Siyaset insan hayatında vazgeçilmez bir faaliyettir. Kurallar ve yasalar ile çatışan çıkarlar hassas dengesine bağlı halk ve toplumların inşa edilmesinde, siyasetin yadsınamayacak derecede önemli bir yeri vardır. Siyaset karmaşık ve zor bir iştir. Siyaset; vatandaşların, siyasi partilerin, milletvekillerinin, hükümet yöneticilerinin, yargı sisteminin, medyanın, iş dünyasının, sivil toplum kuruluşlarının, dini kurumların ve son olarak da eğitim kurumlarının yüksek düzeyde sorumluluk ve katkısını gerektirir.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 17 Haziran 2023
Omurların üst üste sıralanması ve birbirine bağlanmasıyla oluşan omurga, gövdenin arkasında orta çizgide yer alır ve gövdenin ağırlığını taşır. İlkel balıklarda omurga kıkırdak hâlindedir. Köpekbalıkları ve mersinbalıklarında ise omurga yarı kıkırdak, yarı kemiktir. Kemikli balıklardan itibaren bütün omurgalılarda omurga kemikten yapılıdır.
Omurga insan vücudunda bulunan ve kafadan başlayıp leğen kemiğinde son bulan kemikten bir yapıdır. Toplam 33-34 adet omurdan oluşur. Omurların arasında hareket etmelerini mümkün kılan ve onları birbirine bağlayan diskler ve bağ dokuları mevcuttur. Omurların bu hareket yeteneği sayesinde rahatça ve sağlıklı bir biçimde hareket edilebilir.
Omurga Nedir?
Omurga, bedeni destekleyen, insanların dik ve ayakta durmasını sağlayan; boyun, sırt omurları, ikinci bel omurları, omurganın alt kısmındaki büyük ve üçgen şekilli kemik ve kuyruk sokumu kemiği olmak üzere toplam 26 kemik ve 33-34 omurdan oluşan ana yapıdır.
Omurga Ne İşe Yarar?
İnsanların ve hayvanların çatısını, duruşunu, destek yapısını meydana getiren temel sistemdir. Kasların tutunduğu, iç organların muhafaza edildiği organik yapıdır.
Omurganın ana görevi baş, gövde, göğüs ve karın boşluğundaki birçok iç organın ağırlığını taşımak ve bunlara sağlam bir destek olmaktır. Ayrıca baş ve gövdenin hareketlerini de sağlar. Bu arada omurga kanalı içindeki omurilik gibi çok önemli bir organa da sağlam ve emniyetli bir koruyucu kılıf teşkil eder.
İnsanın gelişmesi sırasında gittikçe artan ağırlık, hareket, gövdenin durumunda meydana gelen farklılıklar ve omurganın çeşitli kısımlarına yapışan kasların etkileri omurganın bütün kısımlarında aynı olmadığından, omurlar arasında zamanla şekil farklılıkları ortaya çıkabilir.
Omurga Sağlığı Neden Bozulur?
Omurgasız Hayvanlar
Basit bir ifadeyle omurga yapısı bulunmayan canlılara verilen genel bir isimdir. Denizanası, ahtapot, hamam böceği midye, ıstakoz, solucan gibi hayvanlar omurgasız hayvandır.
Omurgasız hayvanlar genellikle yumurtlama ile çoğalırlar. Omurgasız hayvanlar yumurtadan ilk çıktıklarında yetişkin hallerine benzemezler ve gelişimleri esnasında birkaç aşamadan geçerek yetişkin hallerine benzemeye başlarlar.
Omurgasız (Spinless) – Mecazi Anlam
Düşünce ve inançlarını, savunduğu değerleri çıkarları doğrultusunda değiştirebilen, ilkesiz insan anlamına gelmektedir.
İngilizce lisanında yellow-belly (SARI GÖBEK) kelimesinin argo anlamlarından bir tanesi de omurgasız kimsedir.
Yellow-belly deyimi ilk olarak İngiltere’nin yukarıdaki fotoğrafta görülen ve bataklık alanlar içeren Lincolnshire Fens bölgesinde yaşayan insanlar için kullanılan bir takma ad olarak ortaya çıkmıştır. Bataklık ve sulak alanda sarı renkli yılan balıkları yaşamaktadır.
Omurgalı İnsan – Mecazi Anlam
Bir insanı dik tutan omurgasının yanı sıra değerleri ve ilkeleridir. Omurgasız bir insanın en belirgin özelliklerinden bir tanesi, belirli bir duruşunun olmamasıdır. Omurgasız insanlar rüzgâr hangi yönden eserse o yöne doğru dönerler. Esnektirler ve içinde bulundukları kabın şeklini alırlar. Bugün siyah dediklerine gelecekte kolaylıkla beyaz diyebilirler. Omurgasız insanlar durmadan döndüklerinden rüzgârgülüne de benzetilebilir.
Omurgasız insanın temsil ettiği ve ait olduğu bir ilkesi, fikri, düşüncesi ve ya dünya görüşü bulunmaz. Savunduğu şeyler zaman ve mekâna göre farklılıklar gösterir ve genellikle izzet ile onur kayıpları yaşarlar.
Bu arada küçük bir uyarıda bulunalım; ‘‘OMURGASIZ’’ ifadesi bir insan için kullanıldığında davalı-davacı konumuna göre bazen farklılıklar gösterse de, hakaret sayılabilmekte ve tazminat davalarına konu olabilmektedir.