Ermenilerin Azerbaycanlıların yaptıklarına karşı kendilerini savunabileceklerinden umutluyuz (?)
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 16 Ekim 2020
Kaynak: U. S. Department of State
WSB (Welcome South Brother) Atlanta Televizyonunda Erick Erickson’un ‘‘The Erick Erickson Show’’ adlı TV programına katılan Birleşik Devletler Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Azerbaycan-Ermenistan Savaşı ve Türkiye ile ilgili soruları yanıtladı.
SORU: Vaktinizin olmadığını biliyorum, fakat ayrılmadan önce sormak istiyorum, ben Orta Doğu’da Dubai’de büyüdüm. Orta Doğu’dan ve dünyanın o bölgesinden, Ermenistan’dan birçok arkadaşım var ve Ermenistan-Azerbaycan hakkında okuduğum basın haberlerinden biraz rahatsız oldum. Bunun Rusya, İran ve başka yerlere yayılma etkileri olduğunu biliyorum ve bu konu hakkındaki düşüncelerinizi almak istiyorum.
BAKAN POMPEO: Dubai ile ilgili hikâyeni bilmiyordum, iki şeyden bahsetmek istiyorum, sonra Ermenistan konusuna geleceğim. Emirlik liderliğinin İsrail’den nefret etmeme kararını dış politikasının temel unsuru haline getirme kararı oldukça cesur bir karardı ve ister Abu Dhabi, isterse Dubai veya başka bir yerde olsun bu karar her bir Emirlik halkına fayda sağlayacaktır. Bu bölge için iyi bir şeydir. Orta Doğu’daki uzak yerlere savaşmak için daha az sayıda çocuklarını gönderecek olan Amerikan halkı için ise çok büyük bir şeydir. İran İslam Cumhuriyeti’nden kaynaklanan gerçek tehdide odaklandığımız için bölgedeki terör riski de azalmış durumdadır.
Bunları ifade ettikten sonra şimdi oradaki çatışmalara dönelim ve Azerbaycan ve Ermenistan’da neler olduğuna bakalım. Durum tehlikelidir. Şimdi, yaklaşık 150.000 nüfusu olan küçük ama oldukça çekişmeli bir bölge olan Dağlık Karabağ adlı bu yer için devreye girerek Azerbaycan’a kaynak sağlayan, riski artıran, bu yer için cereyan eden tarihi savaşta ateş gücünü artıran Türkler var.
SORU: Haklısınız, son bin yıldır mı?
BAKAN POMPEO: Evet, bu eskiden beri süregelen bir savaş. Bu çatışmaya çözüm; silahlı çatışma ile ve kesinlikle zaten barut fıçısı olan durumu ateş gücü sağlamak suretiyle daha da kötüleştiren üçüncü ülkelerin müdahaleleriyle değil, görüşme ve barışçıl diyalog ile bulunmalıdır. Ermenilerin Azerbaycanlıların yaptıklarına karşı kendilerini savunabileceklerinden ve oradaki herkesin bu gerçekleşmeden önce ateşkes yapacaklarından ve sonra da bir masanın etrafında toplanarak bu sorunu çözmeye çalışacaklarından umutluyuz, bu gerçekten tarihi ve oldukça karmaşık bir problemler yumağıdır.