savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
16°C
Ankara
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazartesi Az Bulutlu
1°C
Salı Az Bulutlu
4°C

Lockheed Martin Uçuş Simülatörleri

Lockheed Martin Uçuş Simülatörleri
A+
A-

ABD Hava Kuvvetleri pilotlarını F-35 Lockheed Martin simülatörleri ile eğitiyor

10 Eylül 2016                                                          

Yazar: Courtney Howard                                                            
Executive Editor
Intelligent Aerospace

Çeviren: Ercan Caner 

HILL HAVA KUVVETLERİ ÜSSÜ, UTAH, 3 Aralık 2015.

ABD Hava Kuvvetleri envanterine aldığı ilk F-35 Lightning II operasyonlarına hazırlanırken, Utah’ta bulunan Hill Hava Kuvvetleri üssünde görevli askeri hava aracı pilotları eğitim ve görev provalarını Lockheed Martin Firması imali simülatörler ile icra etmekteler.

 

lockheed-martin-simulation Lockheed Martin F-35 Lightning II simülatörü


Pilotların eğitimleri birbirlerine irtibatlı 4 adet tam görev simülatörü ile yer ve hava hedeflerine karşı operasyon yeteneklerini geliştirmek maksadı ile sürdürülmektedir. Tam görev simülatörleri gerçek uçuş eğitimlerine ilave olarak emniyetli ve gerçekçi bir harekat ortamı sağlayarak F-35 modeli uçakların hava kuvvetlerine adaptasyon ve entegrasyonunu kolaylaştırmaktadırlar. Hill Hava Kuvvetleri üssünde konuşlu 34’üncü F-35A filosu ilk operasyonel filo olma özelliğini  taşımaktadır ve filonun Ağustos 2016 ayı içerisinde tam göreve hazır statüsüne ulaşması öngörülmektedir.

34’üncü Filo komutanı Yarbay George Watkins’e göre;  Hava Kuvvetleri açısından bakıldığında F-35’ler, imkân ve kabiliyetlerini inanılmaz ölçüde artırmakta ve tam görev simülatörleri, muharebeye hazırlanan pilotlar için yeterli gerçeklikte bir eğitim ortamı sağlamaktadır.

Lockheed Martin Firması F-35 Destekleme Programı başkan yardımcısı Mary Ann Horter’a göre; teknolojinin bütün avantajları bir araya gelerek F-35 pilotlarının göreve hazırlık seviyelerinin artırılmasında kullanılmaktadır. Horter’a göre Hill Hava Kuvvetleri üssünde görevli pilotlar geleceğin havacılığı için ilk adımları atmaktalar ve Lockheed Martin firmasının ana hedefi pilotları en etkin eğitim ve lojistik çözümlerle desteklemektir.

Bugüne kadar, F-35 Eğitim Sistemi ile hava kuvvetlerinde görevli 143 pilot ve 846 bakım personelinin intibak eğitimleri tamamlanmıştır. Ağustos 2016 ayına kadar 190 pilot ve 1000’den fazla bakım personeli tamamen göreve hazır statüye ulaşacaktır. Tam görev simülatörleri F-35 Eğitim Sisteminin bel kemiğini oluşturmaktadırlar ve etkinlik ve maliyet açılarından simülasyon kullanımını azami seviyeye çıkarmak maksadı ile tasarlanmışlardır. Halihazırda 191 tedarikçi F-35 Eğitim Sistem Projesine katkı sağlamaktadır. F-35 programı geniş endüstriyel katılım sağlayacak şekilde planlanmıştır ve üretimine katkı sağlayan ülkelerin ekonomik gelişmelerine katkı sağlamanın yanı sıra en uygun maliyet ile üretilecektir.

F-35 Lightning II, beşinci nesil bir muharebe hava aracıdır ve gelişmiş hayalet teknolojisini yüksek sürat ve manevra kabiliyeti ile birleştiren, sensör bilgisi kullanan, ağ esaslı operasyonları icra edebilen ve ileri seviyede idamesi kolay bir hava aracıdır. ABD Deniz Piyadelerinin 2015 yılında başlangıç operasyonel kabiliyete ulaştığını ilan etmesi sonrasında hava kuvvetleri 2016, deniz kuvvetleri ise 2018 yılında aynı kabiliyete ulaşmayı hedeflemektedirler.

Çeviren: Ercan Caner, Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Yüksek lisans derecesini Gazi Üniversitesi’nden Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri alanında alan Caner, halen Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında Haliç Üniversitesi’nde doktora tez çalışmalarını sürdürmektedir. İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. 39 yılı kapsayan TSK, BM ve NATO ile savunma sanayii deneyimlerine sahiptir. E-mail: ercancaner@gmail.com  Twitter: @ercancaner1963                      

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.