak nitelendirmesi sonrasında mürettebatın akrabalarından birisinin ‘‘Kardeşimi öldürdüler, sizi o***pu çocukları’’ şeklinde haykırdığı bildirilmiştir.
Balbi, gazetecilere yaptığı açıklamada; deniz kuvvetlerinin patlamanın nedeni hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etmiştir.
28 Kasım 2017 günü ise ARA San Juan denizaltı mürettebatının, gönderdikleri son mesajda bir yangını rapor ettikleri ortaya çıkmıştır.
İçinde 44 denizci olan ARA San Juan denizaltısı ile son temas, denizaltının kayıplara karıştığı 15 Kasım 2017 tarihinde gerçekleşmiştir.
A24 haber kanalına göre denizaltı gönderdiği son mesajda, deniz suyunun havalandırma sistemi içine girerek dizel-elektrik motorlu geminin bataryalarında kısa devre ve yangına neden olduğunu rapor etmiştir.
1 Aralık 2017 günü, Arjantinli yetkililer ne yazık ki kayıp denizaltının arama faaliyetlerine son vermiş ve bundan sonra bütün gayretlerini kayıp denizaltıyı bulmaya yönlendireceklerini açıklamışlardır.
Arjantin Deniz Kuvvetleri sözcüsü Enrique Balbi yaptığı basın konferansında ‘‘Mürettebatı kurtarmak için gereken gün sayısının iki katının ne yazık ki aşılmış olduğunu’’ açıklamış ve mürettebattan kurtulan hiç kimse olmasa da kayıp denizaltının arama çalışmalarına devam edileceğini ifade etmiştir.
SUN SAVUNMA NET Ailesi olarak bütün denizcilerin önünde saygıyla eğiliyor, ARA San Juan mürettebatının acılı aileleri ve Arjantin halkına sabırlar diliyoruz.
‘‘Dumlupınar burada battı, kapağı açın ve irtibat kurun.’’
Bu vesile ile 1953 yılında, Türk denizcilik tarihinin belki de en üzücü kazası olan Dumlupınar Denizaltı Faciasında, Çanakkale Boğazında 90 metre derinlikte hayatlarını yitiren 81 kahraman denizcimizin aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz.
Çanakkale’de Nara önünde batan Dumlupınar denizaltı gemisinde kalmış olan personelin kurtarılmasından tamamen ümit kesilmiştir’’ Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı.
Dumlupınar Denizaltısından, 90 metre aşağıdan gelen son sesler:
— Alo Dumlu.
— Evet, Dumlu.
— Ben Üsteğmen Suat.
— Evet, efendim ben Selami
— Selami nasılsınız, biz geldik, şimdi bana durumu anlat.
— Efendim dizellerden yara aldık, manevra dairesinde yangın çıktı, bataryayı sıfıra alarak kıç torpido dairesine geçtik, şimdi manevra dairesi su ile dolu.
— Kaç kişisiniz orada?
— 22 kişiyiz.
— Diğer dairelerle irtibatınız var mı?
— Yarım saat evvel kıç batarya dairesi ile konuştum, şimdi cevap vermiyorlar.
— Merak etmeyin ‘’Kurtaran’’ geldi biz buradayız.
— Efendim manometre 267 kadem gösteriyor doğru mu?
— Selami, ‘‘Kurtaran’’ geldi, şimdi kurtarma işine başlanıyor, ben biraz sonra yine gelirim.
— Peki efendim…
What happened to the missing Argentine submarine and how many crew were onboard the ARA San Juan?
THE rescue mission to find the missing Argentinian submarine which has been missing in the South Atlantic for over a week has been called off. As the focus now moves to simply locating the ARA San Juan here’s what we know about the stricken vessel.