savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
9°C
Pazartesi Yağmurlu
10°C
Salı Yağmurlu
8°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
8°C

Politik Savaşlar

Politik Savaşlar
A+
A-

Politik Savaşlar

 

Fatih Bengi, Sun Savunma Net, 1 Ekim 2018

Uluslararası ilişkilerin en eski olgularından biri olan “savaş”ın kayıtlarda yer alan en eski örneği, M.Ö. 2700’lü yıllarda görülmesine rağmen, savaşın 10.000 yıl öncesine kadar uzanan bir olgu olduğu tahmin edilmektedir. Savaşın temel nedeni olarak iki veya daha fazla sosyal grubun birbiriyle çatışan politik hedefleri takip etmesi gösterilmektedir. Savaş konusunda en temel dokümanlardan biri olarak görülen “Savaş Üzerine” adlı eserde Carl Von Clausewitz savaşın “düşmanı irademizi kabul ettirmeye zorlamak için güç kullanılması” olduğunu söylemiştir. Bu ifadeden savaşın güç kullanmaktan ibaret bir araç olduğu ve politik amaçların gerçekleştirilmesi için kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu çıkarımın Clausewitz’in literatürde sıklıkla kullanılan “savaş politikanın diğer araçlarla devam ettirilmesidir” ifadesiyle de teyit edilmesi mümkündür.

Savaş geçmişten bugüne kadar büyük değişimlere maruz kalmıştır. Bu değişimlerin kaynağını teknoloji ve strateji alanındaki gelişmeler oluşturmaktadır. Statik hatların karşılıklı düellosu şeklinde cereyan eden savaşlardan cephe savaşlarına, müteakiben manevranın önem kazanmasıyla düşman derinliklerinde icra edilen savaşlardan mekânın önemini kaybettiği modern savaşlara kadar olan değişim stratejik değişime örnek gösterilebilir. Bu gelişmeler savaş alanlarının boyutunu, savaşın süratini, yıkım derecesini ve hedeflerin niteliğini değiştirmiştir.

Yazının devamını PDF formatında okuyabilirsiniz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.