savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Az Bulutlu
2°C

Trump Kafayı Yedi mi

Trump Kafayı Yedi mi


Orta Doğu Barışı Üzerine Garip Bir Konuşma

Trump Kafayı Yedi mi?

Birleşik Devletler yandaş medyasında yer alan haberlere göre, başkanlık seçim adaylarından Donald Trump, İsrail ile Sudan arasında yapılan ilişkileri normalleştirme anlaşmasıyla tarihi bir barış anlaşmasına daha imza atmıştır.

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 24 Ekim 2020


İsrail ve Sudan yönetimleri, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi ve barış yapılmasını hedefleyen bir anlaşmaya imza atmıştır. Önümüzdeki günlerde iki ülke yetkilileri; tarım, ekonomi, ticaret, havacılık, göçmen meseleleri ve karşılıklı çıkarların olduğu diğer alanlarda işbirliği müzakerelerine başlayacaktır.

İki ülke arasında imzalanan bu tarihi barış anlaşması; İsrail-Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail-Bahreyn arasında imzalanan barış anlaşmalarını takip etmiştir. Birleşik Arap Emirlikleri,  Bahreyn ve Sudan, son 25 yıldır İsrail ile ilişkilerini normalleştiren ilk Arap ülkeleridir.

‘‘Abraham Accords-İbrahim Anlaşmaları’’ olarak adlandırılan barış ve normalleştirme anlaşmalarının BAE ve Bahreyn’den sonra Sudan’ı da içine alması ABD yandaş medyasına göre gerçekten çok büyük bir adımdır. Atılan bu tarihi adım, İsrail’in güvenliğine katkı sağlayacak, İsrail ile Sudan arasındaki ekonomik bağları güçlendirecek ve her iki ülke vatandaşlarının yaşam standartlarına büyük katkılar sağlayacaktır.

‘‘Araplar ve İsrailliler, Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanların bir arada yaşayabilecekleri, birlikte dua edebilecekleri ve birlikte hayaller kurabilecekleri, yan yana, uyum ve bütünlük ile barış içinde yaşayabilecekleri bir gelecek seçiyorlar.’’ Donald Trump.

Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump, Cuma günü, ‘‘Bibi’’ lakaplı İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile gazeteciler ve TV kameralarının önünde bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.

Kamuoyu yoklamaları ve anket sonuçlarına göre, önümüzdeki başkanlık yarışında rakibi Joe Biden’in gerisinde olan Trump,  Başbakan Netanyahu’ya seçimle ilgisi dahi olmayan meseleler hakkında siyasi rakibini kötületmeye çalışmıştır.

İsrail ile Sudan arasında imzalanan barış anlaşmasını ilan ettiği basın toplantısında Başkan Trump, İsrail başbakanına ‘‘Uykucu Joe’nin bu anlaşmayı yaptırabileceğini düşünüyor musun Bibi,  Uykucu Joe? Hiç sanmıyorum.’’ ifadelerini kullanmıştır.

Başkan Trump’ın bu garip sorusuna şaşıran ve bocalayan İsrail başbakanı; ‘‘Hım, şey Bay Başkan, size tek bir şey söyleyebilirim ki barış için Amerika’daki herkesten gelen yardımı çok takdir ediyoruz. Ve yaptıklarınızı inanılmaz ölçüde takdir ediyoruz ’’ ifadeleriyle oldukça diplomatik bir yanıt vermiştir. Bilindiği gibi ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz yıl makamını Biden’in soruşturulması maksadıyla bir dünya liderine baskı yaptığı için kullandığı iddiaları ile itham edilmiştir.

Türkiye-Sudan İlişkileri

Aşağıdaki metin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı web sitesinden alıntıdır.

Türkiye, 1 Ocak 1956 tarihinde bağımsızlığını kazanan Sudan’ı ilk tanıyan ülkeler arasında yer almış ve Hartum Büyükelçiliğimiz 1 Ocak 1957 tarihinde faaliyete geçmiştir. Sudan’ın Ankara Büyükelçiliği ise 14 Eylül 2009’da açılmıştır.

Sudan, Afrika’da en kapsamlı ilişki ve işbirliğine sahip olduğumuz başlıca ülkelerden biridir. Ülkemiz ile Sudan arasında iyi düzeyde seyreden siyasi ilişkiler, uluslararası örgütler ve platformlardaki işbirliğimize de yansımaktadır.

Türkiye ile Sudan ikili ilişkileri son yıllarda karşılıklı olarak gerçekleştirilen birçok üst düzey ziyaretle ve bu ziyaretler vesilesiyle imzalanan çeşitli işbirliği anlaşmalarıyla başta tarım, enerji, sağlık, güvenlik ve eğitim olmak üzere birçok alanda ilerlemiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız 24-26 Aralık 2017 tarihlerinde Sudan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaret çerçevesinde, ikili ilişkilerin tüm boyutlarının yanı sıra, küresel ve bölgesel konular ele alınmış, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ni (YDSK) tesis eden bildiri imzalanmıştır. Ziyaret vesilesiyle ayrıca iki ülke arasında ekonomik, askeri, kültürel, bilimsel, eğitim, tarım gibi pek çok alanda anlaşma, mutabakat zaptı ve protokoller imzalanmıştır.

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay beraberinde Ticaret ile Tarım ve Orman Bakanlarımızın da bulunduğu bir heyetle 19-21 Kasım 2018 tarihlerinde Sudan’a resmi ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaret vesilesiyle Türkiye-Sudan 15. Dönem Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı düzenlenmiştir.

Sayın Bakanımız Sudan makamlarının davetine icabetle, Askeri Geçiş Konseyi ile Özgürlük ve Değişim Güçleri İttifakı arasında Geçici Sivil Yönetime ilişkin düzenlemeleri içeren Anayasal Bildiri’nin imza törenine katılmak üzere 16-17 Ağustos 2019 tarihlerinde Sudan’ı ziyaret etmiştir.

BM 74. Genel Kurulu marjında Sayın Cumhurbaşkanımız Sudan Başbakanı Abdullah Hamdok’u 25 Eylül 2019 tarihinde kabul etmiş, Sayın Bakanımız 23 Eylül 2019 tarihinde Sudan Dışişleri Bakanı Esma Muhammed Abdullah’la görüşmüştür.

2018 yılında Türkiye’nin Sudan ihracatı 360,9 milyon Dolar, Türkiye’nin Sudan’dan ithalatı 73,1 milyon Dolar, toplam ticaret hacmi 434 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılının ilk 10 ayında ithalat 60,1 milyon Dolar, ihracat 229 milyon Dolar, toplam ticaret hacmi 289 milyon Dolar olmuştur.

Başlıca ihracat kalemlerimiz arasında, elektrikli makineler, demir çelik, otomotiv yan sanayi ürünleri, kazanlar, makineler, demir çelik eşya, plastik ürünleri, örülmemiş giyim eşyası ve kâğıt/karton sayılabilir. Başlıca ithalat kalemlerimizi ise, yağlı tohum ve meyveler, şeker ve şeker ürünleri, ham postlar, lak, sakız, reçine, uçucu yağlar ve pamuk oluşturmaktadır.

Türkiye’den Sudan’a dev yatırım’’ başlıklı haberden alıntıdır. Kaynak akit

Sudan’daki Türk firmaları, başlıca demir-çelik, çimento, PVC üretimi, deri, mermercilik, tahıl ithalat ve ihracatı, fırıncılık, perdecilik ve mobilyacılık, şehirlerarası otobüs taşımacılığı, tarım ürünleri ticareti, beyaz eşya ticareti alanlarında yoğunlaşmıştır.

TİKA Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği kapsamında Sudan genelinde kalkınma öncelikli olmak üzere yerel halkın acil ihtiyaçlarına yönelik projeler yürütülmektedir.

Bölgedeki ihtiyaç çerçevesinde, TİKA eşgüdümünde Darfur-Nyala’da 150 yatak kapasiteli modern bir eğitim hastanesi inşa edilmiş ve resmi açılışı 2014 yılı Şubat ayında yapılmıştır. Nyala Sudan-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye’nin yurtdışında hayata geçirdiği en kapsamlı dış yardım projelerinden biridir.

TİKA tarafından yürütülen projeler arasında, Sevakin Adası’nda bulunan Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi binaların restorasyonu projesi de yer almaktadır.

Türkiye Bursları kapsamında ülkemizce 1992 yılından bugüne kadar 654 Sudanlı öğrenciye burs sağlanmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.