savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5306
EURO
36,1974
ALTIN
2.964,88
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C

ÖLÜMCÜL MİNYATÜR İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI

ÖLÜMCÜL MİNYATÜR İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI
A+
A-

ÖLÜMCÜL MİNYATÜR İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI

(SİHİRLİ  MERMİLER)

Ercan Caner, Ankara-Türkiye, 30 Aralık 2016

Kara kuvvetlerinin muharebe sahasında ihtiyaç duyduğu yakın hava desteği, havada serbestçe gezen, modüler olarak tasarlanan minyatür insansız hava araçlarının keşif, muharebe sahası hasar değerlendirme ve düşman hedeflerini imha görevlerinde kullanılması ile sağlanabilir.

Karmaşık muharebe ortamında,  yeterli sayıda gelişmiş insansız sistemlere sahip olmayan ordular, modüler yapıda tasarlanmış,  havada gezen ve tespit edilen düşman hedeflerine kamikaze dalışlar yaparak, tamamen etkisiz  hale  getirmese de muharebe dışı bırakan minyatür sihirli  mermilerden faydalanmalıdırlar.

Minyatür kamikaze silahlar, ne tam olarak hava aracı ne de mühimmat olarak sınıflandırılırlar ve aslında potansiyel bir insansız hava aracı ve robot olabilirler. Havada serbestçe dolaşan küçük insansız hava araçları, kendi kendilerine muharebe sahası üzerinde uçarak, düşman hedeflerini araştırma ve tespit ettiklerinde kamikaze dalışlarla muharebe dışı bırakmak üzere tasarlanmışlardır.

Küçük insansız hava araçlarının kullanılmasının sağladığı belirli avantajlardan bir tanesi de; yakın hava destek görevlerini icra edebilme yeteneğini direkt olarak kara birliklerine kazandırmaktır. Minyatür insansız hava araçları,  hassas vuruş kabiliyeti olan, düşük ağırlıkta ve kara unsurlarınca kolaylıkla taşınabilen silah sistemleridir. Düşman ile temas sağlandığında fırlatılan insansız hava araçları, üzerindeki sensörler ile düşmanın yerini tespit edebilir ve düşük tahrip özellikli harp başlığı ile hedefi etkisiz hale getirebilirler.

Havada serbestçe dolaşabilen, küçük ve hassas vuruş kabiliyetine sahip olan bir silah sistemi, süratle kullanılabilecek, yakın hava destek imkân ve kabiliyetini kara birliklerine kazandıracak ve çatışmanın sonunu belirleyebilecek bir sistemdir. Düşük maliyeti ve yüksek değerinden dolayı çok miktarda tedarik edilebilir ve yakın hava destek görevlerinde kullanılmak üzere kara birliklerine çok sayıda dağıtılabilir.

Dünyanın en güçlü tanksavar silahı Rus yapımı lazer güdümlü Kornet füzesi

Suriye savaş  alanında birçok unsur tarafından kullanılmakta olan, Rus yapımı Kornet güdümlü tanksavar füzesinin en korkulan özelliği; mevcut bütün tanksavar silah sistemlerinden daha uzun olan menzilidir. Örneğin, ABD yapımı at-unut tipi, tam korumalı bir tankı dahi paramparça edebilen FGM-148 Javelin güdümlü füzesi, sadece 2,5 kilometre mesafedeki hedefleri ateş altına alabilirken, Kornet-E modeli lazer güdümlü tanksavar füzesinin azami menzili 5,5 kilometredir.

Kornet füzesinin diğer bir ürkütücü özelliği de, günümüze kadar imal edilen en geniş olan, 152 mm çapındaki savaş başlığıdır. Kornet füzesi, patlayıcı reaktif zırhlara (ERA – Explosive Reactive Armor) sahip modern tankları dahi kolaylıkla etkisiz hale getirebilmektedir.

Yer birliklerine güdümlü tanksavar füze imkânı sağlamak maksadıyla tasarlanan Kornet, iki mürettebat tarafından kullanılmakta, fakat acil durumlarda tek mürettebat tarafından da atışa hazır hale getirilebilmektedir. Gündüz ve gece atış kabiliyeti olan Kornet, nişancısını düşmanın ateş ve gözetlemesinden koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Silahı kullanan operatör düşman hedeflerini ateşleme tüpünün alt kısmına yerleştirilen nişangâhı kullanarak gerçekleştirirken, diğer mürettebat da örtü sağlayan bir yerde düşman ateşinden korunabilmektedir.

Havada dolaşan minyatür insansız hava araçları, tankların 1000-1500 metre olan etkili menzilleri de göz önüne alındığında, piyade ve zırhlı birlik unsurlarına kendi yakın hava destek imkan ve kabiliyetini  kazandıracaktır. Suriye savaş  alanında kullanılan Kornet güdümlü  tanksavar füzesinin mürettebatı, dost unsurlar üzerine yapmayı planladıkları atış öncesinde tespit edilebilir ve kolaylıkla etkisiz hale getirilebilir. Sistemin nasıl kullanıldığı linkteki video  görüntüleri  izlenerek çok daha kolay  anlaşılabilir.

http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/military-robots
/textrons-tram-is-the-suicidal-miniuav-youve-always-wanted

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.