Çeviren: Ercan CANER
Gelişmiş teknoloji ve yapay zekânın kullanımıyla, ABD ve Rusya veya Çin’in içinde olacağı gelecek savaş öylesine hızlı ve öldürücü olacak ki insanoğlu varlığını sürdürme yeteneğine sahip olamayacak.
Şiddet ve çatışmaların hedefinde olan dünya sersemlemiş durumdayken Pentagon, hükümet sitelerini hackleyen ‘‘We Are Anonymous’’ isimli hacker grubunun ana hatlarını çizdiği gibi Üçüncü Dünya Savaşının ufukta göründüğünü itiraf etti
Müşterek Karargâh Komutanı, Deniz Piyadelerinden General Joseph Dunford ABD’nin Suriye ve Rusya’ya savaş ilan etmesi ve bu suretle Suriye hava sahasında bir uçuşa yasak bölge tesis edilmesi gerektiğini belirten bir açıklama yaptı. Bu yakın gelecekte bir dünya savaşının kapıda olabileceği anlamına mı geliyor?
Washington’da düzenlenen, ordunun geleceğinin tartışıldığı bir panelde Tümgeneral William Hix de; ‘‘Yakın gelecekte meydana gelecek konvansiyonel bir çatışmanın çok öldürücü ve hızlı olacağını ve kronometrenin ellerinde olmayacağını.’’ ifade etmiştir.
Tümgeneral Hix, Çin ve Rus ordularının teknolojik açıdan gittikçe geliştiklerini ve Pentagon’un, ABD Ordusunun Kore savaşından beri karşılaşmadığı ölçekte bir şiddet için hazırlanmakta olduğundan da söz etmiştir.
ABD – Rusya çatışma olasılığı gittikçe artıyor ve durum, Soğuk Savaş sonrasında karşılaşılan en kötü durum. Rusya, Halep’in ele geçirilmesinde Suriye hükümetini desteklemek maksadıyla Suriye’de yürüttüğü askeri operasyonlarını gittikçe artırmaktadır.
Moskova ABD’yi işlerine burnunu sokmaktan uzak tutmaya çalışmakta. Bununla beraber Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’ye müdahale ve sonuçlarıyla yüzleşmesi için Başkan Obama’nın başının etini yemektedir. Obama’ya, nükleer bir caydırıcının dahi kabul edilebilir olduğu tavsiyesinde bulunmuştur.
Ordu Kurmay Başkanı General Mark Milley, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde, bir Rus yetkilinin Avrupa’da bir konvansiyonel savaş olması durumunda Rusya’nın kazanacağı yönündeki açıklaması üzerine; ‘‘Suriye’de bıçaklar çekilmiş durumda ve İki Büyük arasında bir ‘‘vekalet savaşı’’ sürmektedir.’’ ifadelerini kullanmıştır.
Çin ile olan mücadelede de ABD gittikçe derin sulara gömülmektedir. Çin’in Güney Çin Denizi ile ilgili dokuz çizgili hatla[1] ilgili Daimi Hakem Divanının 12 Temmuz 2016 tarihli kararı ABD’nin Seyrüsefer Özgürlüğü kalkanı adı altında harekete geçmeye hazırlandığını göstermiştir. Filipinler’in 2013 yılında Çin aleyhine açtığı Güney Çin Denizi Davası’nda verilen karar, Çin’i gerçekten çok öfkelendirmiştir.
Nimitz sınıfı bir uçak gemisini tek bir atışla batırma kabiliyetinde olan DF-21D gemi savar füzelerini taşıyan Çin askeri araçları İkinci Dünya Savaşının sona ermesinin 70.nci yıl anma törenlerinde Tiananmen Meydanında düzenlenen bir geçit töreninde. Reuters
Çin Savunma Bakanı Chang Wanguan Çin’in bir okyanus çatışması için hazırlandığını ifade etmektedir. Bölgede nükleer silahların denendiği ve askeri tatbikatlar için planlar yapıldığı görülmektedir. ABD yaptığı açıklamada Çin’in, yarım saat içerisinde dünyanın her yerini vurabilecek bir Kıtalararası Balistik Füze denemesi gerçekleştirdiğini ifade etmektedir.
Geride hiç bir şey kalmayacak ise bu nasıl bir Dünya Savaşı olacak? Bu insanlar kendileri ve diğer insanlar için tehlikeliler. Bu yazıyı PAYLAŞIN ve YORUMLARINIZI EKLEYİN ki herkes öğrensin.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında nükleer deneme gerçekleştiren ülkeler
Çevirenin Notları: ABD ve Rusya’nın Suriye’ye gönderdiği silah sistemlerinin tamamen bir güç gösterisi olduğunu değerlendiriyorum. Soğuk Savaş sonrasındaki en kötü durumu yaşıyor olsak da, vekalet savaşlarında sarf edilebilir ve ölmeye hazır piyonları kullanan ne ABD ne de Rusya’nın direkt olarak birbirlerini hedef aldıkları ve kazananın olmayacağı askeri bir çatışmaya girme olasılığı oldukça düşüktür. ABD, dünya hakimiyeti için engel olarak gördüğü Rusya, Çin ve İran ile savaşmaya devam edecektir, bu açıdan bakıldığında Üçüncü Dünya Savaşı çoktan başlamış durumdadır ve hiç bitmeyecektir.
[1] Dokuz çizgili hat, 1947 yılında oluşturulmuştur. Milliyetçi Çin hükümeti, Güney Çin Denizi’ndeki egemenliğini ortaya koymak için 11 çizgili hattan oluşan haritayı uluslararası topluma sunmuştur. Daha sonra Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti ise bu çizginin Vietnam’daki iki bölümünü ortadan kaldırmış ve şimdiki 9 çizgili hattı belirlemiştir. O dönemde ABD ve İngiltere de hazırladıkları haritalarda dokuz çizgili hattı kabul ettiklerini ve bu alanda egemenliğin Çin’e ait olduğuna karşı çıkmamışlardır.