Rusya Başkanı Putin, halkına nükleer bir savaşa hazırlanmalarını söyledi; ABD Başkanı Obama ise Kremlin’i kitlesel bir siber saldırıyla tehdit etti. Dünyanın yarısı her ikisi arasında kaldılar.
Rus medyası halkı savaşa, özellikle de bir nükleer savaşa hazırlanmaları yönünde uyardı ve yetkililerden de ülkenin bomba sığınaklarını hazırlamasını ve vatandaşların gaz maskelerini uygun kullanması için eğitilmesi yönünde tedbirler alınmasını talep etti.
Devlet tarafından işletilen NTV televizyonundan bir haber spikeri; “Eğer bir gün savaş gerçekleşirse her biriniz en yakın bomba sığınağının nerede olduğunu bilmelidir’’, ‘‘En iyisi şimdiden sığınağın yerini öğrenmektir’’ yorumunda bulundu.
Geçtiğimiz hafta içerisinde Rusya, nükleer kapasiteli balistik füzelerin, ülkenin kuzey Avrupa bölgesinde yer alan Polonya ve Litvanya arasındaki Kaliningrad’a nakledildiği açıklamasını da yaptı. Füzelerin taşınması batı Avrupa başkentlerini vurma menziline girmesi anlamına gelmektedir.
Rusya aynı zamanda, üç adet kıtalar arası balistik füze denemesini de gerçekleştirmiş ve bu ayın başlarında Mısır ile çöl ortamında teröre karşı askeri tatbikatlar icra edileceğini duyurmuştur. Moskova, Suriye ile yıllar öncesinde yaptığı gibi, şimdi de Mısır ile askeri strateji, donanım sağlama ve personel eğitimi alanlarında işbirliğine hazırlanmaktadır.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Haziran 2012), Foto: Amos Ben Gershom/GPO/Flash 90
Moskova Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vitaly Churkin, gerilimin 1973 yılından beri yaşanan en kötü seviyede olduğu, fakat 1973 yılındaki Yom Kippur savaşı kadar kötü olmadığı iddiasında bulunmuştur. Churkin gazetecilere; ‘‘Ciddi anlaşmazlıklar olmasına rağmen başka alanlarda bazen başarılı bir şekilde birlikte çalışmaya devam ettikleri’’ açıklamasında bulunmuştur. Bununla birlikte krizin, Kremlin ile Beyaz Saray arasında bir çatışmalar listesi oluşturduğuna da dikkat çekmiştir.
Churkin açıklamalarında; ‘‘temelde saygı eksikliği’’ ve ‘‘politik meselelerde derinlemesine görüşmelerin eksikliği’’ noktalarına vurgu yapmıştır. Churkin’in bahsettiği meseleler arasında; Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya alınması ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukovych’nin iktidardan uzaklaştırılması yer almaktadır ve Churkin’e göre bu problemlerin arkasında ABD bulunmaktadır.
Bu arada ABD de, başkanlık seçimleri, seçim veri bankaları ve Demokratik Milli Karargahına yapılan, Kremlin destekli açık ve net hacker saldırılarına bir misilleme olarak, bir karşı siber saldırıyı değerlendirmekte oldukları açıklamasını yapmıştır. Kremlin böyle bir saldırıya en sert şekilde karşılık verileceği uyarısında bulunmuştur.
Haber analizcilerinin yorumlarına göre Moskova ve Washington arasındaki ilişkiler Soğuk Savaş döneminden günümüze kadar ilk kez böylesine düşük bir seviyeye kadar gerilemiştir.
ABC News ajansına göre Rusya, Eylül ayından beri 40 milyon vatandaşın katıldığı, halkı, felaketler yelpazesinde nükleer savaşın da olduğu bir dizi savaş senaryosuna karşı hazırlamak maksadıyla, ülke çapında bir sivil savunma tatbikatı gerçekleştirmektedir.
Amerikan mantığına göre Rusya, sadece eğlence olsun diye 40 milyon vatandaşına böylesine kapsamlı bir sivil savunma tatbikatı yaptırmaz. Fakat Rus askeri analizci Pavel Felgenhauer, ABC’ye dayandırdığı konuşmasında, böylesine büyük bir gösterinin, Rus kanun yapıcıların, ekonominin yavaşladığı bir dönemde yenileştirmeye ihtiyacı olan Rus ordusunun, askeri bütçesini artırması için yapılmış olabileceğini ileri sürmektedir.
Felgenhauer’e göre gerilim giderek tırmanacaktır. Neyse ki kimse gerçek bir savaşa girmeyi istememektedir ama iki tarafın da parçası olduğu güzel bir gösteri de kapıdadır.
Ercan Caner, Kara Harp Okulundan Elektrik ve Elektronik Mühendisliği lisans diplomasının yanı sıra, uçak ve helikopter lisanslarına sahiptir. Yüksek lisans derecesini Gazi Üniversitesi’nden Avrupa Birliği – Türkiye İlişkileri alanında alan Caner, halen Türkiye Hava Sahası Yönetimi alanında, Haliç Üniversitesi’nde doktora tez çalışmalarını sürdürmektedir. İnsansız Hava Araçları (2014) ve Taarruz Helikopterleri (2015) konulu makaleleri yayımlanmıştır. Çeşitli alanlardaki çeviri ve yazılarını sunsavunma.net ve academia.edu sitelerinde paylaşmaktadır. 36 yılı kapsayan Türk Silahlı Kuvvetleri, Birleşmiş Milletler, NATO ve savunma sanayi deneyimlerine sahiptir. İngilizce bilen Caner Fransızca okuyabilmektedir.
E-mail: ercancaner@gmail.com Twitter: @ercancaner1963