savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6364
EURO
37,1532
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Hafif Yağmurlu
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

TAKTİK FÜZE SİSTEMİ

TAKTİK FÜZE SİSTEMİ
A+
A-

ATACMS vs S-400

TAKTİK FÜZE SİSTEMİ

ATACMS, yaklaşık 300 kilometre menzili olan ve ABD ordusu tarafından 1991 yılından beri kullanılan Lockheed Martin imali uzun menzilli bir güdümlü füzedir.

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 21 Kasım 2023


09 Ağustos 2023 tarihinde Kırım’da bulunan Saki hava üssüne düzenlenen büyük saldırıda dört büyük ve birçok küçük çaplı patlamalar meydana gelmiş ve ve yayınlanan açık kaynak görüntülere göre en az sekiz adet uçak yerde imha olmuştur.

İkinci saldırıda, 16 Ağustos 2023 tarihinde bir mühimmat deposu vurulmuş ve Rus kaynaklar bu saldırıda sivillerin de öldüğünü açıklamıştır.

Bu başarılı saldırıların hangi mekanizma tarafından yapıldığı gizemini korumaktadır. Teoriler arasında; ilk olarak Rus tarafının iddia ettiği gibi (1) kaza, (2) sabotaj, (3) uzun menzilli füze, (4) insansız hava aracı ve son olarak da (5) Ukrayna hava kuvvetlerinin intikam saldırısı teorileri bulunmaktadır.

Teoriler incelendiğinde en olası saldırı mekanizmasının ATACMS-140 (Army Tactical Missile System) modeli Ordu Taktik Füze Sistemi olduğu değerlendirilmektedir. ATACMS, yaklaşık 300 kilometre menzili olan ve ABD ordusu tarafından 1991 yılından beri kullanılan Lockheed Martin imali uzun menzilli bir güdümlü füzedir.

Maxar ticari uydu şirketi tarafından sağlanan uydu görüntüsünde Kırım’da bulunan Saki Hava Üssü’nün saldırısı sonrası görüntülerinde yerde imha olmuş birkaç savaş uçağı net olarak görülmektedir. Kaynak: Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Newsweek haber sitesinde paylaşılan ve Hollanda merkezli Bellingcat açık kaynak istihbarat verilerine atıfta bulunulan bir yazıda; Kaliningrad’da bulunan S-400 Triumph hava savunma sistemlerinin gizemli bir şekilde ortadan kayboldukları ve S-400’lerin, muhtemelen Vladimir Putin’in Ukrayna ile savaşında kullanılmak üzere başka bir yere götürüldükleri ileri sürülmektedir.

Aşağıdaki haritada görüldüğü gibi Kaliningrad, Baltık Denizi kıyısında bulunan stratejik bir Rus liman kentidir. Kaliningrad, NATO üyesi Litvanya ve Polonya ile sınırı bulunan ve Rusya topraklarından ayrı olan bir bölgedir.

İkinci Dünya Savaşı sonlarına doğru Ruslar tarafından ele geçirilen Kaliningrad bölgesine sadece 1948 yılında 400,000 kadar Rus yerleştirilmiştir. Bölge adını, Josef Stalin’in yakın çalışma arkadaşı Bolşevik Rus kahramanı Mikhail Ivanovich Kalinin’den (19 kasım 1875 – 03 Haziran 1946) almaktadır.

Suwalki Koridoru, Polonya ile Litvanya arasında uzanan dar bir arazi şerididir. Rusya ve en yakın müttefiki Beyaz Rusya’nın (Belarus Cumhuriyeti) burayı başarılı bir şekilde işgal edip kapatması durumunda, Baltık NATO üçlüsü Litvanya, Letonya ve Estonya’nın güneydeki müttefikleriyle bağlantısı kesilecektir.

Suwałki Koridoru, Baltık Devletleri ile diğer Avrupa NATO ülkeleri arasındaki tek NATO kara köprüsü olan Suwałki şehri yakınlarındaki Litvanya ve Polonya arasında yaklaşık 100 km uzunluğunda bir sınır bölümüdür. Vikipedi

Gözlemcilere göre; Rus ordusunun göz bebeği olan ünlü (!) S-400 hava savunma sistemlerinin, Rusya açısından son derece kritik olan Kaliningrad Bölgesinden alınarak, Rostov-on-Don kentinde konuşlandırılmasının nedeni; bu bölgede bulunan S-400’lerden üç adedinin ABD tarafından Ukrayna’ya verilen ATACMS’lar tarafından imha edilmesidir.

Bellingcat, Kasım 2023 başlarında, dünyanın en büyük nakliye uçakları olan An-124 ve II-76’lerin Kaliningrad’dan ayrıldığını ve o tarihten günümüze kadar, uydu görüntülerini inceleyen  araştırmacıların, en azından bazı S-400 hava savunma sistemlerinin artık eski yerlerinde olmadıklarını tespit ettiklerini ifade etmektedir.

LOCKHEED MARTIN ATACMS

Lockheed Martin Corporation firması imali ATACMS’lar komutana muharebe sahasını süratle şekillendirme imkân ve kabiliyeti sağlayan uzun menzilli ve güdümlü bir füzedir.

Küresel Konumlama Sistemi (GPS-Global Positioning System) ile geliştirilmiş güdüm sistemine sahip olan ve 500 libre ağırlığında WDU18 modeli parça tesirli harp başlığı taşıyan ATACMS’ların azami menzili 300 kilometredir.

Konvansiyonel bir kara-kara füzesi olan ATACMS, mevcut top, roket ve diğer füze sistemlerinin menzili ötesindeki hedefleri etki altına alabilen, HIMARS (Highly Mobility Artillery Rocket System-Yüksek Manevra Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi) ve MLRS M270 platformlarından atılabilen bir güdümlü füzedir. MLRS M270 platformundan ATACMS’ların yanı sıra güdümlü çok namlulu roket (GMLRS) veya uzatılmış menzilli (ER-Extended Range) GMLRS roket ve hassas vuruş kabiliyetli (PrSM-Precision Strike Missiles) füzeler de atılabilmektedir.

S-400 Füzelerine Ne Oldu?

Bazı gözlemcilere göre Rusya Federasyonu, Türkiye tarafından da tedarik edilen ve F-35 savaş uçağı üretim projesinden atılmasına neden olan S-400 hava savunma sistemlerini Kaliningrad bölgesinden, Ukrayna sınırının güneydoğusunda bulunan Rusya’nın Rostov-on-Don kentine taşımıştır.

İddialara göre; Rusya’nın göz  bebeği olan son derece gelişmiş S-400 hava savunma sistemlerinin üç adedi, ABD Lockheed Martin firması imali ATACMS’lar tarafından imha edilmiş (!) ve Rusya Federasyonu da, imha edilen S-400’lerin yerine, son derece stratejik öneme sahip olan Kaliningrad bölgesindeki bazı S-400 bataryalarını Rostov-on-Don kentinde konuşlandırmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.