RAND Raporu-2008
Yazarlar: Angel Rabasa, F. Stephen Larrabee, RAND Corporation, 2008
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 19 Ağustos 2020
ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND tarafından kaleme alınan bu rapor; Türkiye’deki siyasi-dini manzarayı ve devlet ile din arasındaki ilişkiyi tanımlamakta, laik ve dini güçler – Kemalist elitler ve yeni ortaya çıkmakta olan sosyal gruplar arasındaki dengenin son on yılda nasıl değiştiğini değerlendirmektedir.
Çalışmada ayrıca; Türkiye’nin değişen politik ortamında Birleşik Devletler politikası için yeni ortaya çıkan zorluklar ve fırsatlar da incelenmekte ve ABD’nin istikrarlı, demokratik ve dost, daha geniş anlamda ise İslam dininin liberal ve çoğulcu yorumlarının dünya genelinde yaygınlaştırıldığı bir Türkiye’deki çıkarları için atabileceği spesifik adımlar belirlenmektedir.
Müslümanların çoğunlukta olduğu ve aynı zamanda laik bir demokratik devlet, NATO üyesi ve uzun süredir ABD’nin müttefiki olarak Türkiye, Orta Doğu güvenlik ortamının şekillendirilmesinde Birleşik Devletler stratejisi açısından çok önemlidir. Türkiye bunun yanı sıra, İslam dininin politikadaki rolü ve dış politikadaki etkisi için de emsal teşkil eden bir ülkedir.
Son zamanlara kadar Türkiye’deki İslamcı partiler büyük ölçüde marjinal bir hareket olagelmiştir. Fakat Adalet ve Kalkınma partisinin (AKP) son iki genel seçimlerdeki başarısı, İslami köklere dayanan siyasi hareketin artan etkinliğini göstermektedir. Bununla birlikte, AKP kendisini İslamcı bir parti olarak nitelendirmemekte ve partinin seçim başarısı da İslamcı bir ajandaya olan halk desteği anlamına da gelmemektedir. AKP, 2007 seçimlerinde ezici bir zafer kazanmış olsa da kapatılma olasılığı dâhil hâlâ ciddi zorluklarla karşı karşıyadır.
Raporun geniş özetini PDF formatında okuyabilirsiniz.