savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Yağmurlu
9°C
Salı Hafif Yağmurlu
8°C
Çarşamba Yağmurlu
8°C

“Matrix” Tarzı Giyilebilir Cihaz İnsanları Bataryaya Dönüştürecek

“Matrix” Tarzı Giyilebilir Cihaz İnsanları Bataryaya Dönüştürecek
A+
A-

“Matrix” Tarzı Giyilebilir Cihaz İnsanları Bataryaya Dönüştürecek

 

Yazar: Tyler Durden, ACTIVIST POST, 14 Şubat 2021

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 21 Şubat 2021

 

Kaynak: Pixabay

Günümüzde yarış, tıpkı ‘‘The Matrix’’ aksiyon/bilim kurgu filminde olduğu gibi vücut ısısını batarya gücüne dönüştürmek üzerine yoğunlaşmış durumdadır. ‘‘The Matrix’’ filminde Neo’ya (Keanu Reeves) insanların, dünyanın kontrolünü ele geçiren yapay zekâlı makinelere güç sağlayan etten bataryalar olduğu gerçeği söylenmiştir.

University of Colorado Boulder üniversitesinden araştırmacılar, insan bedeninin termoelektrik enerjisinin düşük maliyetli giyilebilir cihazlara güç sağlamak için kullanılmasına bir adım daha yaklaşmıştır.

Bu konuyla ilgili yayınlanan makalenin başyazarı olan üniversitenin Paul M. Rady Makine Mühendisliği Bölümünden Doçent Doktor Jianliang Xiao, gelecekte batarya kullanmadan giyilebilir elektronik cihazlara elektiriki güç sağlamayı hedeflediklerini ifade etmektedir.

Yukarıda da ifade edildiği gibi, makinelere güç sağlamak için insan gücüyle çalışan batarya fikri ‘‘The Matrix’’ filminden esinlenilmiştir. Xiao bataryanın, derinin her santimetrekaresi için yaklaşık 1 (bir) volt enerji üretebileceğini, bu enerjinin de fitness izleyiciler gibi giyilebilir cihazlar için yeterli güç sağlayacağını ifade etmiştir.

Bataryaların kullanıldıkça ömürlerinin azaldığını ve bittiklerinde değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Xiao, geliştirmekte oldukları termoelektrik cihazda böyle bir sorunun olmadığını ve giyilebilir cihazın sürekli olarak güç sağlayacağını ifade etmektedir.

Bu teknoloji henüz başlangıç safhasında olduğundan konvansiyonel bataryalara nazaran birim alan başına daha az voltaj üretmektedir. Ürünün ticarileştirilmeden önce üretilen güç miktarının artırılması için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır. Xiao’ya göre yeni bataryaların yaygın kullanım için pazara sürülmesi yaklaşık olarak 10 yıl sürebilir.

Xiao sözlerini; ‘‘Sakın robotlara söylemeyin. Fikir çalmalarını istemiyoruz’’ esprisiyle tamamlamıştır.

Orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.activistpost.com/2021/02/matrix-style-wearable-device-turns-humans-into-battery.html?utm_source=Activist+Post+Subscribers&utm_medium=email&utm_campaign=8d95a40f2f-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_term=0_b0c7fb76bd-8d95a40f2f-388071117

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.