savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2863
EURO
37,0253
ALTIN
3.028,14
BIST
8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
19°C
Ankara
19°C
Açık
Pazartesi Açık
19°C
Salı Parçalı Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Açık
17°C

MÜHÜRSÜZ OYLAR

MÜHÜRSÜZ OYLAR

Geçerli mi Geçersiz mi?

MÜHÜRSÜZ OYLAR

“Oy zarfı ile birleşik oy pusulalarını sayıp, tutanak defterine geçiriniz. Oy pusulalarının arka tarafını ve oy zarflarını sandık kurulu mührü ile mühürleyiniz.” YSK-Sandık Kurulu Başkanları, İlk Talimat, 16 Nisan 2017, Saat 05.58

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 13 Mayıs 2023

Mühür Meselesi

2017 Öncesi – Geçersiz

2017 Anayasa Değişikliği Halkoylaması Esnasında – Geçerli

2018 AKP & MHP Oylarıyla – Geçerli

2023 – Geçersiz/Geçerli (?)

Seçimlerde içine oy pusulası konulacak zarflar ile oy pusulaları Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmak üzere yeteri kadar özel olarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından üretilmekte, kâğıt hamurundan başlayarak imaline ve teslim alınmasına kadar olan safhalarına Yüksek Seçim Kurulu üyeleri ve görevlileri nezaret etmektedir.

Filigranlı olarak üretilen oy pusulaları her sandık için ayrı ayrı paketlenmekte, diğer araçlarla birlikte ilçe seçim kurullarına ulaştırılmaktadır. İlçe seçim kurulları yine mühürlü paket ve torbalar halinde bunları sandık kurullarına teslim etmektedir. Sandık kurulu, and içme, sandığı yerleştirme, kapalı oy verme yerini düzenleme işlerini bitirdikten sonra, hazır bulunanlar önünde mühürlü torbaları açarak birleşik oy pusulalarını ve zarfları saymakta ve sayısını tespit etmektedir.

Oy verme işlemi bitince sandık kurulu başkanı bu hususu yüksek sesle ilan etmekte, masa üzerinde sandıktan başka ne var ise kaldırılmakta, oy vermenin bittiği saat tutanağa geçirilmekte, sandık seçmen listesinde yazılı seçmenlerin toplamı ile adları hizasındaki imza veya parmak izleri sayılarak oy vermiş olanların toplamı tespit edilmekte, oy zarflarından veya birleşik oy pusulalarından kullanılmayanlar sayılmakta, oylarını veren seçmen sayısına eklenerek sandık kuruluna teslim edilen zarf veya birleşik oy pusulaları toplamına uygun olup olmadığı tespit edilmekte, kullanılmayan zarflar veya birleşik oy pusulaları bir paket içinde mühürlenerek üzerine sayısı yazılmakta, bu işlemler bittikten sonra sandık, oy verme yerinde hazır bulunanların gözü önünde sandık kurulu başkanı tarafından açılmakta, sandıktan çıkan zarflar sandık kurulu başkanı tarafından yüksek sesle iki defa sayılmakta, iki sayım arasında fark olması halinde üçüncü sayım yapılmakta, bu suretle seçimde kullanılan toplam zarf sayısı tespit edilmekte, tespit edilen zarf sayısı tutanağın ilgili yerine işlenmektedir.

SANDIK KURULUNCA VERİLEN BİÇİM VE RENKTE OLMAYAN, TÜRKİYE CUMHURİYETİ YÜKSEK SEÇİM KURULU FİLİGRANI BULUNMAYAN KAĞITTAN İMAL EDİLMİŞ, YSK AMBLEMİ, İLÇE SEÇİM KURULU MÜHRÜ, SANDIK KURULU MÜHRÜ YER ALMAYAN, TAMAMI YIRTILMIŞ, İLÇE SEÇİM KURULU VE SANDIK KURULU MÜHRÜ DIŞINDA HERHANGİ BİR MÜHÜR, İMZA, YAZI, PARMAK İZİ VEYA HERHANGİ BİR İŞARET BULUNAN ZARFLAR GEÇERSİZ SAYILACAKTIR.

Bu şekliyle, oy verme ve sayım işlemlerinin her bir aşaması birden fazla kontrol mekanizmasıyla denetlenmektedir. Onaylı sandık seçmen listesinde yazılı her seçmenin oy verme yetkisi bulunduğundan, kullanılan oy zarfları ile seçmen listesine göre elde kalan oy zarfları sağlaması yapılmaktadır. Bu nedenle, oy pusulası ve zarflarının sandık kurulunca mühürlenmemiş olması tek başına dışarıdan sahte oy pusulası ve zarfın getirilmesine yol açabileceği anlamına gelmez.

Sandık kurullarına teslimi yapılan ve içerisinde birleşik oy pusulalarının bulunduğu mühürlü paket açıldıktan sonra paket içerisinden çıkan birleşik oy pusulaları sayılarak sayısı tutanak altına alındığından, kullanılan oy pusulası ile oy kullanan seçmen sayısının eşitliğinin sağlanması gerekeceğinden, sandık kurullarına öngörülen sayıdan daha az birleşik oy pusulasının gönderilmesi sahtecilik iddiasının varlığının kanıtı olamaz. Zira o yer sandık seçmen listesinde yer almayan bir kişinin dışarıdan oy pusulası getirerek oy kullanması mümkün bulunmamaktadır.

Oy pusulaları ve zarfınızı aldığınızda, sandık kurulu ve oy kullanmak için sıra bekleyen diğer vatandaşların önünde detaylı bir şekilde kontrol edin, üzerinizde cep telefonu ve/veya görüntü kaydedici cihaz varsa sandık kurulu üyelerine teslim edin, tercihinizi yaptıktan sonra oy pusulalarını akıllıca katlayın ve zarfa koyun, sayım esnasında da mutlaka oy kullandığınız sandık başına giderek sayıma nezaret edin.

Oy pusulalarının arka tarafı ve oy zarflarının sandık kurulu mührü ile mühürlü olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Mühürlü değil ise mühürletiniz!

Anayasa Değişikliği Halkoylamasında, oy sayım döküm işlemleri devam ederken AKP temsilcisi Recep Özel’in talebi üzerine, sandık kurulu mührü olmayan oy pusulalarının ve zarflarının geçerli sayılmasına karar veren YSK’nın, CHP’nin itirazı sonucu verdiği 573 sayılı kararın  PDF metnini okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.