savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Ankara
2°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
1°C
Pazartesi Açık
1°C
Salı Parçalı Bulutlu
3°C
Çarşamba Çok Bulutlu
4°C

Sivrisineklere Dikkat!

Sivrisineklere Dikkat!
A+
A-

 

Sivrisineklere Dikkat!

Kızarıklık, kabarma ve kaşıntı kesinlikle dişi bir sivrisinek tarafından sokulduğunuz anlamına gelmektedir. Alerjik mi değil mi? Karakteristik belirtileri öğrenin.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 22 Temmuz 2018

Kötü Haber

Hepimizin az ya da çok sivrisinek sokmalarına karşı alerjimiz vardır. Kaşıntı, kızarıklık ve kabarmayı hissediyorsanız zaten vücudunuzun gösterdiği alerjik bir tepkidir. Kimse sivrisinek sokmalarını hissedemez. Dr. Marc Perussel bunun nedenini; sivrisineklerin ısırma sonrasında kanı emerken ağızlarında bulunan histamin salgısını soktukları yere bıraktıklarını ve uyuşturucu etkisi nedeniyle iğnenin vücuda girişinin hissedilmemesi olarak açıklamaktadır.

Histamin ısırılan yerde süratle etkisini gösterir ve sivrisinek sokmasının belirtileri ancak 30 saniye sonra hissedilmeye başlanır. İyi haber ise; sivrisinek sokması belirtilerinin yaklaşık olarak 10 dakika içinde kaybolmasıdır.

Sivrisinek Sokması ve Karşı Koyulamayan Kaşınma Arzusu

Peki neden kaşınma? Deri hastalıkları uzmanları kaşınmanın çok süratle başladığını  ve sadece sivrisineğin ısırdığı bölgede yoğunlaştığını ve kaşıntı hissinin ısırgan otunun neden olduğu kaşıntıya benzer olduğunu ifade etmektedirler.

Bazı insanlarda sivrisinek sokması sonrasında oluşan kabarıklığın birkaç milimetre yüksekliğe dahi ulaşabildiği görülmektedir. Reaksiyon herhangi bir tıbbi müdahale gerektirmeden kendiliğinden durmaktadır. Kızarıklığın yanı sıra hafif bir yanma da hissedilir. Bütün bunlar lokal bir iltihaplanmanın belirtileridir.

Kabarma ve Rahatsızlık Hissine Dikkat!

Herkesin duyarlılığına bağlı olarak sokma bölgesinde süratle bir kabarma görülür. Bu kabarma bazı insanlarda kabarmanın çapı bir avronunki kadar olabilir. Çok nadir durumlarda sivrisinek sokması anafilaktik şoklara dahi neden olabilir. Anafilaktik şok, alerjen bir maddeye karşı vücudun gösterdiği aşırı şiddetli bir alerjik reaksiyondur. Alerjik reaksiyon; dolaşım yetmezliği, kan basıncında düşme, kalp atışlarının hızlanması ile hayati organların çalışmasını tehlikeye sokan solunum ve sindirim bozukluklarına neden olabilir.

Sivrisinek sokması sonrasındaki  belirtiler konusunda uyanık olmak önemlidir. Bazı insanlarda kurdeşen, baş  ağrısı ve hatta hastalık belirtileri çok daha belirgin olabilir. Böyle durumlarda derhal doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir. Çok önemli alerjik reaksiyonlar oldukça nadir görülür. Sivrisineğin soktuğu bölge dezenfekte edildikten sonra antihistamin bir krem uygulanabilir.

Enfeksiyondan Kaçınmak İçin Kaşımayın

Sivrisineklerle olan risk, sokmanın neden olduğu riskler kadar fazla değildir. Kaşıma nedeniyle enfeksiyon oluşması muhtemeldir. Aslında sivrisinek sokması sonucu oluşan yara, streptokok gibi bakterilerin vücuda giriş noktasıdır.

Dr. Perussel yaranın enfeksiyon kapması durumunda tedavinin doktorun kararına bağlı olduğunu ifade etmekte ve sokulan yer kaşındıkça kaşınma hissinin artacağına dikkat çekerek kaşınma duygusuna karşı koymanın önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Enfeksiyonun yanı sıra, sıtma, Zika virüsü (İlk kez 1947 yılında Afrika’da tespit edilen, sivrisineklerle bulaşan ve gebelerde ciddi doğumsal kusurlara neden olan tehlikeli bir virüstür) ve Dang humması (Tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, sivrisinekler tarafından taşınan şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğundan ‘kırık kemik humması olarak da bilinmektedir.) gibi sivrisineklerden kaynaklanan sayısız hastalıklara yakalanmamaya da dikkat edilmelidir.

İlk Yapılacak Şey: Enfeksiyon ve hastalık kapma riskini azaltmak için derhal sokulan bölgeyi dezenfekte edin.

Sivrisineklere karşı doğal müttefikleriniz: Limon Otu, Sardunya ve Okaliptüs Ağacı

Sivrisineklere Karşı Azami Korunma Tedbirleri Alın!

Sivrisinek sokmalarında meydana gelen riskleri azaltmak için yapmanız gereken en iyi şey onlar tarafından sokulmamaktır. Fakat bazen bunu yapmak hiç de söylenildiği kadar kolay değildir.

Sivrisinekleri uzakta tutmak için azami koruma tedbirleri uygulayın, sivrisinek kovucuları kullanın ve içi su dolu kapları orta yerde bırakmayın.

Limon otu (Melisa Otu), sardunya çiçeği ve okaliptüs ağacı, sivrisineklere karşı savaşınızda iyi bir müttefik olabilirler. Sivrisineklerden korunmak için kapalı giysiler giyin, sivrisinek kovucu ve/veya cibinlik kullanın. Enfeksiyon, ateş, baş ağrısı, gözlerde ağrı, kas ve eklem ağrıları, burun ve dişeti kanaması, deride kabarma, halsizlik, iştah kaybı, mide/bağırsak rahatsızlıkları, gözün beyaz kısmında kızarma ve iltihaplanma gibi şikayetleriniz varsa derhal doktorunuza danışın.

Allergie au moustique : les signes qui ne trompent pas

Publicité Mauvaise nouvelle : nous sommes tous allergiques (plus ou moins) aux piqûres de moustiques. En clair, dès que vous ressentez des démangeaisons, une sensation de chaleur… il s’agit déjà d’une réponse allergique. “Personne ne supporte vraiment les piqûres de ces insectes.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.