Günümüzün modern güdümlü tanksavar silah sistemleri (ATGM); hassas güdüm sistemleri, tespit edilmelerinin zorluğu gibi özellikleri sayesinde düşmanı uzun mesafelerde, tıpkı bir SNİPER gibi kolayca ve fark edilmeden etkisiz hale getirebilirler.
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 15 Haziran 2024
Özel olarak tasarlanmış keskin nişancı tüfekleri, inanılmaz uzak mesafelerden hedefleri etkisiz hale getirebilirler. Keskin nişancıların görevi düşmanın pilotlar, subaylar, zırhlı araç sürücüleri, teknisyen ve muhabere operatörleri gibi anahtar personelini etkisiz hale getirmektir. Öldürücü atışların hedefi düşmanın savaşma arzu ve iradesini kırmaktır.
Bir sniper ile tek atışta çok şanslı değilseniz sadece bir kişiyi etkisiz hale getirebilirsiniz. Keski nişancı tüfekleri gelişen teknolojiye paralel olarak sürekli geliştirilmekte isabet oranı ve menzili artırılmaktadır.
Lobaev Arms firması, Sumrak (Twilight) tüfeği ile 2015 yılında 3,720 yarda (3,400 metre) mesafedeki bir hedefi vurarak dünya rekoru kırdığını iddia etmektedir. Firma 2017 yılında bu rekoru 4,600 yarda (4,206 metre) ile egale etmiştir. Hassas rüzgâr bilgisi ve dünyanın dönüşünden kaynaklanan düzeltmeye gereksinim duysalar da bu sniper tüfekleri ‘‘emniyetli mesafe’’ tanımını yeniden belirleyecek ve muharebe sahasının yeni efendileri olacaklardır.
Yukarıda ifade ettiğim gibi bir keskin nişancı eğer çok şanslı değilse yaptığı tek atışta sadece bir kişiyi etkisiz hale getirebilir ve günümüzde bir sniper ile yapılan ve ölümle sonuçlanan en uzun mesafeden atış rekoru 3500 metre civarındadır.
Sürekli gelişen teknolojiden yararlanan, daha uzak mesafelere çok daha etkili atışlar yapabilen ve keskin nişancı tüfeği gibi bir kişiden ziyade tankları, zırhlı araçları, düşük süratli insansız hava araçları ve helikopterleri ve son olarak da açıktaki onlarca personeli etkisiz hale getirebilen yeni bir silah sistemi muharebe sahasında yerini almaya başlamıştır. Yıllardır kullanılmakta olan, ancak teknoloji sayesinde menzil ve isabet oranı inanılmaz oranda artan bu yeni silah sistemlerini ‘‘SNİPER TANKSAVAR ROKET VE FÜZELERİ’’ olarak adlandırıyorum.
Yüksek teknoloji ürünü uzun menzilli tanksavar füze ve roketleri, yukarıda ifade ettiğim gibi, etkisiz hale getirmek için tasarlandıkları zırhlı araçların yanı sıra, sahip oldukları yüksek hız kabiliyetleri nedeniyle düşük süratli İHA ve helikopterlere karşı da etkin bir şekilde kullanılabilirler.
Bu silah sistemleri, sahip oldukları uzun menzilleri sayesinde, düşman tarafından fark edilmeden, açıktaki toplu hedeflere karşı da etkin bir şekilde kullanılabilirler. Kalın zırhları delerek tank ve zırhlı araç içindeki düşman personelini etkisiz hale getiren ve muharebe dışı bırakan ATGM’ler, açıkta ve korunmasız toplu hedeflere çok daha fazla zarar verebilirler.
Uzun mesafelerden etkili atışlar yapabilen keskin nişancı tüfekleri ve sniper özellikli güdümlü tanksavar silahlarından korunmak maksadıyla;
ABD Ordusu, Afganistan’da kullanmak üzere ‘‘SwitchBlade’’ isimli ölümcül mini dronları envanterine katmıştır. Sırt çantasında taşınabilecek büyüklükteki bu havada dolanan katil mühimmatlar, sırtların gerisinde veya diğer yerlerde gizlenen düşman personeline karşı geliştirilmiştir.
Silahlı keşif ve gözlem insansız hava araçları sürekli havada olmalı ve düşmana asla göz açtırmamalıdır.
Muharebe sahasında asla toplu hedef teşkil edecek şekilde bir araya gelinmemelidir.
Sü uyur, düşman uyumaz.
Muharebe sahasında daima örtü ve gizleme sağlayan araziden faydalanılmalıdır.
Solda zırhlı araçlara karşı geliştirilen ve 5.5 kilometre etkili menzile sahip olan Kornet-E füzesi, sağda ise keskin nişancı tüfekleri için geliştirilmiş bir mermi. Sizce hangisi daha tehlikeli?
Hedef Tespit ve Çevre Gözetleme Radarları
Tek asker tarafından kullanılabilen ve kullanılması kolay hareketli hedef tespit ve çevre gözetleme radarları askerin ayrılmaz donanımı arasına dahil edilmelidir. Bu tür radarlar geniş alanları otomatik olarak tarayarak dost unsurlara karşı düşmanca niyeti olan unsurların tespit edilmesini sağlar. Bu tür radarlar ayrıca personelin muharebe sahasında sürekli olarak dürbünle etrafı kontrol etme zorunluluğunu da ortadan kaldırmaktadır.
Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Retinar PTR, 18-21 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlenen Defense & Security 2019 fuarının yıldızlarından biri olmuştur. Bugüne kadar üç farklı ülke ve beş farklı son kullanıcı tarafından, farklı askeri ve sivil çevre güvenliği uygulamaları için seçilen Retinar ürün ailesi, Defense & Security 2019 katılımcılarına, Asya ülkelerinin zorlu ihtiyaçlarını karşılayabileceğini göstermiştir.
Sınır, üs ve kritik tesislerin güvenliğinin sağlanması görevleri kapsamında, sahada başarıyla kullanılmakta olan Retinar ürün ailesi, farklı ihtiyaç makamlarının ve son kullanıcıların ilgisini çekmeye devam etmektedir. Retinar ürün ailesinin, mevcut ve potansiyel kullanıcıları ile buluşmasının son durağı, Defence & Security 2019 fuarı olmuştur. Meteksan Savunma, fuara, Retinar PTR’nin, bölgenin gizlenme gereksinimine uygun yeşil renkli sürümünü getirmiştir.
Meteksan Savunma standını ziyaret eden; Tayland Savunma Bakanlığı ve Tayland Silahlı Kuvvetleri yetkililerinin yanı sıra Endonezya, Filipinler, Kamboçya ve Malezya heyetleri de Retinar PTR’yi yakından incelemiş ve bilgi almıştır.