Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında birçok alanda işbirliğini kapsayan 10 ayrı anlaşma imzalanmış ve BAA, Türkiye’ye yatırım için 10 milyar dolar ayırmıştır.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 08 Aralık 2021
Hatırlanacağı gibi Avustralya, Birleşik Devletler ve İngiltere ile yaptığı Hint-Pasifik güvenlik anlaşmasının ardından tartışmalı bir karara imza atarak Fransa ile arasındaki 2016 tarihli konvansiyonel denizaltı anlaşmasını iptal etmiş ve sırtından bıçaklandığını söyleyen Fransa yaklaşık 100 milyar dolar kayba uğradığını açıklamıştı.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin Fransa ile imzaladığı 18 milyar dolar tutarındaki 80 adet Rafale savaş uçağı tedarik anlaşması Fransa için moral kaynağı olmuştur. Bu satış, Fransa’nın bir seferde yaptığı en büyük silah satış anlaşmasıdır.
Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 12 adet Airbus firması imali savaş helikopteri satılacağını da açıklamıştır.
Fransa’nın Arap Yarımadası’ndaki yedi adet şeyhlikten oluşan bir federasyon devleti olan BAE ile oldukça derin ilişkileri bulunmaktadır. BAE’de bir deniz üssü bulunan Fransa ayrıca başkent Abu Dhabi yakınlarındaki büyük bir tesiste de askeri uçak ve personel bulundurmaktadır.
F4 versiyonu Rafale savaş uçaklarını satın alan BAE, Fransa dışında bu savaş jetlerini kullanan ilk ülke olacaktır. Dassault Aviation patronu Eric Trappier bu satışı Fransa’nın bir başarı öyküsü olarak nitelendirmiş ve Fransa ile havacılık endüstrisi için mükemmel bir haber olduğunu vurgulamıştır.
2027 yılında savaş uçaklarını envanterine katmaya başlayacak olan BAE, bu tedarikle egemenlik ve operasyonel bağımsızlığını garanti altına almaktadır. Anlaşmanın imza törenine Macron ve Abu Dhabi veliaht prensi Mohamed bin Zayed Al Nahyan bizzat katılmıştır.
Zevkten dört köşe olan Fransa savunma bakanlığı yetkilileri de yaptıkları açıklamada, Rafale savaş uçaklarının bölgedeki istikrara katkı sağlayacağını iddia etmiştir. Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly, Caracal helikopter satışının da iki ülke arasındaki ilişkilerin yoğunluğunun bir göstergesi olduğunu ifade etmiştir.
İnsan hakları savunucuları ise BAE tarafından tedarik edilen silahların, Yemen ve Libya topraklarına düzenlenecek hukuka aykırı saldırılar ve hatta savaş suçlarında kullanılabileceğini dile getirmektedir.
Demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden Fransa’nın insan hakları alanında sabıkalı BAE ve Suudi Arabistan’ı desteklemesi eleştirilere neden olmaktadır. Macron, cumhurbaşkanı seçildiği 2017 yılında BAE’ye bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Louvre Abu Dhabi müzesinin açılışına katılmıştır. Aynı Macron, Eylül 2021’de Abu Dhabi veliaht prensini Paris yakınlarındaki tarihi Chateau de Fontainebleau şatosunda ağırlamıştır. Şatoda bulunan Napoleon III Tiyatrosu, 2019 yılında BAE tarafından verilen 10 milyon Euro ile restore edilmiştir.
Henüz yeraltında bulunan 98 milyar varil veya diğer bir ifadeyle dünya rezervlerinin %5,6’sına sahip olan BAE petrol zengini bir ülkedir ve ülkenin GSYİH’nin yaklaşık %40’ı petrol ve doğal gaz üretimine dayanmaktadır.
Bilindiği gibi BAE Libya’da sürmekte olan iç savaşta, Mısır, Rusya ve Fransa ile birlikte Khalifa Haftar’ın Libya Arap Silahlı Kuvvetlerini desteklemektedir. Birleşik Arap Emirlikleri’nin gayrimeşru silahlı güçlerin lideri isyancı General Haftar’a Çin yapımı Wing Loong II dronları sağladığı iddiaları ayyuka çıkmıştır.
Türk basınında yer alan haberlerde Libya ve Yemen’de gayrimeşru silahlı güçleri destekleyen BAE’nin, sahada başarı elde edemediği bu iki ülkeye silah, mühimmat ve paralı asker göndererek milyarlarca dolar kaybettiğine yönelik haberler yer almıştır. BAE’nin sağladığı silahlar yüzünden Yemen ve Libya’da binlerce sivilin hayatlarını kaybettiği iddialarına da yer verilmiştir.