savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7403
EURO
36,5512
ALTIN
2.948,63
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
8°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Az Bulutlu
9°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Sigara içenler ve bırakanlar: Akciğer kanserini nasıl önleyebilirler?

Sigara içenler ve bırakanlar: Akciğer kanserini nasıl önleyebilirler?
A+
A-

Sigara içenler ve bırakanlar: Akciğer kanserini nasıl önleyebilirler?

Sigara içmek gerçekten akciğer kanserine neden olur mu?

Çeviren: Ercan Caner, Ankara-Türkiye, 28 Kasım 2016

Eğer sigara içmenin zararları  hakkında bilgi sahibi iseniz bu aptalca bir soru olabilir, fakat bu konuda karar vermek isteyenler için aşağıda bazı tıbbi araştırma sonuçları bilginize sunulmaktadır:

  • Tütünde bulunan 7000 adet kimyasal maddeden, hidrojen siyanürü, karbon monoksit ve amonyak gibi 250’si zararlıdır ve bu 250 zararlı maddeden sadece 69 adedi kansere neden olmaktadır.
  • ABD Sağlık Dairesi, akciğer kanserinden ölen sigara bağımlısı olmayan insan sayısının yılda 7.300 olduğunu açıklamıştır.
  • Sigarayı bırakmak kansere yakalnma riskinizi azaltacak ve akciğer kanserine yakalanmış olsanız dahi sigarayı bırakmak, diğer kanser türlerine yakalanma şansınızı da önemli oranda azaltacaktır. Evet, sigara ve tütün ürünleri sadece aakciğerlerinize zarar vermez. Sigara içmek, kolon, rahim ağzı, karaciğer, mide ve pankreas kanseri gibi diğer 10 adet kansere neden olmaktadır.

Amerikan Akciğer Birliğine göre, sigara içmenin neden olduğu diğer hastalıklar arasında kalp hastalıkları, kalp krizi, astım, kadınlarda üretkenliğin azalması, erken doğum, diyabet, düşük kilolu bebek doğumları, körlük, katarakt ve yaşlanmaya bağlı körlük gibi rahatsızlık ve hastalıklar da bulunmaktadır.


Amerian Kanser Birliği’ne göre, eğer  sigara içiyorsanız  veya son 15 yıl içerisinde sigarayı bırakmış iseniz aşağıda belirtilen uyarı işaretlerini ve semptomları gerçekten çok dikkatli bir şekilde takip  etmek zorundasınız:

  • Bitmeyen veya giderek kötüleşen öksürük,
  • Kanlı öksürük veya pas renkli balgam,
  • Özellikle derin nefes alırken, öksürürken ve gülerken hissedilen ve kötüleşen göğüs ağrısı,
  • Sesin kısılması ve boğuklaşması,
  • Ağırlık ve iştah kaybı,
  • Nefes darlığı,
  • Yorgun ve halsiz hissetmek,
  • Bronşit ve zatürre gibi bir türlü iyileşmeyen enfeksiyon ve hastalıklar,
  • Yeni başlayan hırıltılı soluk alma verme.

akciger-kanseri-sigarayi-birakma

Eğer bu belirtileri kendinizde görüyorsanız, sigara içmiyor olsanız  dahi, derhal bir doktora görünmenizde fayda vardır. Sigara içilen ortamlarda bulunmak  da akciğer kanserinin nedenlerinden bir tanesidir. Bu belirti ve semptomları kendinizde görmek, kesinlikle akciğer kanserine yakalanmış olduğunuz anlamına gelmemektedir, fakat erken teşhis, akciğer kanserine yakalanmış iseniz kurtulmanızda anahtar bir rol oynayacaktır.

Peki, halen sigara içiyorsanız ve herhangi  bir kansere yakalanmayacak kadar şanslı iseniz kanserden kaçınmak için neler yapmalısınız? Çok basit: SİGARAYI BIRAKIN!

Size ve ailenize çok büyük faydalar sağlayacak olan sigarayı bırakma kararı, oldukça zor bir karardır, fakat karşınızdaki canavarı iyi tanıyorsanız, yapacağınız savaş o kadar kötü olmayabilir. Sizi sigara bağımlısı yapan ve sigara içmeye yönelten nikotindir. Sigarayı bir anda veya azaltarak bırakma yöntemlerinin her ikisinde de nikotine ihtiyaç duyacaksınız ve aşağıdakileri yaşayacaksınız.

  • Kendinizi çok iyi, ürkmüş, hasta veya şüpheli hissedebilirsiniz fakat bu alışkanlıktan kurtulmak için ilk adımı attınız. Bunu sağlığınız, kendi iyiliğiniz ve yaşam kalitenizi yükseltmek için yaptığınızı hatırlayın.
  • Dört saat sonra sigara içmek için kuvvetli bir istek duyacaksınız, bu oldukça normaldir, yeni bir yaşama henüz başladınız. Kararlı olun ve sigarayı aklınızdan çıkarın. Zihninizi ve vücudunuzu meşgul edecek başka şeylerle uğraşın. Sigaradan başka şeylere odaklanın.
  • 10 saat sonra uyumakta zorluk çekebilirsiniz ama bu sizi endişelendirmesin. İlk gecelerde uyumanızı kolaylaştırmak maksadıyla melatonin veya uyku hapları alın. Bir bebek gibi uyuyacaksınız.
  • 24 saat sonra ilk günü geride bıraktınız ve vücudunuz bunun farkında. Mutlusunuz ve sigarayı bırakmanın gurur ve rahatlığını yaşıyorsunuz fakat problemlere karşı hazırlıklı olun. Sigarayı bıraktığınızı ailenize, arkadaşlarınıza ve iş arkadaşlarınıza söyleyin, zor bir dönem yaşadığınızı bilsinler, kesinlikle anlayış göstereceklerdir.
  • 48 saat sonra baş ağrıları ortaya çıkabilir, kesinlikle dert etmeyin, ağrı giderici alabilirsiniz ama kesinlikle sigaraya dönüş yapmayın. Bugünü de atlattığınız da vücudunuzdaki zehirden kurtulmaya başlayacağınızı asla aklınızdan çıkarmayın.
  • 72 saat sonra, sigara bırakma sonrasında yaşadığınız en büyük stresi hissedeceksiniz. İlk güne nazaran çok daha fazla endişeli ve rahatsız olacaksınız, fakat bu gün, zehrin vücudunuzu terk ettiği son gündür, bunu asla aklınızdan çıkarmayın.

sigarayi-nasil-birakirim

Sigarayı bırakmanın safhaları: 20 Dakika – Kalp atış ve kan basıncı normal seviyelerine döner. 12 Saat – Kanınızdaki  karbon monoksit seviyesi normale döner. 2 Hafta – Kan dolaşımı ve akciğer fonksiyonları normale döner. 6 Hafta – Enerji seviyeniz azami seviyeye ulaşır. 6 Ay – Sigaradan kaynaklanan öksürük ve nefes darlığı ortadan kaybolur ve akciğer kapasiteniz oldukça gelişir. 1 Yıl – Kalp krizi riski sigara içenlere oranla yarı  yarıya azalır.

Artık başardınız, üç gün geçti, bu size pek bir anlam ifade etmeyebilir, fakat siz çabalarınız sonunda bunu başardığınızı biliyorsunuz. Sigarayı bırakmanın en zor devresini attlattınız ve vücuduz artık nikotin için deli olmuyor,  artık nikotine fiziksel bağımlılğınız ortadan kalktı.  Fakat bu güvenin size kötü sürprizler hazırlamasına ve beyninize küçük hileler yapmasına asla fırsat vermeyin. Arkadaşlarınız ve dostlarınıza artık sigara içmediğinizi gururla söyleyebilirsiniz.

Başarısız olabilirsiniz, bu kesinlikle normaldir. Neyin yanlış gittiğinin ve bir sonraki sefer nasıl daha iyi mücadele edebileceğinizin analizini yapın. Arkadaş  grupları ile birlikte sigarayı bırakmak daha kolay olabilir. Sigarayı bırakmak yaşamınızı 10 yıl daha uzatabilir, bu 10 yıllık sürede  neler yapabileceğinizi hayal edin.

Sigarayı bıraktıktan dört hafta sonra iştahınızın arttığını, unutkanlığınızın azaldığını, kabızlık, öksürük  ve balgam problemlerinin tamamen ortadan kaybolduğunu göreceksiniz. Eğer sigarayı bırakmak için kelimeler size yeterli gelmiyor ise bu videoyu (this video) izleyin.

sigaranin-zararlari

Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra kalp  krizi geçirme riskiniz sigara içenlere oranla azalacaktır. Kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskiniz de % 50 oranında azalacaktır. Eğer sigarayı bırakırsanız yaşamınıza yeni yıllar ekleyeceksiniz. 1930’lu yıllarda yapılan bir  araştırmaya göre; sigarayı bıraktığınızda 10 yıl daha uzun yaşayacaksınız. 40’lı yaşlarda sigarayı bırakmak ömrünüzü dokuz yıl uzatacaktır. Sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra akciğer ve diğer kanser türlerine yakalanma şansınız % 50 oranında düşecektir. Kısaca özetlemek gerekir ise: Ne kadar çabuk bırakırsanız vücuduz size o kadar minnettar olacaktır.

Çevirenin Notu: Bu yazıyı kendim ve sigara içen çok sevdiğim dostlarım içim çevirdim. Kendim dahil bir kişinin dahi sigara bırakmasına vesile olabilirsem ne mutlu bana. Yazının orijinaline aşğıdaki linkten erişebilirsiniz. Herkese sağlıklı ve yaşam kalitesi yüksek bir hayat dilerim.

https://safeordangerous.com/3423/smokers-former-smokers-can-prevent-lung-cancer/6

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.