savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6364
EURO
37,1532
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Kar Yağışlı
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

Okinawa kazası sonrasında ABD MV-22 Osprey uçuşlarını kesti

Okinawa kazası sonrasında ABD MV-22 Osprey uçuşlarını kesti

Okinawa kazası sonrasında ABD MV-22 Osprey uçuşlarını kesti

WORLD NEWS |14 Aralık 2016 | 3:52am EST

Haber: Tim Kelly, Kaori Kaneko ve Nobuhiro Kubo, Editör: Clarence Fernandez

Çeviren: Ercan Caner, Ankara-Türkiye, 19 Aralık 2016

ABD ordusu, 13 Aralık 2016 günü Okinawa adasının güneydoğusunda meydana galen MV-22 Osprey modeli hava aracı kazası sonrasında, Tokyo’nun isteği üzerine Japonya’daki Osprey uçuşlarını durdurdu. Olay, bir Asya ülkesinde meydana gelen ilk Osprey kaza kırımı olarak kayıtlara geçmiştir.

Hava aracı, Okinawa’da ABD askeri varlığına karşı çıkan ve Amerikan üslerinin kazalara açık olduğunu ve kendileri için tehdit oluşturduğunu savunan yerel sakinlerin bütün şimşeklerini üstüne çekmiştir.

ABD envanterinde bulunan Osprey modeli  hava aracı, KC-130 modeli tanker uçağı ile icra ettiği yakıt ikmal tatbikatı esnasında, yakıt hortumunun pervanesine çarpması nedeniyle, 13 Aralık 2016 günü suya zorunlu iniş yapmış, içinde bulunan beş  mürettebattan ikisi yaralanmıştır. Kaza sonrasında bölgenin, Japon kamu yayın kuruluşu NHK tarafından yayınlanan görüntülerinde, hava aracının kıyıya yakın sığ sularda birkaç parçaya ayrıldığı görülmüştür.


Japon Başbakanı Shinzo Abe tarafından üzücü bir olay olarak nitelenen kaza sonrasında, ABD Deniz Piyadeleri sözcüsü, Osprey uçuşlarının durdurulduğunu ve kazayla ilgili soruşturmanın halen devam ettiğini açıklamıştır.

Okinawa Valiliği Nago bölgesinde 13 Aralık 2016 gecesi suya zorunlu iniş yapan MV-22 modeli  hava aracının kalıntılarından görüntüler. Foto: The Ryukyu Shimpo

Boeing ve Bell Helicopter Textron ortak üretimi MV-22 Osprey hava aracı, bir helikopter gibi iniş-kalkış yapabilecek ve düz uçuşta pervanelerini bir uçak gibi kullanabilecek şekilde tasarlanmıştır. Okinawa’da meydana gelen kaza, bu hava aracı için ilk değildir, dünyanın diğer yerlerinde de birkaç kaza kırım meydana gelmiştir.

ABD yaptığı açıklamada, Japonya’da iki Osprey filosu bulunduğunu belirtmiş fakat kesin hava aracı sayısını vermemiştir. Bir filoda genellikle 12-24 arasında hava aracı bulunmaktadır.

Okinawa ABD Deniz Piyadeleri Komutanı Korgeneral Lawrence D. Nicholson, NHK televizyonunda da yayınlanan konuşmasında, kaza nedeniyle büyük üzüntü  duyduklarını, fakat genç pilotlarının yaptıklarından asla pişmanlık ve üzüntü duymadıklarını ifade etmiştir.

Japonya’da meydana gelen ilk Osprey kazası, bazı ABD kuvvetlerinin taşınması yönündeki planların daha da gecikmesine neden olabilir. Kaza, Amerikan üssünde çalışan bir sivilin, 20 yaşındaki bir Japon kadını öldürmesi nedeniyle tutuklanması sonucu, Amerikan üsleri için kabaran öfke dalgasının tam ortasında meydana gelmiştir.

ABD askeri personeli kıyı yakınlarında denize zorunlu iniş yapan MV-22 modeli hava aracının enkaz kalıntılarını incelerken. Foto: Kyodo/via REUTERS

1972 yılına kadar ABD işgali altında olan Okinawa’da, yaklaşık olarak 50.000 ABD askeri  personeli bulunmaktadır. Japonya Savunma Bakanı ABD kaynaklarına dayandırıdğı demecinde, hava aracının bir arıza nedeniyle suya zorunlu iniş ve Futenma hava üssüne geri dönme opsiyonlarının bulunduğunu, pilotun durumun aciliyeti nedeniyle suya iniş yapmayı tercih ettiği açıklamalarında bulunmuştur. Japonya Başbakanı Shinzo Abe de, kazadan duyduğu üzüntüyü belirterek, ABD makamlarının ilave emniyet tedbirleri alınması maksadıyla kazanın nedenini ortaya çıkarması gerektiğini vurgulamıştır.

Japonya Savunma Bakanlığı kaynakları, Naha Hava Üssünde, saat 21:30 sularında bir ABD uçağından acil  durum çağrısı alındığını, arama kurtarma maksadıyla iki uçağın derhal bölgeye gönderildiğini ve 11’inci Sahil Güvenlik Karargahının suya zorunlu iniş yapan uçağı, Nago kıyısının 80 metre açığında bulduğu açıklamalarını yapmıştır.

Suya zorunlu iniş sonrasında hava aracının kopan pervaneleri. Foto: ©Jiji Press (Jiji Press/AFP)

ABD ordusu envanterine son yıllarda giren MV-22 Osprey modeli hava araçları, henüz geliştirme safhasında olduklarından, Okinawa adası sakinlerinin protestolarının artması beklenmektedir. Okinawa Valiliği, Futenma hava üssünün taşınması maksadıyla, Camp Schwab bölgesinde yeni üssün inşa çalışmalarına izin vermiştir. Osprey kazasından sadece bir hafta önce yine ABD Deniz Piyadelerine ait bir F/A-18 savaş uçağı, Japonya’nın batısında yere çakılmış ve pilotu hayatını kaybetmiştir.

Kaza sonrasında Okinawa kentinde protestolar artmıştır. Osprey  hava aracının geçmişteki kazalarını bilen bölge halkı, böyle bir kazayı beklediklerini ve kesinlikle güvende olmadıklarını ifade etmektedirler. Bölge sakinleri, Futenma hava üssünün, yeni belirlenen adanın doğusundaki Henoka bölgesine taşınmasına da karşı çıkmaktadırlar. Kaza, halkın öfkesini  bir  kat daha artırmış ve Japonya Savunma Bakanı Tomomi Inada’nın talepleri  doğrultusunda ABD, MV-22 Osprey modeli hava araçlarının Japonya hava sahasındaki uçuşlarını kesmek zorunda kalmıştır.

Nago bölgesi sakinlerinden, yeni ABD hava üssünün Henoka’da inşa edilmesine karşı çıkanlardan 55 yaşındaki Takuma Higashionna; ‘‘Osprey’in yetersiz  bir hava aracını olduğunu biliyoruz. Bir  tanesi bugün suya düşmüş olabilir, fakat başka bir  tanesinin kara üzerine düşmeyeceğini kim garanti  edebilir. Yaşadığımız alanlara bu kadar yakın uçan bu hava aracı nedeniyle hepimiz sürekli tehlike altındayız.’’ açıklamasında bulunmuştur.

ABD ordusuna ait MV-22 Osprey hava aracının enkazı. Foto: Ryukyu Shimpo/Kyodo News via AP

ABD ordusu envanterine son yıllarda katılan MV-22 Osprey modeli hava araçları, geçmişte de birçok kaza kırım olayına karışmışlardır. 11 Haziran 1991 tarihinde 15 feet yükseklikte sabit uçuş  yapan hava aracı yere çarparak yanmıştır. 20 Temmuz 1992 tarihinde meydana gelen kaza kırımda, sağ motor arızası nedeniyle hava aracı kongre üyeleri  ve hükümet yetkililerinin gözleri  önünde Potamac nehrine düşmüş, yedi mürettebat hayatını kaybetmiştir, kaza sonrasında hava aracının uçuşları 11 ay süreyle durdurulmuştur.

8 Nisan 2000 tarihinde derin çöküş oranı ve düşük süratte uçan MV-22 Osprey stola girmiş, yere çarpma sonrası patlayarak alev almış ve hava aracında bulunan tahmini 19 kişinin tamamı hayatlarını kaybetmiştir.

Ekim 2007 ayında Irak’a giden bir hava aracı, sistem arızası nedeniyle zorunlu iniş yapmak zorunda kalmıştır. Nisan 2010 ayında düşük görüş şartları, MV-22 Osprey hava aracının Afganistan’da kaza yapmasına neden olmuş dört kişi hayatını kaybetmiş, 16 kişi de yaralanmıştır.

Bir diğer MV-22 Osprey, 11 Nisan 2012 tarihinde pilotun büyük bir hata yapması nedeniyle Fas ordusu ile ortak icra edilen bir tatbikat esnasında burun aşağı yere çakılmıştır. Uçuş el kitabındaki hava aracı limitlerine uymayan pilotlar kazaya neden olmuştur. Kaza sonrasında yapılan incelemelerde, pilotların kafasının karışmasına, hava aracının helikopter/uçak ortak karakteristiklerinin neden olduğu değerlendirilmiştir. Kazada iki ABD deniz piyadesi  hayatını kaybetmiş, ikisi de ciddi şekilde yaralanmıştır.

ABD Deniz Piyadelerine ait Osprey hava aracı kaza kırımı Okinawa sakinlerini öfkelendirmiştir. Foto: ©JIJI PRESS (JIJI PRESS/AFP)

13 Haziran 2012 tarihinde, Florida’da bulunan Eglin Hava Üssünde icra edilen bir eğitim uçuşu esnasında meydana gelen kazada, hava aracı havada ters dönerek yere çakılmış ve ciddi şekilde hasar görmüştür. Kazanın nedeninin pilot hatası olduğu belirlenmiş ve hava araçlarının kol  uçuşu yapması yasaklanmıştır.

Hawaii’de bulunan Bellows Hava Üssünde eğitime katılan üç adet VM-22 Osprey hava aracından bir tanesi sağ motoruna toz girmesi nedeniyle zorunlu iniş yapmış, gövdesinde ağır hasar meydana gelmiştir. Kazada iki ABD deniz piyadesi  hayatını kaybetmiş 20’si de yaralanmıştır.

Çevirenin Notu: Yazının orijinaline aşağıdaki linkten erişebilirsiniz. Çeviren tarafından ilave bilgiler başka kaynaklardan derlenerek yazıya eklenmiştir.
ニュースサイトで読む: http://mainichi.jp/english/articles/20161214/p2a/00m/0na/002000c#csidxc42328a100b191b9755a3a3c3c4f203 
Copyright 毎日新聞

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.