savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Yağmurlu
9°C
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Yağmurlu
8°C

Suni Yapraklar ile Fotosentez

Suni Yapraklar ile Fotosentez
A+
A-


Suni Yapraklar ile Fotosentez

 

Bilim insanları, havadaki karbondioksit (CO2) gazını gerçek yapraklardan on kat daha iyi emen suni yapraklar geliştirmeyi başardılar.

 

Yazar: Nidhi Goyal | industry tap| 20 Şubat 2019

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 23 Ağustos 2019

Foto: Meenesh Singh/UIC

Hepimiz bitkilerin dünyadaki yaşamın temel direği ve insanların sağlığı açısından gerekli bir kaynak olduğunu biliyoruz. Fakat bitkileri sürekli olarak tüketmekle doğanın dengesini bozarak sera gazı seviyesinin artmasına neden oluyoruz.

Chicago Illionis Üniversitesinde yapılan devrim niteliğinde bir araştırma bu soruna bir çözüm bulunmasını sağlayacaktır. Araştırmacılar uzun çabalardan sonra ‘‘Suni Yaprak’’ üretmeyi başardılar. Araştırmacılar ürettikleri suni yaprakların havadaki karbondioksit gazını oksijene dönüştürmekte gerçek yapraklardan on kat daha iyi olduklarına inanmaktadır.

Bununla birlikte, üretilen suni yapraklar bugüne kadar sadece laboratuvar ortamında fotosentez yaptıkları gösterilmiş,  henüz gerçek dünyada denemeleri yapılmamıştır. Bunun nedeni laboratuvar ortamında tanklardaki saf ve basınçlandırılmış karbondioksit gazı kullanılırken, suni yaprakların gerçek dünyada ortamdaki karbondioksit gazını emecek olmalarıdır.

Chicago Illionis Üniversitesi Mühendislik Kolejinden kimyasal mühendislik profesörü Meenesh Singh yaptığı açıklamada; ‘‘Bugüne kadar üretilen ve laboratuvar ortamında test edilen bütün suni yapraklar basınçlı tanklar içindeki karbondioksit gazını kullanmaktadır. Gerçek dünyada başarılı bir uygulama için bu cihazların, hava ve kömür yakan enerji üretim tesislerinden yayılan baca gazları gibi çok seyreltilmiş kaynaklardan karbon dioksiti emmeleri gerekmektedir’’ ifadelerini kullanmıştır.

Bu meseleyi çözmek için araştırmacılar, geleneksel bir suni yaprağı, yarı geçirgen bir zardan imal edilmiş suyla dolu bir kapsül içine yerleştirmiştir. Güneş ışığına maruz kaldığında su buharlaşarak yarı geçirgen zar içinden geçmekte, aynı zamanda da havadaki karbondioksit gazını da emmektedir.

Sonra suni yapraklar, karbondioksit gazını; karbon monoksit ve oksijene dönüştürmektedir. Oksijen içinde bulunulan ortama salınırken, karbon monoksit gazı ise ayrı bir yerde toplanmakta ve sentetik yakıt üretiminde kullanılmaktadır.

 

http://www.industrytap.com/scientists-have-developed-artificial-leaves-which-are-ten-times-better-at-absorbing-co2-than-the-real-ones/47934

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.