savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2096
EURO
36,7752
ALTIN
2.933,26
BIST
8.862,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
14°C
Ankara
14°C
Açık
Perşembe Açık
15°C
Cuma Açık
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Parçalı Bulutlu
15°C

Paris İklim Anlaşması

Paris İklim Anlaşması

Para! Para! Para!

 

Paris İklim Anlaşması

 

Türkiye, 2015 yılında Paris Anlaşmasını imzalayan ilk ülkelerden bir tanesidir, ancak sonraki yıllarda Ankara, tam onayı, iklim değişikliği hedeflerini başarmak maksadıyla daha zengin ülkelerden fon alınmasını sağlayan ‘‘gelişmekte olan ülkeler’’ kategorisine sokulma şartına bağlamıştır.

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 05 Kasım 2021

 

Dünyada sera gaz emisyonlarını azaltarak küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı hedefleyen Paris İklim Anlaşmasını imzalayan son G20 ülkesi olmuştur.

Türkiye, her ne kadar anlaşmayı 2016 yılında imzalamasına rağmen, ‘‘GELİŞMİŞ ÜLKE’’ kategorisine girmeyi reddetmiş ve anlaşmayı imzalama karşılığında zengin ülkelerden para koparmak maksadıyla ‘‘GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE’’ kategorisinde değerlendirilmesini talep etmiştir. Anlaşılacağı üzere Paris İklim Anlaşmasını onaylayan gelişmiş ülkeleri desteklemek maksadıyla herhangi bir kaynak ayrılmamıştır.

Uzun yıllar ‘‘GELİŞMİŞ ÜLKE’’ kategorisine girmeyi reddeden Türkiye, anlaşmadaki taahhütlerini gerçekleştirebilmek maksadıyla; geçtiğimiz ay Dünya Bankası, Fransa ve Almanya’dan 3,2 milyar ABD dolar alacağı anlaşmayı imzalamanın ardından Paris İklim Anlaşmasını onaylamıştır.

YSK tarafından AKP’li Ali İhsan Yavuz’un ‘‘Hiçbir şey olmasa da kesin bir şeyler oldu’’ sözlerinden etkilenerek mi yenilenmesine karar verildiği hiçbir zaman öğrenilemeyecek olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin ardından tarihe geçen konuşmasını yapmak üzere gömleğinin kollarını sıvayan Sayın Ekrem İmamoğlu. Yenilenen seçimleri, Erdoğan’ın adayı son başbakan Binali karşısında ezici bir üstünlükle kazanan İmamoğlu, Erdoğan’ın resmi bir açıklamayla KATILMAMA nedenini açıklamadığı Birleşmiş Milletler Glasgow İklim Zirvesi’ne katılacak ve iki konuşma yapacaktır. Evli ve üç çocuk babası olan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nü bitirmiş, lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede İnsan Kaynakları Yüksek Lisans eğitimi almıştır. Yani, İstanbul ve Türkiye’nin demokrasi hayatı için bir dönüm noktası olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan Sayın İmamoğlu İngilizce bilmektedir.

Türkiye, 2030 yılına kadar emisyonu %30 kadar azaltacak ve 2053 yılına kadar da SIFIR EMİSYON seviyesine düşürecektir. Türkiye hâlihazırda küresel emisyonun %1’inden daha azından sorumludur ve uzmanlar bunun büyük oranda kömür ve yenilemeyen enerji kullanımından kaynaklandığını ifade etmektedir.

Türkiye, 2021 yılında küresel ısınmadan kaynaklanan birkaç felaket yaşamıştır. Ülke hâlihazırda çiftçileri ve su kaynaklarını tehdit eden bir kuraklık tehdidi altındadır.

Temmuz 2021’de orman yangınları ülkenin güney sahillerini yakıp yıkmış ve en az sekiz Türk vatandaşı hayatını kaybetmiştir. Ardından Karadeniz kıyısında yaşanan bir sel felaketinde birçok insan hayatını kaybetmiştir. 2021 yılı başlarında da Marmara denizi değişen iklim koşulları nedeniyle müsilaj ile kaplanmıştır. Müsilaj, neredeyse bütün bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan ‘’10 soruda Paris Anlaşması’’ başlıklı dokümanı PDF formatında okuyabilirsiniz. Dokümanın orijinali ve vakfın diğer çalışmaları hakkında bilgi almak için https://www.wwf.org.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.