NATO, çatışmaların kadınlar ve kızlar üzerinde oluşturduğu orantısız etkinin, kadınların barış ve güvenlikte oynadıkları hayati rolün ve İttifak’ın gerçekleştirdiği bütün faaliyetlere cinsiyet perspektifini dâhil etmenin ne kadar önemli olduğunun farkındadır.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Ocak 2024
YAN YANA – KADINLAR, BARIŞ & GÜVENLİK
NATO, çatışmaların kadınlar ve kızlar üzerinde oluşturduğu orantısız etkinin, kadınların barış ve güvenlikte oynadıkları hayati rolün ve İttifak’ın gerçekleştirdiği bütün faaliyetlere cinsiyet perspektifini dâhil etmenin ne kadar önemli olduğunun farkındadır.
Kadınlar, Barış ve Güvenlik (KB&G) gündemi, 31 Ekim 2000 tarihinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararının kabul edilmesiyle başlamıştır ve şu anda dokuz adet ek kararı (1820, 1888, 1889, 1960, 2106, 2122, 2422, 2467 ve 2493) daha içermektedir. NATO’nun KB&G gündemine yaklaşımı, kapsayıcılık ile bütünlük prensipleri etrafında şekillendirilmiştir.
NATO, cinsiyet perspektifini, üç temel vazifesi olan; caydırıcılık ve savunma, kriz önleme ve yönetimi ve işbirlikçi güvenlik ile bütün siyasi ve askerî yapılar geneline entegre etmektedir.
Cinsiyet eşitliği NATO’nun özellikle Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Afrika Birliği’nin (AfB) yanı sıra sivil toplumla da olan işbirliğinin önemli bir odak noktasıdır.
NATO Sivil Toplum Danışma Paneli (Civil Society Advisory Panel), kadın sivil toplum kuruluşlarının kendi politika ve uygulamalarını şekillendirmek maksadıyla, NATO ile iletişime geçebilecekleri bir platform sağlamaktadır.
NATO Genel Sekreteri’nin Barış, Kadınlar ve Güvenlikten Sorumlu Özel Temsilcisi, NATO’nun bu alandaki çalışmalarının üst düzey merkez noktası olarak hizmet vermektedir.
NATO bunun yanı sıra, çatışmalarla bağlantılı cinsel şiddete odaklanan BMGK 1820 sayılı kararını da desteklemeye kararlıdır.
NATO’nun Kadınlar, Barış ve Güvenlik (WPS – Women, Peace and Security) konusundaki ilk politikası, 2007 yılında müttefikler ve Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi’ndeki (EAPC – Euro-Atlantic Partnership Council) ortaklar tarafından geliştirilmiştir.
2018 yılında NATO Devlet ve Hükümet Başkanları entegrasyon, kapsayıcılık ve bütünlük ilkelerini getiren, revize edilmiş Kadınlar, Barış ve Güvenlik politikasını onaylamışlardır.
Devlet ve Hükümet Başkanları 2022 yılındaki Madrid Zirvesi’nde, dinamik ve etkili bir KB&G gündemi geliştirdiklerini ve cinsiyet perspektiflerini bütün NATO geneline entegre ettiklerini açıklamışlardır.
2022 Stratejik Konsepti; KB&G gündemini temel NATO görevlerine entegre etmenin önemini vurgulamakta ve NATO’nun kendi değerlerinin bir yansıması olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye devam edeceğini belirtmektedir.
Yahudi Düşmanlığına Karşı Mutabakat Muhtırası Ercan Caner, Sun Savunma Net, 28 Ekim 2020 Kral Hamad Küresel Barış Birlikte Yaşama Merkezi Başkanı Dr. Sheikh Khalid bin Khalifa Al Khalifa ve Birleşik Devletler Dışişleri Bakanlığı Anti-Semitizm Karşıtlığını İzleme ve Mücadele Özel Temsilcisi Elan S. Carr, 22 Ekim 2020 tarihinde Washington D.C....
Almanya – Türkiye ile İlişkiler Eskisi Gibi Olmayacak Berlin, insan hakları eylemcisinin tutuklanması sonrasında bir seyahat kısıtlama uyarısı yayımladı. Yazar: JAKOB HANKE, POLITICO, 20 Temmuz 2017 Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 21 Temmuz 2017 BERLİN — Almanya, Perşembe günü bir Alman insan hakları eylemcisinin İstanbul’da tutuklanması sonrasında vatandaşlarına ‘‘Yüksek...
Azerbaycan ve KKTC’de Görünmez Tehlike Ne? Müyesser Yıldız, Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, G4 Blok, 16 Ekim 2020 Azerbaycan ve KKTC… İkisi de canımız, can damarımız… İkisinde de eşzamanlı olarak önemli gelişmeler yaşandı… 27 Eylül’de Ermenistan’ın bir kez daha Azerbaycan’a saldırmasıyla başlayan süreci acıyla, buruklukla takip ettim. Burukluğumun iki...
Spinoza’nın Tanrısı Ercan Caner, Sun Savunma Net, 19 Ekim 2020 Albert Einstein Birleşik Devletler üniversitelerinde dersler verirken öğrencilerin kendisine en çok sorduğu soru: Tanrı’ya inanıyor musunuz? Einstein bu soruya daima aynı yanıtı vermiştir: Ben Spinoza’nın Tanrı’sına inanıyorum. Baruch de Spinoza Hollandalı bir filozoftur ve Descartes ile birlikte,...
SURİYE CEHENNEMİNİN SİLAHLARI Yazar: Ben Watson Çeviren: Ercan Caner, Ankara-Türkiye, 18 Aralık 2016 Klorin gazından AK-47 Kalashnikov, varil bombaları ve seyir füzelerine kadar Suriye savaşı, 21’inci yüzyıl orduları ve silahlı grupların, savaş alanında neler kullanabildiklerini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Assad rejiminin 2011 Arap Bahar’ına gösterdiği kanlı tepki, modern tarihte...