savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6364
EURO
37,1532
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Hafif Yağmurlu
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

Tümörleri Yok Eden Kanser Aşısı İnsanlar Üzerinde Denenmek İçin Hazır

Tümörleri Yok Eden Kanser Aşısı İnsanlar Üzerinde Denenmek İçin Hazır
A+
A-

Tümörleri Yok Eden Kanser Aşısı İnsanlar Üzerinde Denenmek İçin Hazır

Yazar: Chelsea Good, Futurism, 3 Şubat 2018

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 11 Mart 2018

KANSER AŞISI

Stanford Üniversitesinden araştırmacılar, bir tümöre enjekte edildiğinde onu vücutta olan diğer bütün kanserli kitlelerle birlikte yok eden bir bileşim geliştirmeyi başardılar.

İki ajanın bileşimi, farelerle yapılan deneylerde, vücudun bağışıklık sistemini uyararak, enjeksiyon noktasının yakınında ve bütün vücutta kanser hücrelerini ortadan kaldıran bir reaksiyon başlatmıştır. Uygulanan tedavinin farklı kanser tiplerinde başarılı olması, insanlar üzerindeki denemelerin de yakında başlayacağının bir göstergesidir.

Klinik deneyler başlangıçta 15 lenf kanseri hastası üzerinde uygulanacaktır ve bulgularını ayrıntılı olarak Science Translational Medicine adlı gazetede yayımlayan araştırmacılar, insanlar üzerindeki sonuçların da hayvanlar üzerinde elde edilen sonuçlar gibi cesaret verici olmasını görmeyi ümit ettiklerini ifade etmektedirler.

Lenf kanserinden etkilenen 90 adet fare üzerinde yapılan deneylerde, ilk tedavi sonrasında 87 farenin iyileştiği görülmüş ve ikinci enjeksiyon sonrasında da diğer üç farenin de kanser hastalığından kurtuldukları belirlenmiştir.

İnsanlar kanser hastalığına yakalandıklarında, bağışıklık hücreleri bunu algılamakta ve tümör içinde bulunan belirli proteinlere saldırmaktadır, fakat kanser yayıldığında vücudun bağışıklık sistemini bastırmaktadır.

Yeni tedavi yöntemi, kanserle içerden savaşmak maksadıyla, yeniden aktif hale getirilebilen spesifik bağışıklık hücrelerinin potansiyelinden yararlanmaktadır. Stanford Üniversitesinde çalışmayı yürüten araştırma ekibi lideri Onkoloji Profesörü Ronald Levy yaptığı basın açıklamasında; ‘‘Bağışıklık sistemi tarafından içine gizlice girilmesi durumunda, potansiyel olarak tedavi edebileceğimiz tümör tiplerinde bir sınırlama olacağını düşünmüyorum.’’ ifadelerini kullanmıştır.

GELECEĞE AİT TEDAVİLER

Şaşırtıcı bir şekilde etkili olan tedavide, hastanın kendi bağışıklık hücreleri kullanılmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar, önceden tümör tarafından uyutulan, tümör içindeki bağışıklık hücrelerini harekete geçirmektedir. İlaçlar, sonrasında bu bağışıklık hücrelerinin kabiliyetlerini artırmakta, bağışıklık hücreleri de istilacıyı hedef alma ve imha etmekte çok daha başarılı bir hale gelmektedir.


Bağışıklığı artırıcı tedaviler son birkaç yıldır kanser araştırmalarında ön plana çıkmış durumdadırlar. Bu terapiler, hem daha etkili, hem de radyasyon terapisi gibi daha az saldırgan olan vücudun doğal bağışıklık sistemini manipüle eden tedavi yöntemleridir.

Peki, bu çözümde böylesine farklı olan nedir? Lösemi ve lenfoma gibi kanserlerin tedavisinde kullanılmakta olan CAR-T hücre terapisi gibi diğer tedaviler, hastadan bağışıklık hücrelerinin alınmasını, manipüle edilmelerini ve sonra tekrar hastanın vücuduna geri verilmesini gerektirmektedir. Bu ve diğer bağışıklığı artırıcı tedavilerin yan etkileri olabilir, genellikle çok pahalıdırlar ve sadece belli tip kanser türlerinin tedavisinde işe yaramaktadırlar.

 

Tipik CAR-T Terapisi: 1. Bağışıklık Hücrelerinin Hastadan Alınması (Lökaferezis), 2. T Hücre Aktivasyonu/Transdüksiyonu, 3. Modifiye Edilmiş T Hücrelerinin Çoğaltılması, 4. Modifiye Edilmiş T Hücrelerinin Hastaya Verilmesi.

Fareler üzerinde yapılan deneyler çok ümit verici olsalar da araştırmacılar buldukları bileşimi kanser hastalarına uyguladıklarında sonuçların değişebileceğini çok iyi bilmektedirler. Hayvan deneyleri her zaman ilaçlar ve tedavilerin insanlarda işe yarayıp yaramayacağını gösteren güvenilir göstergeler değildir. Fakat klinik deneylerin benzer sonuçları göstermesi durumunda bu tedavi yöntemi, kanser ameliyatları ve hatta tümörlerin nüksetmelerinin engellenmesinde tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilecektir.

Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir ve sadece kanser araştırmaları alanında yaşanan bir gelişmeyi okuyuculara duyurma amaçlıdır. Her türlü terapide doktor tavsiyeleri ve tedavi yöntemleri esastır. Yazının orijinal metnine aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

 

Cancer “vaccine” that wipes out tumors ready for human trial

Researchers at Stanford University have developed a compound that when injected into a tumor destroys it along with all the other cancerous masses present in the body. The combination of two agents that stimulate the immune system sparked a body-wide reaction in mice, destroying cancer cells both near and very far from the initial injection point.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.