savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6529
EURO
37,1930
ALTIN
3.150,00
BIST
9.992,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
6°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Kar Yağışlı
5°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C

Korona Virüs Beyin Hasarına Neden Olabilir

Korona Virüs Beyin Hasarına Neden Olabilir

Korona Virüs Beyin Hasarına Neden Olabilir

 

İngiliz araştırmacılar, ciddi semptomlar görülmemesine rağmen, bazı korona virüs hastalarında nörolojik komplikasyonlar geliştiğini ortaya çıkardılar.

 

Yazar: Paul Shindman, World Israel News, 09 Temmuz 2020

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 12 Temmuz 2020

 

 

İngiliz araştırmacılar, Çarşamba günü yayımladıkları bir çalışmada; korona virüs salgınının beyni etkileyebileceğini ve uzun süreli hasar veriyor olabileceğini ortaya çıkardılar.

CNN’de yer alan bir haberde, Londra’daki University College’den bilim insanları, COVID-19 hastalığının neden olduğu şiddetli solunum problemlerine ilave olarak; hasta virüsün neden olduğu şiddetli solunum semptomlarını göstermese de virüsün nörolojik hasara neden olabileceğini ortaya çıkardılar.

Makaleyi kaleme alan yazarlardan Dr. Michael Zandi, tedbirli olunması gerektiğini ve COVID-19 hastalığına yakalanan insanlarda bu tür komplikasyonların da incelenmesi gerektiğini ifade etmektedir.

İngiliz araştırmacılar, COVID-19 salgınıyla ilişkili büyük ölçekli beyin hasarı görülüp görülmeyeceğinin henüz bilinmediğini ve hastalıktan iyileşenlerde uzun süreli beyin hasarı konusunda ilave araştırmalar yapılması ve sonuçların takip edilmesi gerektiğinin altını çizmişlerdir.

Yaşları 16 ile 85 arasında değişen, çalışmaya katılan 43 hasta bu yılın başlarında korona virüs tedavisi görmüş ve şiddeti hafif ile şiddetli arasında değişen semptomlar göstermiştir.

Korkutucu olan; hastalardan 40’ında bir tür beyin hasarı görülmesidir. Çalışmaya katılan 10 hastada ‘‘geçici beyin bozukluğu’’ ve bilinç kaybı, 12 hastada ise beyin iltihaplanması görülmüş, sekiz hastada inme, sekiz hastada da ciddi sinir hasarı tespit edilmiştir.

Korona virüs semptomları: Salgın beyin hasarına neden olabilir. Kaynak: Getty Images.

Beyin iltihabı görülen 12 hastanın çoğunda, nadir görülen ve bazen ölümcül olan ADEM (Acute Disseminated Encephalomyelitis: Akut Yayılmış Omurilik İltihabı) sorunları tespit edilmiştir. Salgın öncesi hastanelerde sadece ayda bir görülen bu rahatsızlık, korona virüs komplikasyonları sonrasında haftada bir görülmeye başlanmıştır.

COVID-19 hastalığının beyin üzerindeki ikincil etkilerine dikkati çeken bir örnek de Nisan ayında virüsten etkilenen CNN iş dünyası sunucusu Richard Quest’dir. Bitkinlik ve korona virüsün belirgin işaretlerinden olan kuru öksürük spazmlarından kurtulduktan sonra Quest, beynini etkilemiş görünen birkaç değişiklikten muzdarip olduğunu fark etmiştir.

Covid-19 hastalığına yakalanmayanlar veya geride bıraktığı yıkıma tanıklık etmeyenler, sizi yeniden uyarıyorum, ne yapabiliyorsanız yapın ve bu kasırgadan sakının. Richard Quest-CNN Business Anchor

CNN web sitesinde; iyileştikten ve virüs testi negatif çıktıktan çok sonra, 07 Temmuz 2020 tarihinde kaleme aldığı yazısında: ‘‘Yeni hasar alanları keşfediyorum: artık inanılmaz derecede sakar oldum’’ ifadelerini kullanmıştır.

 

KORONA VİRÜS KRİZİ: Richard Quest: Yaklaşık üç ay önce virüse yakalandım ve şimdi kendimde yeni hasar alanları keşfediyorum. Kaynak: CNN

Quest yazısında;  “Dolaptan bir bardak veya başka bir şey alırken deviriyor veya yere düşürüyorum. Kaldırım taşlarına takıldım ve düştüm. Mobilyalara takılıp düşüyorum. Sanki beynimin algıladığı engellere göre el hareketlerimi ayarlayan kısmı çalışmıyor’’ ifadelerine yer vermiştir.

Makalesinde, doktorların bunun zamanla kaybolacağı konusunda kendisini ikna etmeye çalıştıklarını yazan Quest, doktorların ne zaman bu dertten kurtulacağını söyleyemediklerini ve henüz panik aşamasında olmasa da oldukça endişeli olduğunu ifade etmiştir.

Quest, hastalıktan kurtulmuş ve iyileşmiş olmasına rağmen makalesinde; ‘‘iyi olduğunuzu düşündüğünüzde ve kurtulduğunuz için Tanrı’ya şükrettiğinizde, geride kalan hasarın bedeninizin her yerine yayılmış olduğunu ve kriz geçtikten uzun bir süre sonra dahi geçmediğini görüyorsunuz’’ ifadelerine yer vermiştir.

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

https://worldisraelnews.com/study-coronavirus-may-be-causing-brain-damage/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.