savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4777
EURO
36,5815
ALTIN
2.926,31
BIST
9.232,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Çok Bulutlu
15°C
Ankara
15°C
Çok Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Çok Bulutlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C

Lockheed Martin’den İsviçre’ye F-35 Teklifi

Lockheed Martin’den İsviçre’ye F-35 Teklifi
A+
A-

Lockheed Martin’den İsviçre’ye F-35 Teklifi

1847 yılında savaş tarihinin en nazik iç savaşına sahne olan, İkinci Dünya Savaşı esnasında ise sadece birkaç düşman savaş uçağı düşüren ve birkaç kasabası bombalanan İsviçre’nin Yeni Savaş Uçağı projesi için beş firma kıyasıya yarışıyor…

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 05 Aralık 2020


ABD Hükümeti ve Lockheed Martin, İsviçre’nin Yeni Savaş Uçağı (NFA-New Fighter Aircraft) ihalesi için F-35 teklifini İsviçre hükümetine sunmuştur.

Lockheed Martin firması tarafından yapılan açıklamaya göre; F-35 teklifi, 40 adede kadar F-35A savaş uçağı, İsviçre’nin otonom gereksinimlerine uyarlanmış bir bakım ve idame çözümü ile kapsamlı bir eğitim programını içeren bir paket program içermektedir.

Teklif, İsviçre endüstrisine önemli F-35 iş fırsatları sağlayan endüstriyel bir paket içermektedir. F-35’lerin İsviçre’nin yeni savaş uçağı olarak seçilmesi durumunda endüstriyel iş imkânları İsviçre’nin bütün bölgelerinde gerçekleştirilecektir.

İsviçre endüstrisi, F-35 üzerinde kullanılan bütün komponentlerin direkt üretimi, İsviçre Hava Kuvvetlerini destekleme ve İsviçre otonom sistemlerini geliştirme odaklı bakım ve idame projeleri ile F-35 ile direkt bağlantılı siber güvenlik projeleri için rekabet etme fırsatına sahiptir.

Türkiye’nin ilk iki adet F-35 savaş uçağı teslim töreninden bir kare. Kaynak: TRT World

Lockheed Martin firması tarafından verilen teklif, İsviçre Hava Kuvvetleri için daha düşük bakım ve idame maliyetleri gerçekleştirmek üzere; uçakların bakım ve idamesinde İsviçre’nin Avrupa F-35 ölçek ekonomilerinden faydalanmasını sağlamak için F-35 Küresel Destek Çözümünü kullanmaktadır. Teklifte, ihtiyaç duyulduğunda İsviçre Hava Kuvvetlerinin kendi kendine operasyon icra edebilmesini sağlayan altı aylık bir yedek parça paketi de bulunmaktadır.

İsviçre Hava Kuvvetleri için halkın referandumda kabul etmesiyle alınmasına karar verilen Yeni Savaş Uçağı projesi için yarışan savaş uçakları. Soldan Sağa: Saab (Gripen), Dassault (Rafale), Airbus (Eurofighter), Boeing (Super Hornet) ve Lockheed Martin (F-35A).

Lockheed Martin firması; İsviçre Hava Kuvvetleri ve İsviçre endüstrisinin, envanterde kaldıkları süre boyunca F-35 savaş uçaklarının gövde ve gelişmiş kabiliyetlerinin nasıl sürdürüleceğini anlayabilmesi maksadıyla ayrıca dört adet uçağın İsviçre’de montaj seçeneğini de önermektedir.

İsviçre Yeni Savaş Uçağı Mücadelesi

Temmuz 2018 ayında İsviçre, ‘‘Air 2030 Program’’ projesi kapsamında yaşlanan savaş uçağı filosunu ve yerde konuşlu savunma sistemlerini değiştirmek maksadıyla; Saab (Gripen), Dassault (Rafale), Airbus (Eurofighter), Boeing (Super Hornet) ve Lockheed Martin (F-35A) firmalarını teklif vermeye davet etmiştir.

İsviçre, ilave dört adet savaş uçağı için 6 milyar İsviçre frangı tutarında tek bir fiyat ve bütün satış bedelinin %60’ı oranında bir ofset katkısı talep etmektedir.

 Yeni savaş uçağı halen İsviçre Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan ve 2020’li yılların sonunda emekliye ayrılmaları planlanan F-5 Tiger ve F/A-18 modeli savaş uçaklarının yerini alacaktır.

İsviçre Hava Kuvvetlerinin yaşlanan savaş uçakları; solda F-5 Tiger, sağda ise F/A-18 modeli savaş uçakları.

İsviçre’nin Son Savaşı-Sonderbund İç Savaşı

İsviçre son olarak 1847 yılında çok kısa süreli bir savaşa katılmıştır. Hükümet vatandaşlarını yeni savaş uçaklarının alınmasına ikna edebilmek için mücadele etmek zorunda kalmıştır. İsviçre vatandaşları, pasifistler ve sol siyasi partiler tarafından talep edilen ve 27 Eylül 2020 tarihinde yapılan referandumda, 6,4 milyar dolar değerindeki savaş uçaklarının ülkenin hava kuvvetleri tarafından satın alınmasını onaylamıştır.

İsviçre’nin 1847 yılında katıldığı son savaş Sonderbund iç savaşıdır. 03-29 Kasım 1847 tarihleri arasında süren savaş sonrasında federal İsviçre devleti kurulmuştur. İsviçre ayrıca; 1940-1945 yılları arasında birkaç müttefik hava aracını düşürmüş ve kasabaları bombalanmıştır. 2003 yılında Afganistan’a asker gönderen İsviçre 2008 yılında son iki askerini de artık görevlerini yapamaz hale geldiklerini ileri sürerek geri çekmiştir.

Yaklaşık bir ay süren Sonderbund iç savaşı, diğer iç savaşların aksine oldukça nazik cereyan eden bir savaştır. Reform yanlısı Protestan federal hükümet ile muhafazakâr Romalı Katolikler arasındaki savaşta, milli ordu komutanı hükümetin birliklerin Congreve roketleriyle donatılması teklifini reddetmiştir. Neden mi? Milli ordu komutanı olan general bu silahların düşmanı çok fazla strese sokmasından korkmuştur.

Federal ordu komutanı ve insancıl General Guillaume-Henri Dufour Sonderbund iç savaşını mümkün olabildiğince barışçıl bir şekilde sonlandırmak istemiştir.  Kaynak: Military History

Aynı general, ordusunun savaş planlarını isyancı liderlere göndermiştir. Bunu, bir hain olduğundan değil, rakiplerini teslim olmaya ikna etmek ve gereksiz kan dökülmesini engellemek için yapmıştır. Rakipleri de bu jestleri karşılıksız bırakmamış ve isyancı kasaba vatandaşları federal işgalcilere kucak açmıştır.

Bütün bunların sonunda 150,000 askerin katıldığı iç savaşta 100’den az asker hayatını kaybetmiştir. Milli orduya verilen talimatlar arasında, yaralı düşman askerlerine yardım edilmesi emri de bulunmaktadır. İşte bu nedenle Sonderbund iç savaşı, tarihin en nazik mücadelesidir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.