Korona virüsünden en fazla etkilenen ülkede, Cumartesi günü yaklaşık 800 kişi COVID-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bugüne kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 5,000’e yaklaşırken, rapor edilen vaka sayısı ise 50,000’i aşmış durumdadır.
Quotidiano Libero Italy, 25 Mart 2020
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 30 Mart 2020
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından basına verilen, Moskova yakınlarındaki Chkalovsky askeri havaalanında 22 Mart 2020 tarihinde çekilen yukarıdaki fotoğrafta, Ilyushin IL-76 modeli ulaştırma uçağı İtalya’ya kalkış öncesi hazırlanırken görülmektedir. Foto: EPA/EFE
Geçtiğimiz hafta Başbakan Giuseppe Conte ve Vladimir Putin arasında uzun bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir. Sızan bilgilere göre; yapılan bu görüşmede Rusya, korona virüse karşı yürütülen mücadelede İtalya’ya yardım sözü vermiştir. Yardım Pazar akşamı Pratica di Mare askeri üssüne ulaşmıştır.
İtalya basınında yer alan iddialara göre; Rusya tarafından gönderilen askeri ekip ve yardım malzemeleri aslında bir virüsle mücadele için gerekenden çok daha fazla gibi görünmektedir.
Turin gazetesi, yardım kapsamında gönderilen malzemelerin bir listesini yayımlamıştır. Rus haber ajanslarında yer alan haberlere göre; İtalya’ya gönderilen dokuz adet Ilyushin modeli uçakla, Afrika domuz gribi, şarbon salgınlarında görev alan ve Ebola ile veba aşılarının geliştirilmesinde çalışan bakteriyolojik savaş uzmanı 100 askeri uzman ve Rus yardım malzemeleri gelmiştir.
İnsan Putin’in gerçekte neleri ve hangi bedel karşılığında gönderdiğini merak etmekten kendisini alamıyor. La Stampa gazetesinden Jacopo Iacoboni, üst düzey politik kaynakların ona, Rusya tarafından gönderilen malzemelerin %80’inin tamamen faydasız veya çok az işe yarayabilecek malzemeler olduklarını söylediğini ifade etmektedir.
Rus askeri araçlarından oluşan yardım konvoyu Bergamo yolunda ilerlerken. Kaynak Rusya Savunma Bakanlığı
Çin, korona virüsüyle mücadelesinde İtalya’ya yardım maksadıyla, suni solunum cihazları ve maske gönderirken, Rusya tarafından gönderilen malzemeler çoğunlukla bakteriyolojik dezenfektan olarak kullanılacaktır.
Aynı üst düzey kaynaklara göre; Conte-Putin görüşmesinin rahatsız edici yanı aslında jeopolitik ve diplomatik bir anlaşma olmasıdır. Varılan anlaşma ile Rusya, yardım adı altında İtalyan topraklarına fiziksel olarak girmiştir. Başbakan Conte kendi adına Moskova ile politik ve kişisel ilişkilerini geliştirmekten hiç te üzgün değildir.
La Stampa, İtalya’da Ruslar tarafından yürütülecek yardım operasyonunun, Sağlık Bakanlığı yerine tamamen Rus Savunma Bakanlığı tarafından askeri uzmanlarca yürütüleceğine dikkat çekmektedir. Rus heyetinin içinde geçmişte askeri operasyonlarda aktif olarak görev alan generaller, albaylar, yarbaylar ve binbaşılar bulunmaktadır.
Rusya’dan Sevgilerle
Rus heyetine başkanlık eden Sergei Kikot bir şarbon hastalığı uzmanıdır. Albay Gennady Eremin bakteriyolojik savaş alanında bir uzmandır ve geçmişte domuz gribine karşı yürütülen mücadelede aktif rol almıştır. Albay Viacheslav Kulish de viral biyolojik ajanlara karşı koruyucu donanım geliştirme uzmanıdır ve Ebola ile veba salgını mücadele programlarında görev yapmıştır.
Rusya’dan gelen yardım ekibi, Başbakan Conte’nin onayı ile Salı günü askeri araçlarla Roma’dan Bergamo’ya gitmiştir. La Stampa haberinde; Partica di Mare havaalanının kullanılması emrini kimin verdiğini sorgulamaktadır. Gazetenin iddiasına göre her şey Başbakan Conte’nin talimatları doğrultusunda yürütülmüştür. Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio veya Dışişleri Bakanının olan bitenlerden haberi yoktur.
Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.
İtalya’ya yardım malzemesi ve uzman askeri personel gönderen Rusya’nın korona virüs alanındaki en tanınmış ismi olan Prof. Dmitriy Edelev, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkesinin virüsü tamamen kontrol altına aldığını iddia etmiştir.
Hangi ilaçların SARS-CoV-2 virüsüne karşı etkili olduğunu bildiklerini ifade eden Prof. Edelev, ellerindeki ilaçların COVID-19 hastalığı ile mücadele için yeterli olduğunun ve virüse nasıl karşı koyulacağını bildiklerinden, Rusya’da suni solunum cihazına ihtiyaç duyan tek bir hastanın dahi bulunmadığının altını çizmiştir.
Virüsle mücadele yöntemlerinin bir sır olmadığını ve Rusya Sağlık Bakanlığı web sitesinde paylaşıldığını ifade eden Prof. Edelev, dünyanın her yerinden doktorlara bu bilgilerden faydalanmaları tavsiyesinde bulunmuştur. Prof. Edelev Rusya’nın elinde henüz deneysel aşamada olan bir aşının da bulunduğunu ve Dünya Sağlık Örgütünün talep etmesi durumunda bu aşıyı bütün dünya ile paylaşmaya hazır olduklarını da ifade etmiştir.
Bu arada, Avrupa dayanışmasının paramparça olduğunu söyleyen Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov, 22 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, Rus yetkililerin SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığının tedavisiyle ilgili yaptığı açıklamalardan etkilendiğini ve bakanlarına Rus ilaçlarını tedarik etmeleri konusunda talimat verdiğini açıklamıştır.