NATO, çatışmaların kadınlar ve kızlar üzerinde oluşturduğu orantısız etkinin, kadınların barış ve güvenlikte oynadıkları hayati rolün ve İttifak’ın gerçekleştirdiği bütün faaliyetlere cinsiyet perspektifini dâhil etmenin ne kadar önemli olduğunun farkındadır.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Ocak 2024
YAN YANA – KADINLAR, BARIŞ & GÜVENLİK
NATO, çatışmaların kadınlar ve kızlar üzerinde oluşturduğu orantısız etkinin, kadınların barış ve güvenlikte oynadıkları hayati rolün ve İttifak’ın gerçekleştirdiği bütün faaliyetlere cinsiyet perspektifini dâhil etmenin ne kadar önemli olduğunun farkındadır.
Kadınlar, Barış ve Güvenlik (KB&G) gündemi, 31 Ekim 2000 tarihinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararının kabul edilmesiyle başlamıştır ve şu anda dokuz adet ek kararı (1820, 1888, 1889, 1960, 2106, 2122, 2422, 2467 ve 2493) daha içermektedir. NATO’nun KB&G gündemine yaklaşımı, kapsayıcılık ile bütünlük prensipleri etrafında şekillendirilmiştir.
NATO, cinsiyet perspektifini, üç temel vazifesi olan; caydırıcılık ve savunma, kriz önleme ve yönetimi ve işbirlikçi güvenlik ile bütün siyasi ve askerî yapılar geneline entegre etmektedir.
Cinsiyet eşitliği NATO’nun özellikle Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Afrika Birliği’nin (AfB) yanı sıra sivil toplumla da olan işbirliğinin önemli bir odak noktasıdır.
NATO Sivil Toplum Danışma Paneli (Civil Society Advisory Panel), kadın sivil toplum kuruluşlarının kendi politika ve uygulamalarını şekillendirmek maksadıyla, NATO ile iletişime geçebilecekleri bir platform sağlamaktadır.
NATO Genel Sekreteri’nin Barış, Kadınlar ve Güvenlikten Sorumlu Özel Temsilcisi, NATO’nun bu alandaki çalışmalarının üst düzey merkez noktası olarak hizmet vermektedir.
NATO bunun yanı sıra, çatışmalarla bağlantılı cinsel şiddete odaklanan BMGK 1820 sayılı kararını da desteklemeye kararlıdır.
NATO’nun Kadınlar, Barış ve Güvenlik (WPS – Women, Peace and Security) konusundaki ilk politikası, 2007 yılında müttefikler ve Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi’ndeki (EAPC – Euro-Atlantic Partnership Council) ortaklar tarafından geliştirilmiştir.
2018 yılında NATO Devlet ve Hükümet Başkanları entegrasyon, kapsayıcılık ve bütünlük ilkelerini getiren, revize edilmiş Kadınlar, Barış ve Güvenlik politikasını onaylamışlardır.
Devlet ve Hükümet Başkanları 2022 yılındaki Madrid Zirvesi’nde, dinamik ve etkili bir KB&G gündemi geliştirdiklerini ve cinsiyet perspektiflerini bütün NATO geneline entegre ettiklerini açıklamışlardır.
2022 Stratejik Konsepti; KB&G gündemini temel NATO görevlerine entegre etmenin önemini vurgulamakta ve NATO’nun kendi değerlerinin bir yansıması olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeye devam edeceğini belirtmektedir.
JEOPOLİTİK EVRİM yüzyıl uluslararası sisteminin temel aktörü olmaya devam eden devletlerin en önemli amaçlarından birisi muhakkak ki sürdürülebilir, istikrarlı, refahı yayan, kazancı hakça ve adilce dağıtan, etkin ve verimli, şeffaf ve yolsuzluklardan uzak ekonomik sistemin tesis edilmesidir. Yazar: Fatih Bengi, Sun Savunma Net, 10 Ocak 2018 Orta Doğu Denge Hareketi....
Erdoğan’ın Generalleri Askeri Vesayetten Siyasallaştırılmış Orduya Yazar: Gareth Jenkins | Middle East Institute | 12 Ekim 2018 Çeviren: Ercan Caner | Sun Savunma Net | 21 Ekim 2018 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Temmuz 2018 tarihinde, zamanın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı ülkenin yeni...
John Bolton Ulusal Güvenlik İçin Tehdittir Aşırılık yanlılarının kontrolü altında olan Trump, tam bir savaş kışkırtıcısını ulusal güvenlik danışmanlığı görevine getiriyor. John Bolton Kuzey Kore ve İran’da rejim değişikliği peşinde ve neye mal olursa osun bunu gerçekleştirecek. Yazar: Colin Kahl ve Jon Wolfstahl, Foreign Policy, 23 Mart 2018 Çeviren: Ercan...
Doğu Akdeniz Gerginliği Yaklaşırken Türkiye’nin Silahlanma Stratejisi Nasıl Olmalı? Osman Başıbüyük, Sun Savunma Net, 14 Kasım 2019 (Güncelleme 13 Ağustos 2020) Türkiye’nin silahlanma stratejisini tartışmaya açmadan önce sistemin nasıl çalıştığını kısaca izah edelim. Öncelikle Askeri ve Politik durum değerlendirmesi ışığında en üst seviyede Türkiye’nin Milli Askeri Stratejisi (TÜMAS)...
Milli Eğitim Bakanlığı Henüz Yargı Süreci Devam Eden 28 Şubat Konusunda Hem Toplumu Hem de Gençleri Kandırıyor! Alican TÜRK, Sun Savunma Net, 16 Kasım 2018 28 Şubat’ın üzerinden yaklaşık 22 yıl geçti. O sürecin bir “askerî darbe” olup olmadığı hâlâ tartışılıyor. Kimileri buna farklı bir kavram olarak “postmodern...
DEZENFORMASYON TEKNİKLERİ & ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ Dezenformasyon, olgulara dayalı bir bilginin izleyicilere yanlış sonuçlara ulaşacak şekilde sunulması sürecidir. Robert Cole Ercan Caner, Sun Savunma Net, 24 Eylül 2022 Bu yazı, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Pekin’deki evinde ev hapsinde tutulduğu yönünde on binlerce sosyal medya paylaşımı ve yurtdışındaki...