savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6369
EURO
37,1511
ALTIN
3.146,77
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
5°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Yağmurlu
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C

Neden Çorapla Yatmalısınız?

Neden Çorapla Yatmalısınız?
19.04.2018
A+
A-

Neden Çorapla Yatmalısınız?

Pek çekici görünmüyor olabilir, fakat geceleri çorapla yatmak, muhtemelen hayatınızı zehir eden bir probleminizi çözecek, özellikle de 50 yaşın üstündeyseniz.

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Nisan 2018

Yaşlandıkça daha fazla uyku düzensizleri ile karşılaşırız. Fakat özellikle 50 yaşın üstündeki insanlarda beyin, bilişsel fonksiyonlarını sürdürebilmek maksadıyla, restore edici uykuya ihtiyaç duymaktadır. İnsanların daha iyi uyuyabilmelerine yardım etmek maksadıyla, Beyin Sağlığı üzerinde çalışan Global Council, yaptığı bir çalışma sonuçlarına dayanan birkaç ipucu yayımladı. Bu ip uçları arasında, aşkın en büyük düşmanı olan çoraplarla yatmak ta var.

Ayakların sıcak tutulması uykuya dalmayı kolaylaştırıyor

Evet, partnerinizin çorapla yatması hiç te çekici olmayabilir, fakat çoraplar ayaklarının sıcak kalmasını sağlayacaktır. Bilim insanlarına göre; ısı kan damarlarının genişlemesine neden olmakta, bu da uykuya dalmayı kolaylaştırmaktadır. Bilim insanları yürüttükleri çalışma sonucunda; uykunun ihmal edilmemesi gerektiği ve 50 yaşını geçenlerin de gecede en az 7-8 saat uyumalarının önemli olduğu sonuçlarına ulaştılar. Bunlar, beynin özellikle bilişsel fonksiyon azalmalarına karşı tedbir olarak, azami seviyede dinlenmesini sağlamaktadır.

Uzmanlar ayrıca; gece uykuyu getirecek kadar yorgun olabilmek maksadıyla, günlük şekerleme süresinin azami 30 dakika ile sınırlandırılması, uykusuzluğa neden olduğu için yatmadan önce alkollü içecek tüketilmemesi ve ekranlarının mavi ışıkları uykuya dalmayı geciktirdiğinden akıllı telefon ve tablet kullanılmamasını da tavsiye etmektedirler.

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

Uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız, ayaklarınızı sıcak tutmak rüyalar ülkesine olan yolculuğunuzu hızlandırabilir. Ayaklarınızın sıcak olması kan damarlarının genişlemesine neden olacak, bu da beyninize yatma zamanının geldiği yönünde bir sinyal gönderebilecektir. Unutmayın, ancak elleriniz ve ayaklarınızdaki kan damarları genişledikten sonra ısı vücudunuzun her yerine eşit olarak dağılmaktadır.

Gerçekten de bazı araştırmacılar, el ve ayaklardaki damar genişlemesinin uykuya dalma süresini kısalttığını göstermişlerdir. Belki de atalarımızın yatmadan önce ayaklarına bir şişe sıcak su koymalarının nedeni de bu olabilir.

İlle de çoraplarınızla yatmak istemiyorsanız aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

 

  • Yatağınızın ayak ucu kısmına gelecek şekilde yorganınızın üstüne, ayaklarınız için ilave sıcaklık yaratmak maksadıyla bir battaniye örtün.
  • Eczanelerde satılmakta olan termofor veya ısıtma yastığı alarak yatmadan önce yatağınızın ayakucu tarafını ısıtın.
  • Lüks ayakkabılar için harcadığınız paradan biraz kısarak, kendinize yatarken giymek üzere kaşmir bir çift çorap satın alın.
  • Evde terlik kullanma alışkanlığını edinin ve yatağınıza, terlikler içinde sıcak tuttuğunuz ayaklarınızla gidin.

 

En önemlisi de yatağınıza asla akıllı telefon ve/veya tabletinizle gitmeyin.

 

Pourquoi vous devez garder vos chaussettes au lit

Publicité Plus on prend de l’âge, plus les troubles de sommeil s’accumulent. Pourtant c’est particulièrement après 50 ans que notre cerveau a besoin d’un sommeil réparateur afin d’entretenir les fonctions cognitives. Pour aider la population à bénéficier d’un meilleur sommeil le Global Council on Brain Health a publié à la suite d’une étude quelques conseils.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.