Geçtiğimiz Aralık ayında Trump, bütün Müslümanların ABD’ye girmelerini yasaklayacağına dair söz verdi.
IANS | Washington, 10 Kasım 2016
Aylarca süren İslam karşıtı söylemleri sonrasında, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın ABD Başkanı olduğu kesinleşince, Amerikalı Müslümanlar şok ve korku içerisinde oldukları açıklamasını yaptılar.
Daily Mirror’un bildirdiğine göre; Cumhuriyetçi Donald Trump, İslam hakkında en tartışmalı açıklamasını geçtiğimiz Aralık ayında yaptı ve Kaliforniya’da gerçekleşen silahlı saldırı sonrasında, bütün dünyadan 1,5 milyar Müslümanda, büyük bir kızgınlık ve öfkeye neden olan Müslümanların ABD’ye girmesinin yasaklanması çağrısında bulundu.
Ruhsal alanla ilgili Patheos web sitesi Müslüman kısmının editörü olan ve Trump korkusunu şimdiye kadar yaşamadığını ifade eden Dilshad Ali, ‘‘Bugün sabah kalktığımda, sonunda Trump korkusunu ben de hissettim.’’ açıklamasında bulunmuştur.
Amerikan İslam İlişkileri Konseyi tarafından geçtiğimiz ay yapılan bir anketin sonuçlarına göre; ABD’de yaşayan her 10 Müslümandan yediden fazlası Hillary Clinton lehine oy kullanacakları açıklamasında bulunmuştur. Müslümanlar arasında, Trump lehine oy kullanacağını söyleyenlerin oranı ise sadece % 4’dür ve içlerinden çok azı onun kazanma şansı olduğuna inanmaktadır.
Bir yazar ve dış politika analizcisi olan Wardah Khalid; ‘‘En kötü kâbusumuz gerçekleşti… Bağnaz ve kadın düşmanı olan, Müslümanları ve azınlıkları kötüleyen bir adam, dünyanın en güçlü yönetiminin başına geçti.’’ açıklamasında bulunmuştur.
Memphis, Tennessee’de, iyi tanınan bir Müslüman okulunda öğretmenlik yapan Yasir Qadhi ise; ‘‘Şok, büyük ve tam bir şok.’’ açıklamasını yapmıştır. Qadhi, CNN’e yaptığı açıklamada; ‘‘Hepimiz gerçekten endişe içindeyiz. Örtünen karımın, sokaktaki çocuklarımın ve her tarafta neler olup bittiğini anlamaya çalışan azınlıkların güvenliğinden korkuyorum’’ ifadelerini kullanmıştır.
Texas A&M University Hukuk Fakültesinden Profesör Sahar Aziz, Trump’ın başkanlığa seçilmesinin, daha az hoşgörülü ve kapsayıcı bir Amerika anlamına geldiğini ifade etmektedir.
Trump’ın başkanlığa seçilmesi Müslümanlar arasında genel bir endişe kaynağıdır ve onlar tehlikede olduklarını hissetmektedirler. Bazı Müslümanlar çocuklarının okullarda zulme maruz kalmalarından korktuklarını, çünkü Trump’ın zaferinin, onun döneminde İslamofobinin temel bir yaklaşım olacağını teyit ettiğini söylemektedirler. Aziz; bazı kadınların hakaret ve sözlü saldırılardan korktukları için açık alanlarda başörtülerini giymediklerini ifade etmektedir.
Bazı Müslümanlar da Trump’ın, Müslüman karşıtı eylemcileri Adalet Bakanlığı ve diğer bakanlıklarda önemli rollere getireceğinden korkmaktadırlar. Ülkede tanınan ilk Müslüman Okulu olan Zaytuna College kurucularından ve bu okulda öğretmenlik yapan Şeyh Hamza Yusuf ‘‘9/11 sonrasında yaşanan cadı avı dönemine geri dönebiliriz.’’ ifadelerini kullanmaktadır.
2016 yılında yapılan son araştırma sonuçlarına göre ABD’de yaşayan Müslüman sayısı 3,3 milyondur ve bu rakam toplam nüfusun % 1’ne karşılık gelmektedir.
Çevirenin Notları: Yeni ABD Başkanı Donald Trump, ilk dış gezisini yapmak üzere Türkiye’ye davet edildi ve olumlu yanıt verdiği belirtildi. Yazının orijinaline aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
Çeviren: Ercan Caner Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Yüksek lisans derecesini 2012 yılında Gazi Üniversitesi’nden Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri alanında alan Caner, halen Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında Haliç Üniversitesi’nde doktora tez çalışmalarını sürdürmektedir. Bir yazılım firmasında proje yöneticisi ve havacılık projeleri alan uzmanı olarak çalışan Caner, Asliye Ceza Mahkemelerinde havacılık bilirkişisi görevini de yürütmektedir. Yazı ve çevirilerini academia.edu ve sunsavunma.net sitelerinde paylaşan Caner evli ve iki çocuk babasıdır. İngilizce bilen ve Fransızca okuyabilen Caner’in İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 39 yılı kapsayan Türk Silahlı Kuvvetleri, Birleşmiş Milletler, NATO ve savunma sektör deneyimlerine sahiptir.
E-posta: ercancaner@gmail.com Twitter: @ercancaner1963