Ercan Caner, Ankara,Türkiye, 06 Aralık 2016
İsrail yayın organı Haaretz tarafından, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın Avrupa Birliği’ne, Türkiye’ye karşı daha sert bir tutum takınması ve Rusya Başkanı Vladimir Putin’den, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile nasıl başa çıkılacağı konusunda ders alması gerektiği yönünde ısrarlı tavsiyelerde bulunulduğu bildirilmiştir.
İsmi açıklanmayan Avrupalı diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde Lieberman’ın, Avrupalı dışişleri ve savunma bakanlarına, Vladimir Putin örneğini takip etmeleri ve Erdoğan’a baskı yapmalarını söylediği iddia edilmektedir.
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, bir Rus jetinin Türkiye tarafından hava sahası ihlali nedeniyle, Kasım 2015 ayı içerisinde düşürülmesi sonrasında gerginleşmiştir.
Rusya olay sonrasında Türkiye’ye yaptırımlar uygulamış, Erdoğan’ın düşürülen jet uçağı için geçtiğimiz Haziran ayında Putin’den özür dilemesi sonrasında, iki ülke arasındaki sorun çözülmüştür.
Haaretz’in Lieberman’dan alıntı yaptığı ‘‘Erdoğan’a baskı yapmak için birçok yöntemleriniz var,’’ ifadesi hakkında bakanın ofisi, herhangi bir yorumda bulunmaktan kaçınmıştır.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler, Avrupa’nın Türkiye’yi tehdit eden terör organizasyonlarına karşı tarafsız ve kayıtsız tutumu kadar, 248 insanın yaşamına mal olan 15 Temmuz 2016 tarihli vahşi askeri darbe girişimi dahil bir dizi olaylar nedeniyle oldukça gerginleşmiş durumdadır.
Avrupa Birliği’nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz günlerde, Türkiye-AB arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak durdurulması yönünde bir karar almıştır.
Avrupa Birliği ve Türkiye, 18 Mart 2016 tarihinde, Avrupa’ya yönelik yasadışı geçişlerde, Ege’deki düzensiz göçün kontrol altına alınması ve insan kaçakçılarına karşı daha sıkı önlemler alınmasının karşılığı olarak, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin durumlarının iyilişterilmesi için 3 milyar avro ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması konularında anlaşmıştır.
Verileceği söylenen paranın sadece 1 milyar avrodan az bir kısmı Türkiye’ye verilmiş, fakat Türk vatandaşlarına henüz vize serbestisi sağlanmamıştır.
Türkiye, kriterlerin birçoğunu yerine getirmesine rağmen, Brüksel ve Ankara arasındaki terör karşıtı yasalar üzerindeki farklı görüş ve yaklaşımlar, vize serbestisi görüşmelerinin bir çıkmaza girmesine neden olmuştur.