savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,7606
EURO
37,3560
ALTIN
3.151,39
BIST
9.997,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
11°C
Ankara
11°C
Açık
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
10°C
Cuma Açık
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Rusya, ABD Hazine Bonolarını Elinden Çıkardı

Rusya, ABD Hazine Bonolarını Elinden Çıkardı

ABD – Rusya Ticaret Savaşı

Rusya, ABD Hazine Bonolarını

Elinden Çıkardı

Rusya’ya mali yaptırımlar uygulayan bir ülkenin varlıklarını elde tutmak ne kadar mantıklı?

Yazar: Tyler Durden, RUSSIA INSIDER, 3 Ağustos 2018

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 14 Ağustos 2018

2018 Nisan ayı içinde Trump yönetimi, Vladimir Putin’in yakın müttefikleri tarafından kurulan alüminyum şirketi United Company Rusal’a (ОК РУСАЛ) ağır yaptırımları yürürlüğe koymuş ve dünya alüminyumunun %7’sini üreten şirket ile Amerikalı ve diğer ülkelerden insanların iş yapmasını yasaklamıştır.

Bu yaptırım sonrasında Rusya’nın dışsatımları felç olmuştur. Trump yönetimi tarafından uygulamaya koyulan bu yaptırımın, bugüne kadar Rusya’ya uygulanan yaptırımların en şiddetlisi olduğu yönünde iddialar mevcuttur. Yaptırımlardan neredeyse 700 Rus vatandaşı ve şirketi etkilenirken bazı devlet bankalarının da Birleşik Devletler banka ve piyasalarından kredi temin etmesi engellenmiştir.

Nisan ve Mayıs aylarında Yuan cinsi petrol gelirleri piyasaya sürülürken, ticaret savaşı tehditleri tırmanırken ve yeni ekonomik yaptırımlar uygulamaya koyulurken, Rusya elindeki ABD hazine bonolarının neredeyse %90’ını satmıştır. Aşağıda sunulan grafikte 2007 ile 2018 yılları arasında Rusya’nın elinde bulunan ABD hazine bonolarının seyrini görebilirsiniz.  Rusya’nın bu hamlesinin nedeni ABD’den ilave yaptırımlar beklentisi ve hatta bu yaptırımlar kapsamında, Rusya’nın elindeki ABD Hazine bonolarının dondurulması beklentisi olabilir.

Aşağıdaki grafiğe bakıldığında; 201o yılında 176 milyar dolarla zirve yapan tahvil stoku o tarihten günümüze kadar sürekli düşerek 14,9 milyar dolara gerilemiştir. Bir zamanlar elinde en fazla ABD hazine bonosu tutan ülkeler listesinde yer alan Rusya, 30 milyar dolar eşiğinin de altına düşerek bu listeden çıkmış durumdadır.

Rusya’nın bu hamlesinin, elinde en fazla ABD hazine bonosu (1,18 trilyon dolar) tutan Çin ile dikkatli bir şekilde koordine edildiği ve Çin’in de elindeki ABD hazine bonolarını elinden çıkarmaya başlaması durumunda neler olacağını görmek için yapılan bir prova olduğu yönünde spekülasyonlar ortalıkta dolaşmaktadır.

Rusya’nın en büyük ikinci bankası olan VTB (VTBR. MM) Başkanı Andrei Kostin’e göre Rusya’nın ABD Hazine Bakanlığı tahvillerini elinden çıkarması kararının arkasında üç neden bulunmaktadır…

Rusya’nın ABD hazine bonolarının 2007-2018 yılları arasındaki seyri.

 

“Rusal, Renova Group gibi önde gelen şirketlerimizi daha şimdiden etkileyen son yaptırımlar, hiç şüphe yok ki bize daha tedbirli davranmamız gerektiğini gösteriyor. Merkez Bankasının da buna tepki gösterdiğini değerlendiriyorum, çünkü Merkez Bankası bugüne kadar yurtdışında para tutması nedeniyle sıklıkla eleştiriliyordu, bunun kısmen doğru olduğunu düşünüyorum, bunu herkes yapıyor, fakat şüphesiz bir şekilde riskleri en aza indirgemek, riskleri azaltmak gerekiyor. Her türden yaptırımların uygulanması açısından bakıldığında; günümüzde en büyük tehdit Birleşik Devletlerdir. Sanırım, Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığının politikalarında dikkate aldıkları da budur.

Bunun yanı sıra, Rusya Bankası Başkanı Elvira Nabiullina da Haziran ayında, Duma temsilcilerinin ABD tahvillerinin neredeyse yarısına yakınının elden çıkarılması yönündeki sorularına verdiği yanıtta, Merkez Bankasının uluslararası rezervleri çeşitlendirme politikası izlediğini ve mali, ekonomik ve jeopolitik kararlar dahil bütün riskleri göz önüne aldığını açıklamıştır.

Rusya’nın elindeki altın ve tahvil bonolarının 2006-2018 yılları arasındaki seyri.

 

Özetlemek gerekirse Rusya’nın elindeki ABD Hazine Bonolarını elinden çıkarmasının nedenleri:

  • Çok kutuplu dünyanın yükselmesi – Bütün dünyaya ABD yaptırımlarının zorbalık olduğu yönünde jeopolitik bir mesaj verilmesi.
  • Dolardan Kurtulma – Rezervlerin çeşitlendirilmesi politikası kapsamında altına kaydırılması ve
  • Küresel Sıfırlama için Hazırlık – Dünya ekonomisinde yaklaştığı hissedilen problemler.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Amerikalıları; ‘‘dolar dâhil uyguladıkları sınırlamaların stratejik bir hata olduğu, dolara bir rezerv para birimi olarak duyulan güvenin altını oydukları yönünde uyarmış ve Birleşik Devletler engellemediği sürece Rusya’nın, ABD dolarını kullanmaya devam edeceğini vurgulamıştır.

Şu anda üzerine odaklandığım büyük şeyler ticaret anlaşmalarıdır. ABD Başkanı Donald Trump.

Türk Lirası, bizim çok kuvvetli dolarımız karşısında hızla aşağı doğru giderken Türkiye’ye uygulanan çelik ve alüminyum gümrük vergilerinin iki katına çıkarılmasını onayladım. Alüminyum şimdi %20, çelik ise %50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz şu an iyi değil. ABD Başkanı Donald Trump.

Dolar molar bizim yollarımızı kesemez, hiç endişe etmeyin. Yastığının altında doları Euro’su, altını olan varsa bunu gitsin Türk Lirası ile bankalarımızda bozdursun. Bu bir milli, yerli mücadeledir. Bu bize karşı ekonomik savaş ilan edenlere milletimin cevabı olacak. İşte bu birliğimiz, beraberliğimiz Batı’ya cevap olacaktır’’ Onların doları varsa bizim de Allah’ımız var. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

‘‘AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ, BİZ TANRI’YA İNANIRIZ, BİR YÜZ DOLAR’’

Sun Savunma Net sitesinde yayınlanan aşağıdaki yazıları okumanızı öneririm.

  • ABD, Türkiye’yi Hedefleyen Yaptırım Listesi Hazırlığında,
  • ABD Maliye Bakanlığının Rahip Brunson’un Haksız Alıkoyulmasındaki Rolleri Nedeniyle Türk Bakanlara Yaptırımları,
  • Türkiye Uluslararası Finansal Kurumlar Yasası,
  • Türkiye Ciddi Bir Ekonomik Kriz Yolunda,
  • Türkiye ve Ekonomik Kriz,
  • Dünya Bankası Türkiye İzleme Raporu-2018.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.