savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2650
EURO
36,6950
ALTIN
2.967,72
BIST
9.854,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Çok Bulutlu
10°C
Ankara
10°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
10°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Çok Bulutlu
8°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
5°C

OY VERME SANATININ İNCELİKLERİ

OY VERME SANATININ İNCELİKLERİ

BAKIN BURASI ÇOK ÖNEMLİ!

OY VERME SANATININ İNCELİKLERİ

‘‘Kurtulmak ve yaşamak için çalışan, çalışmak zorunda olan bir halkız. Bundan dolayı her birimizin hakkı vardır, yetkisi vardır. Fakat çalışmak sayesinde bir hakkı kazanırız. Yoksa arka üstü yatmak ve ömrünü çalışmadan geçirmek isteyen insanların bizim toplumumuzda yeri yoktur, hakkı yoktur.’’ Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK.

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 14 Nisan 2023

YGS’de Sıfır Çekenler ve Mührü Evet-Hayır’a Basamayanlar

YGS-2017 sonuçları ile Anayasa Referandumu sonuçları arasında çok ama çok ilginç benzerlikler var. 2017 yılında Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren ve puanı hesaplanan aday sayısı 2,124,412. Bu kadar adaydan SIFIR çekenlerin sayısı 37,000 olarak medyada yer almıştır. Oran hesabı yapınca 2017 YGS adaylarının %1,72’si sınavda tam başarısız olmuştur.

YGS öncesi eğitim süresine bakıldığında, isteğe bağlı anaokulu ve lise dengi bazı okullarda verilen, bir yıllık İngilizce hazırlık süresi hariç olmak üzere, üniversiteye girmek isteyen adaylar 12 yıl eğitim görmektedirler. Ne yazık ki 12 yıllık eğitim süresi sonunda, YGS’de SIFIR çekenler %1,72 oranındadır.

Ne büyük tesadüftür ki, anayasa referandumunda oy kullanmak maksadıyla sandık başına giden ve oyunu kullanan 49.798.855 kayıtlı seçmenden, geçersiz oy kullanan 865,251 sayısının, kullanılan oy sayısına oranı da %1,73 olarak karşımıza çıkmaktadır. Tablo ile gösterelim anlaşılması kolay olsun.

Dikkat edilirse 12 yıl eğitim gördükten sonra YGS’de SIFIR çekenlerin oranı ile sandık başına oy kullanmaya gittiği halde mühür, tercih pusulası ve EVET/HAYIR problemini çözemediği için oyları geçersiz sayılan seçmen sayısının seçimde oy kullananlara oranı da %1,73 seviyesindedir.

Oy pusulasında yapılacak tercihin ikiden (Evet-Hayır) dörde (Erdoğan-İnce-Kılıçdaroğlu-Oğan) çıkması geçersiz oy sayısının artmasına neden olabilir.

Anayasa referandumunda kullanılan tercih pusulası aşağıda görüldüğü gibidir. İki seçenek arasında kalan ve bocalayan tam 865,251 seçmenin (%1.73) oyları, tercih mührünü doğru yere basamadıkları için geçersiz sayılmıştır.

Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde seçenek iki değil, dörde çıkmış durumda, yani oy kullanmak niyet ve arzusuyla sandık başına giden bazı seçmenlerin (büyük olasılıkla YGS’de SIFIR çekenler) hata yapma olasılığı iki kat artmış durumda.

Bir oyun dahi çok önemli olduğu cumhurbaşkanlığı seçiminde oyların geçersiz sayılarak boşa gitmemesi için eğitim şart.

Anayasa Madde 101

Her ne kadar Yüksek Seçim Kurulu (YSK); “Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir (Madde 101)’’ esaslarına uygun olarak gerekli incelemeleri yapmış olsa da, siz yine de oy kullanmaya gitmeden önce, aşağıdaki oy pusulasında görülen adaylar hakkında belirtilen hususlarda açık kaynaklardan araştırma ve inceleme yapmanız doğru kişiyi seçme konusunda yardımcı olabilir.

  • Adayların yaşları tam olarak 40 mı? Kırk yaşını doldurmayan aday var mı?
  • Adaylar yükseköğrenim yapmış mı? Diplomaları var mı? Açık kaynaklardan adayların diplomalarının aslına erişmek mümkün mü?
  • Adaylar milletvekili seçilme yeterliliğine sahip mi?
  • Adaylar Türk vatandaşı mı?
  • Adaylar arasında daha önce cumhurbaşkanlığı yapan var mı? Varsa kaç kere cumhurbaşkanlığı yapmıştır?

Türkiye Cumhurbaşkanları – Birinci cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ile 11’inci cumhurbaşkanı (dâhil) Abdullah Gül’ün kaçıncı cumhurbaşkanı olduklarına dair herhangi bir tartışma yok. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı web sitesinde,  ‘‘Cumhurbaşkanlarımız’’ başlığı altında 1-11’inci cumhurbaşkanları görev süreleriyle gösterilmekte, kaçıncı cumhurbaşkanı oldukları konusunda herhangi bir veri bulunmamaktadır.

ONİKİNCİ CUMHURBAŞKANI

T.C. Yüksek seçim Kurulu web sitesinde Cumhurbaşkanı Seçimi Arşivi başlığı altında ONİKİNCİ CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ ile ilgili (10 Ağustos 2014) bazı bilgiler aşağıdadır:

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 101 ve 102. maddeleri ile 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun 3. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl olup, (6271 sayılı Kanun’un geçici 1. maddesi gereğince, Onbirinci Cumhurbaşkanının (Abdullah Gül) görev süresi yedi yıldır.)

Hâlen görev yapmakta olan Cumhurbaşkanının görev süresinin 28 Ağustos 2014 tarihinde dolacak olması nedeniyle, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 5678 sayılı Kanun’un 4. maddesiyle değişik 101. maddesi ve 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun 2. maddesi uyarınca halk tarafından seçilecek olan Cumhurbaşkanının seçim tarihi, Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilk oylama 10 Ağustos 2014 Pazar günü, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylama 24 Ağustos 2014 Pazar günü olarak belirlenmiştir.

10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimi Recep Tayyip Erdoğan %51,79 oy oranıyla kazanmış ve onikinci cumhurbaşkanı olmuştur. Bu seçim Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği ilk seçim olmuştur.

ONÜÇÜNCÜ CUMHURBAŞKANI İBARESİNİN ORTADAN KALDIRILMASI

24 Haziran 2018 tarihinde cumhurbaşkanı seçimi yapılır ve Resmî Gazetenin 04/07/2018 tarihli, 30468 mükerrer sayılı nüshasında yayımlanan Cumhurbaşkanı Seçimi kesin sonuçlarının tespitine ilişkin Yüksek Seçim Kurulunun 04/07/2018 tarihli, 2018/952 sayılı kararının 3. maddesinde; “Bu sonuca göre geçerli oyların salt çoğunluğunu alan Recep Tayyip ERDOĞAN’ın 13. Türkiye Cumhurbaşkanı seçildiğinin tespitine ve adına Yüksek Seçim Kurulunca tutanak (mazbata) düzenlenmesine,” karar verilir.

  1. SIRA SAYISIYLA İLGİLİ TEREDDÜTLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilen 05/07/2018 tarihli, 310774 sayılı yazıda; 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı seçimi kesin sonuçlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, YSK Başkanlığının 04/07/2018 tarihli, 257457 sayılı yazısı ile bildirildiği, YSK Başkanlığının ilgili yazısı ekinde yer alan tutanakta (mazbata) “13” rakamına, Cumhurbaşkanlığı görevi yapan kişi sayısının hesabından veya Cumhurbaşkanı seçim sayısı hesabından ulaşılamadığının görüldüğü, bu sebeple “13” rakamıyla ilgili tereddütler hasıl olduğundan, konunun tekrar değerlendirilerek oluşan tereddüdün ortadan kaldırılması talep edilir.

YSK toplanır ve oybirliği ile karar alarak ‘‘13’’ ibaresinin kaldırılmasına karar verir. YSK saymış biz de sayalım; cumhurbaşkanlığı görevi yapan kişi sayısı hesabından bakıldığında Recep Tayyip Erdoğan gerçekten de Türkiye Cumhuriyeti devletinde cumhurbaşkanlığı görevini yapan onikinci insandır.

Cumhurbaşkanı seçim sayısı hesabından bakıldığında ise durum çok farklıdır. YSK’ye göre Türk halkı 10 Ağustos 2014 günü sandık başına giderek onikinci cumhurbaşkanını, 24 Haziran 2018 tarihinde ise onüçüncü cumhurbaşkanını seçmiştir. Daha önce 12 ve 13 konusunda hiçbir tereddüdü olmayan YSK, TBMM Başkanlığı başvurusu üzerine 05 Temmuz 2018 tarihinde oybirliği ile;

  • Anayasanın 101. Maddesi uyarınca 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı Seçiminde Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Cumhurbaşkanı seçildiğinin tespitine,
  • Kurulumuzun 04/07/2018 tarihli, 2018/952 sayılı kararının 3. maddesinde yer alan “13.” ibaresinin kaldırılmasına ve tutanağın buna göre düzenlenmesine karar verir.

Oysa asıl önemli olan Türkiye Cumhuriyeti devletidir. 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilen cumhuriyetle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk, yani birinci cumhurbaşkanı Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.

Soldan sağa Cumhur İttifakı cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın; geçici mezuniyet belgesi, diploma sureti ve diploma defteri. Diploma defterinde; 1936 ve 1939 doğumlu iki üniversite öğrencisi arasında yer alan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1954 yılında İstanbul’da doğduğu görülmektedir, yani Erdoğan 40 yaşını doldurmuştur.

Diyelim ki bütün araştırma ve incelemeleri yaptınız, bütün adayların Madde 101 gereklerini karşıladığına karar verdiniz ve oyunuzu kullanmak üzere aşağıdaki oy pusulasını alarak oy kullanmak için ayrılan yere girdiniz.

Feynman Tekniği

Geçersiz oy sayısını azaltmak maksadıyla nasıl oy kullanılacağını Feynman tekniği ile anlatmamız gerekiyor.

Feynman, öğrenmenin temelinin basitlikte yattığını ve basitleştikçe öğrenme ve akılda tutmanın kolaylaştığına inanmaktadır. Ona göre karmaşık açıklamalar ve ifadelerle dolu bilginin kavranma olasılığı çok azdır. Öğrenmenin amacı dünyayı daha iyi anlamaktır, ancak öğrenme şeklimiz çoğunlukla bunu sağlamaktan çok uzaktır.

Bir konu, kitaptaki şekliyle ya da öğretmenin anlattığı şekilde ezberlendiğinde çok geçmeden unutulması kaçınılmazdır. İşte burada Feynman Tekniği devreye girmektedir. Feynman Tekniğinin temeli bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde basitleştirmektir. Böyle yapılarak çalışan konu derinlemesine öğrenilebilir. Feynman Tekniğinin dört aşaması bulunmaktadır.

Unutmayın! Öğrenmek ve bir daha asla unutmayacak şekilde derinlemesine bir konuyu kavramak istiyorsanız, o konuyu beş yaşındaki bir çocuğa basit ifadelerle anlatabilecek hale gelmek zorundasınız.

Nasıl Oy Kullanmalı?

  1. Oy pusulası ve zarfı aldığınızda kontrol edin. Oy pusulası ve zarf mühürlü olsa da olur, olmasa da olur. Ancak oy pusulasının tertemiz olduğunu ve özellikle herhangi bir adaya EVET ve/veya TERCİH mührünün basılı olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
  2. Oy pusulasına hiçbir işaret koymayacak ve imza atmayacaksınız. Yapmanız gereken tek şey EVET/TERCİH mührünü cumhurbaşkanı olarak görmek istediğiniz adayın yuvarlağına basmanızdır.
  3. Şimdi bunu nasıl yapmanız gerektiğine bakalım. Oyunuzun geçersiz sayılmaması için aşağıda anlatılanlar çok önemlidir. Lütfen aksatmadan uygulayınız.
  4. Oy pusulasını adayların fotoğrafları birbirine bakacak ve suratları birbirini öpecek şekilde tam ortadan ikiye katlayın.
  5. Katladığınız oy pusulasındaki katlama yerini (ortadaki kırmızı kesik çizgi), her iki elinizin baş ve işaret parmaklarını kullanarak iyice belirginleştirin.
  • Daha sonra, aynı katlama yöntemiyle oy pusulasını tekrar ortadan ikiye katlayın ve yine her iki elinizin baş ve işaret parmaklarını kullanarak katlama yerini iyice belirginleştirin.
  1. Oy pusulasını açtığınızda, aşağıdaki temsili oy pusulasında kırmızı kesik çizgilerle gösterilen temsili katlama yerlerini görmeniz gerekmektedir.
  2. Artık oyunuzu kullanmaya ve size verilen EVET ve/veya TERCİH mührünü beğendiğiniz adayın yuvarlağına basmaya hazırsınız. Ancak oyunuzun geçerli sayılması için yapmanız gereken birkaç şey daha var.

Kırmızı kesik çizgiler, temsili olarak oy pusulasının katlama yerlerini göstermektedir.

KATLAMA VE MÜHÜR BASMA

RECEP TAYYİP ERDOĞAN (RTE)

Ata İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ı sola doğru Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun (Bay Kemal) üstüne katla. Sonra ikisini birden tut ve yine sola doğru Memleket Partisi cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin üzerine getir, sonra üçünü birden tut ve hepsini birden Recep Tayyip Erdoğan’ın altına at. Oy pusulasını kontrol et, en üstte RTE olmalı, arka yüz ise boş olmalıdır. Şimdi mührü Cumhur İttifakı cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’a basabilir ve oy pusulanı bu şekilde hiç değiştirmeden zarfın içine koyabilirsin.

MUHARREM İNCE

Cumhur İttifakı cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı sola doğru katlayarak Memleket Partisi cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin altına at. Sonra Sinan Oğan’ı sola doğru katlayarak Bay Kemal’in üstüne getir. Ardından Sinan Oğan ile Bay Kemal’i tutarak sağa doğru katla ve en arkaya at. Oy pusulasını kontrol et, en üstte İnce olmalı, arka yüz ise boş olmalıdır. Şimdi mührü Memleket Partisi cumhurbaşkanı adayı İnce’ye basabilir ve oy pusulanı bu şekilde hiç değiştirmeden zarfın içine koyabilirsin.

KEMAL KILIÇDAROĞLU (BAY KEMAL)

Sinan Oğan’ı sağa doğru katlayarak Bay Kemal’in altına at. Sonra RTE’yi sağa doğru katlayarak Memleket Partisi cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin üstüne getir. Ardından RTE ile İnce’yi tutarak sola doğru katla ve en arkaya at. Oy pusulasını kontrol et, en üstte Bay Kemal olmalı, arka yüz ise boş olmalıdır. Şimdi mührü Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Bay Kemal’e basabilir ve oy pusulanı bu şekilde hiç değiştirmeden zarfın içine koyabilirsin.

SİNAN OĞAN

Cumhur İttifakı cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı sağa doğru Memleket Partisi cumhurbaşkanı adayı İnce’nin üstüne katla. Sonra ikisini birden tut ve yine sağa doğru Bay Kemal’in üzerine getir, sonra üçünü birden tut ve Sinan Oğan’ın altına at. Oy pusulasını kontrol et, en üstte Ata İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan olmalı, arka yüz ise boş olmalıdır. Şimdi mührü Sinan Oğan’a basabilir ve oy pusulanı bu şekilde hiç değiştirmeden zarfın içine koyabilirsin.

Bütün cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarına başarılar diliyorum.

SANDIK SEÇMEN LİSTESİ – PARMAK BASMA

Seçmen kütüğünde yazılı adreslerine göre aynı sandık bölgesinde oturan seçmenlerin, seçmen kütüğü numarası, adı, soyadı ve kimlik bilgileri yer alan listeye sandık seçmen listesi denir. (298 S.K. Madde 43)

Sandık seçmen listesi, YSK web sitesinde; oy sandığı, oy verme kabini, oy pusulası, oy zarfı, mühür, imza cetveli, oy verme araçları (Istampa, mühür, mühür mumu ve sicim ile İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca mühürlenerek onaylanmış tutanak defteri, tutanak kâğıtları, tükenmez kalem, bağlama kartonudur) ve oy torbası ile birlikte Seçim Malzemeleri ve Oy Verme Araçları arasında gösterilmektedir.

Oyunuzu kullandıktan sonra yapmanız gereken çok önemli bir faaliyet daha bulunmaktadır. Bu da sandık seçmen listesinin imzalanmasıdır. Okuma-yazma bilmeyenler imza yerine parmak basabilirler. Okuma yazma bilen vatandaşlar da imza atma yerine parmak basabilirler.

İmza Cetveli – Oyunu kullanan seçmene, sandık seçmen listesinde isminin bulunduğu yer imza cetveli kullanılarak imzalattırılır.

Sandık seçmen listeleri çok önemlidir, seçim hilelerinde kullanılabilirler. Bu nedenle okuma yazma biliyor olmama rağmen, oyumu kullandıktan sonra, yukarıda gördüğünüz imza cetveli ve ıstampayı kullanarak sandık seçmen listesine parmak basacağım. Oy torbaları, sandık seçmen listeleri, sandık sonuç tutanakları ve bütün bunların seçim kuruluna taşınmaları esnasında sandık başkanına eşlik edilmesi çok ama çok önemlidir.

Oyların sayımına da katılacak ve sandık sonucunun fotoğrafını, sonradan YSK web sitesinde yayımlanan ile karşılaştırmak için çekeceğim…

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.