savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2423
EURO
36,9795
ALTIN
2.933,31
BIST
8.882,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
14°C
Ankara
14°C
Açık
Perşembe Açık
16°C
Cuma Açık
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Az Bulutlu
14°C

Sanal Gerçeklik ve Ciddi Oyun Teknolojileri

Sanal Gerçeklik ve Ciddi Oyun Teknolojileri
A+
A-

Sanal Gerçeklik ve Ciddi Oyun Teknolojileri

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 26 Ocak 2021

Simülatörlerin eğitim maksadı ile kullanılması özellikle gerçek ortamdaki eğitimlerin zor, tehlikeli ve/veya maliyetli olduğu durumlarda oldukça yaygındır. Bilgisayar tabanlı eğitim sistemleri 1960’lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Sanal gerçeklik, bilgisayar ortamında oluşturulan 3B resimlerin ve animasyonların teknolojik araçlarla insanların zihinlerinde gerçek bir ortamda bulunma hissini vermesinin yanı sıra, ortamda bulunan bu objelerle etkileşimde bulunmalarını sağlayan teknoloji olarak tanımlanmaktadır. Sanal gerçekliğin eğitimde kullanılmasının avantajları aşağıda sıralanmıştır:

  • Eğitilenlerin motivasyonlarını artırır,
  • Farklı yerlerdeki eğitilenlerin paylaşılan bir ortamda birbirleri ile karşılıklı etkileşimde bulunmalarına imkân sağlar,
  • Eğitilenlerin, klasik dershane ortamından farklı olarak kendi öğrenme hızları ile öğrenmelerini sağlar,
  • Dershane ortamından çok daha ilgi çekici ve gerçekçi bir öğrenme ortamı sağlar,
  • Ulaşım masraflarının önemli ölçüde azalmasını sağlar.

Popüler online bilgisayar oyunları, interaktif, işbirliğine dayanan, sürükleyici ve çoğunlukla eğlenceli olan oyunların yaygınlaşmasında bir çığır açmıştır. CounterStrike, World of Warcraft ve The Sims Online gibi oyunlar insanların, gerçek dünyadaymış gibi, paylaşılan sanal bir ortamda birbirleri ile interaktif olarak iletişime geçebildiklerini göstermiştir.

Bu teknolojinin kullanılmasında bir sonraki aşama çevrimiçi oyunların etkin çevrimiçi eğitim platformlarına dönüştürülmesidir. Teorik olarak, farklı yerlerde bulunan katılımcılar, ortaya çıkan yeni teknolojileri gerçek dünyada olduğu gibi eğitim maksadı ile paylaşılan bir ortamda kullanabilmelidirler. Faydaları; ulaşım masraflarının azalması, sınırlı ve az sayıdaki uzman eğitimcilerden azami fayda sağlanması ve sınıf ortamında sağlanan eğitim ortamından çok daha gerçekçi ve ilgi uyandıran bir eğitim ortamının eğitilenlere sağlanmasıdır. Düzgün olarak tasarlanıp uygulandıklarında sanal ortamlar, uzaktan eğitim ile eğitilenlere mükemmel bir eğitim ortamı sağlama potansiyeline sahiptirler.

 

Yazının tamamını PDF formatında okuyabilirsiniz.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.