savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5618
EURO
36,6173
ALTIN
2.929,47
BIST
9.176,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
14°C
Ankara
14°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
15°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
15°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
5°C

Rus Ordusunun Dronlara Karşı Savaş Eğitimi

Rus Ordusunun Dronlara Karşı Savaş Eğitimi
A+
A-

Hava El Yapımı Patlayıcı Düzenekleri

Rus Ordusunun Dronlara Karşı

Savaş Eğitimi

 

Yazar: Patrick Tucker, Defense One, 16 Kasım 2018

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 18 Kasım 2018

 

Suriyeli isyancı grupların, Suriye’de bulunan Rus kuvvetlerine saldırısı sonrasında Savunma bakanlığı geniş kapsamlı bir önlem olarak, bütün Rus ordusunun dronlara karşı savaş taktik ve teknikleri konusunda eğitilmesi kararını almıştır.

Rus birlikleri 2014 yılında Ukrayna’da, dronlar ile tanklar ve diğer araçlara güdümlü saldırılar düzenleyerek, bütün dünyaya dronların muharebe sahasında nasıl kullanılabileceğini göstermiştir. Suriye’de son teknoloji ürünü dron saldırılarına maruz kalan Rus ordusu, bütün mensuplarının dronlara karşı mücadele taktik ve teknikleri konusunda eğitime alındığını açıklamıştır.

Izvestiya gazetesinin haberine göre Savunma Bakanlığı tarafından insansız hava araçlarına karşı geliştirilen karşı tedbirlerin etkinlikleri, Ekim 2018’de Kırım açıklarında yapılan harp oyunları esnasında Rus savaş gemileri tarafından test edilmiştir. Tatbikat esnasında, Suriyeli muhalif grupların uyguladıkları benzer taktik ve yöntemler kullanılarak Rus savaş gemilerine karşı dron saldırıları düzenlenmiştir.

Birleşik Devletler ve diğer ülke orduları dronlara karşı savaş taktik ve teknikleriyle prosedürleri geliştirmek için çabalarken, geniş kapsamlı bir şekilde bu eğitimi personeline veren ilk ülke Rusya olmuştur. Rus ordusunu böyle bir eğitime iten neden; Assad karşıtı kuvvetlerin Suriye’de bulunan bir Rus askeri üssüne Ocak 2018 ayında, üzerine patlayıcılar yerleştirilen 10 adet küçük dronla düzenledikleri saldırı olmuştur.

CNA Corporation’dan araştırmacı ve Amerikan Dış Politika Konseyi Rusya Çalışmaları uzmanı Samuel Bendett, Rus ordusu yetkililerinin, sık sık teröristler tarafından patlayıcı yerleştirmek üzere modifiye edilen insansız hava araçlarına dikkat çektiklerini ifade etmektedir.

Rus askeri üssüne karşı kullanılan insansız hava araçları. Foto: Rus Hükümeti

 

Bendett açıklamasında; ‘‘Bu tehdit, Rus ordusunun bütün personeline küçük dronlara hafif silahlar ve diğer yöntemlerle karşı koyma eğitimlerinin uygulanmasını gerektirecek kadar büyüktür. Dronlara karşı koyma taktik ve teknikleri, Rus ordusunda görev yapan aşçıdan tıbbi personele ve ikmal personelinden ön saflarda görev yapan savaşçılara kadar bütün personel için zorunludur’’ ifadelerini kullanmaktadır.

Bendett sözlerine, Rus birliklerin çok yakında dronları etkisiz haline getiren tüfek benzeri elektronik savaş cihazları ile donatılacağını eklemektedir. Rus Ordusu, Pichal ve Rex-1 adını verdiği bu tür silahların ilk örneklerini 2018 yılında düzenlenen silah fuarlarında sergilemiştir.

 

Çevirenin Notları: Bu konuya Sun Savunma Net sitesinde yayınlanan ‘‘IŞİD Hava El Yapımı Patlayıcılarıyla Mücadele Yöntemleri’’ başlıklı yazıyla dikkatleri çekmiştim.

İnsanın aklına ister istemez 10 Kasım 2018 günü Şırnak’ta Atatürk’ü anma töreninin ardından Valilik bahçesindeki alana teröristlerce patlayıcı yüklü İnsansız Hava Araçları (İHA) ile geçekleştirilen model uçak saldırıları geliyor…

Şırnak Valiliğinde protokol üyeleri alanı terk ettikten sonra vatandaşların ayrıldığı sırada gerçekleştirilen saldırı ile paralel olarak, 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı arazisine de bir İHA düştüğü belirlenmiştir.

Ölen ve yaralanan olmadığı iki olayda da uçakların uzaktan kumanda ile yönlendirildikleri ve parça tesirinin artırılması maksadıyla çivi ve metal parçaları eklenen C-4 patlayıcıyla yüklü oldukları belirlenmiştir.

Son yıllarda İnsansız Hava Araçları (İHA) veya drone olarak adlandırılan sistemlerde büyük teknolojik gelişmeler yaşanmakta ve rafta hazır ticari ürünlerin silahlandırılarak, terör örgütleri tarafından El Yapımı Patlayıcı (EYP) olarak kullanılmasında büyük artışlar görülmektedir.

Terör örgütleri tarafından karada kullanılan EYP, bubi tuzakları ve yol kenarına yerleştirilmiş bombalara karşı henüz tam ve kesin bir çözüm bulunmadan ortaya çıkan bu yeni ve çok daha zorlu tehdit, gelişmiş dünya ordularını teknolojik imkânlar kullanarak çözüm arayışlarına itmektedir.

Teknolojide son zamanlarda yaşanan birkaç gelişme, modern İHA ve drone üretimine ve bunların terör örgütleri tarafından etkin bir şekilde kullanılmasına neden olmuştur. Bu teknolojik gelişmeler arasında, diğerlerinin yanı sıra uzaktan komuta sistemleri, otonom sistemler, haberleşme/iletişim, çok rotorlu hava araçları, çarpışmayı engelleyen sistemler, GPS gibi konum belirleme sistemleri, batarya sistemleri, yük serbest bırakma sistemleri, hayalet teknolojisi başta gelmektedir.

Drone ve İHA kullanımının bu kadar yaygınlaşmasının bir diğer nedeni de birçok ülkede yasal mevzuatın henüz hazırlanmamış ve uygulamaya koyulmamış olmasıdır.

 

10 Kasım 2018 günü meydana gelen patlamada 7 askerin şehit olduğu,
25’inin de yaralandığı Süngü Tepe Üs Bölgesi. Foto: KARAR

 

Ne yazık ki terör örgütleri tarafından son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlanan hava el yapımı patlayıcı düzenek tehdidini bertaraf edebilecek sistemler henüz geliştirilme aşamasındadır. Hava EYP düzeneklerinin büyüklük ve ağırlıkları, karada kullanılan EYP’lere oranla çok daha küçük olmasına rağmen dost unsurlar için yarattıkları tehdit çok daha büyüktür. Hava EYP tehdidine karşı tedbir geliştirmeyen, teknolojik avantajlardan yararlanmayan dünya orduları, kara EYP’lerinde yaşadıkları acı ve kayıpların çok daha büyüklerini gelecekte de yaşamaya devam edeceklerdir.

 Yazının orijinal metnine aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

 

Russia Has Started to Train Its Entire Military to Fight Drones

Technology Editor Read bio Technology Editor Read bio After Syrian insurgent groups attacked Russian forces in Syria, the Defense Ministry began laying plans for wide-scale response. In 2014, Russian troops showed the world how to use small drones on Ukraine’s battlefields, where they guided attacks on tanks and other vehicles.

BU ALANA REKLAM VEREBİLİRSİNİZI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.