Cumhuriyet kurumlarından Türk Hava Kurumu, 02 Nisan 2020 tarihli Resmî Gazetede ilan edilen ve 13 Nisanda satış ihalesi duyurusu yapılan, orman yangınlarında kullanılan hava araçları ile 3 Nisan 2020 ve 05 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete ile duyurusu yapılan taşınmazlarını satışa çıkarıyor.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kayyum yönetimindeki Türk Hava Kurumu’nun, (THK) 11 uçağının ardından, aralarında meskenlerin de bulunduğu yedi taşınmazını daha satışa çıkarmasına tepki gösterdi.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Covid 19 pandemisinde sağlık mücadelesi devam ederken yapılan bu ihale etik değildir, iptal edilmelidir. Türk Hava Kurumu mal varlıkları satılamaz” dedi.
“Türk Hava Kurumu’nun varlıklarının satışı, Cumhuriyet kurumlarının içini boşaltarak ortadan kaldırmanın adımlarıdır.”
Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Cumhuriyet kurumlarından birisi olan Türk Hava Kurumu Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle Türkiye’de havacılık sanayisini kurmak, sivil, askeri sportif turiste olarak havacılığın gelişmesini sağlamak, araç gereç hazırlamak ve personel yetiştirmek amacıyla 16 Şubat 1925 yılında kuruldu. Sonrasında, teknik eğitimler, uçak alıp orduya bağışlama ve uluslararası havacılık federasyonu üyesi olarak ülkemizi hava sporlarında yurt içinde ve yurt dışında temsil etme, birçok okul açarak havacılığın gelişmesini sağlamış ve 7 bine yakın pilot yetiştirmiştir. Son yıllarda rejimle hesaplaşmanın mekânsallığı ile Cumhuriyet kurumlarının yok edilmesinden birisi olarak şimdi Türk Hava Kurumu hedefte. Türk Hava Kurumu 95. Yılında hazin bir sona doğru sürükleniyor. Orman yangınlarında kullanılan 11 uçak 13. Nisan 2020 de satışa çıkarılıyor. Halka ait öz varlıklarımız satılıyor ama Rusya’dan yine halkın vergileri oluşan kamu varlığımızdan savurganca harcamalar yapılarak yangın söndürme uçakları kiralama ihalesi yapılıyor. Kamu malımız elden çıkarılıyor. Kurumun İçi boşaltılıyor, mal varlıkları, orman yangınlarını söndürmede kullanılan uçaklarının satışı Cumhuriyet kurumlarının içini boşaltarak ortadan kaldırmanın adımlarıdır. İhale acilen iptal edilmelidir’’ diye konuştu.
Türk Hava Kurumu Avrupa’nın en büyük Amfibi Yangın Hava Söndürme Filosu’na sahipken filo uçaklarının satışı ile yangın söndürmede yeni bir talan ve peşkeş sürecinin başlayacağı aşikârdır.
Candan şöyle devam etti:
‘‘Türk Hava Kurumu Avrupa’nın en büyük Amfibi Yangın Hava Söndürme Filosu’na sahipken filo uçakları tamda, orman yangınlarının artacağı dönemde satışa çıkartılıyor. THK CL215 Bombardier yangın söndürme uçakları ile yurt içi ve yurt dışında, orman yangınları başta olmak üzere, kentlerde olası yangın durumlarında havadan yangın söndürme hizmeti veren uçakların satılması ile yangın söndürmede yeni bir talan ve peşkeş sürecinin başlayacağının mesajları veriliyor.”
“Yangın söndürme hava araçları ve ülkenin muhtelif yerlerinde bulunan onlarca THK taşınmazının satışa çıkartılması ülkeye ve kurucu değerlere ihanettir.”
‘’Çok geçmişte değil, 11 Temmuz 2019 Dalaman ve Göcek’te yerleşim yerlerini tehdit edecek kadar büyüyen orman yangınında ve 20 Ağustos 2019 tarihinde İzmir Karabağlar ilçesinde başlayan ve hızla büyüyerek Menderes ve Seferihisar ilçelerine de sıçrayan ve dört günde zorla söndürülen, yaklaşık 500 hektar orman alanımızı kaybettiğimiz yangında, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin, THK’nin yangın uçaklarını kullanmayarak Rusya’dan kiralama yöntemi ile getirdiği hava araçları ile müdahale edildiği günlerde kamuoyu gündemine gelen ‘THK‘de neler oluyor?’ sorusu karşılığını bugün buldu’’ diyen Candan, şunları kaydetti:
“Sadece yurt içinde değil, yurtdışında da 2016 yılında Kudüs dâhil, 13 noktada çıkan yangına müdahale etmek için üç THK yangın söndürme uçağı ile İsrail’de, ihale kazanarak 121 saat İspanya’da yangın söndürmek için görev yapan uçaklar için 2019 yılında ‘Türk Hava Kurumu uçaklarının motorları, pervaneleri yok. Yani rezillik diz boyu’ diye açıklama yapanlar bu gün nerede ise tüm mal varlıklarını satışa çıkarıyor. Öz kaynaklarımızın heba edilmesine izin verilmemelidir.’’
Candan, ‘’Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ‘uçamaz’ dediği (THK) filosundaki yangın söndürme uçaklarının, Eylül 2019 tarihinde İstanbul’daki Teknofest’te yangın söndürme uçaklarının temsili olarak yangın söndürdüğü ve denizden 5,5 ton su alıp, pist kenarında belirlenen alana suyu boşalttığı gösteri uçuşunun görüntüleri ‘Hani uçamaz dediğiniz uçaklar nasıl oluyor da uçuyor’ sorusunu gündeme getirmiş ve bu tepkilerin ardından THK’ye ait CL-215 tipi yangın söndürme uçaklarının apar topar Teknofest’ten çıkarıldığını hiçbirimiz unutmadık. THK yetkililerinin ise yangın söndürme uçaklarının kullanılabilir durumda olduğunu fakat bakanlığın söz konusu ihaleyi kendilerine vermediği için bu uçakları kullanamadıklarını ve atıl şekilde bekletildiğini söylediklerini de unutmadık. Ve bugün 2019 yılı Ekim ayında atanan kayyum tarafından 7 aydır yönetilen Türk Hava Kurumu (THK), envanterinde bulunan yangın söndürme ve tarım ilaçlama alanlarında kullanılan 11 adet M-18 A/B Dromader uçağının ve depoda bulunun formlu/formsuz malzemelerinin satışı işi 13.04.2020 tarihinde yapılacak ihale ile birlikte Eskişehir, Adana, Muş, Bursa, Yalova, Kocaeli, Denizli ilinde bulunan ve halkın öz varlıkları olan taşınmazların satışının derhal durdurulması, kamu varlığının israfına izin verilmemelidir. Yangın söndürme hava araçları ve ülkenin muhtelif yerlerinde bulunan onlarca THK taşınmazının satışa çıkartılması ülkeye ve kurucu değerlere ihanettir” diye konuştu.
THK varlıklarının satış ihalesinin iptali yargıya taşınıyor.
‘’Geçtiğimiz yıl 500 hektarın üzerinde ormanı kül olan ülkemizde THK’nın elinde bulunan hiçbir hava aracını kullanmamakta direnen Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yazı için yangın söndürme uçağı yine bir kiralama ihalesi açarak öz varlıklarımızın elden çıkarılarak milyonlarca döviz karşılığında halkın parasını savurganca kullanma hakkını kendisinde görebiliyor. Arık bu savurganlığa ve öz varlıklarımızın kaybına dur deme zamanı geldi’’ şöyle devam etti:
‘’Açılan kiralama ihalesi de nerede ise adrese teslim, hazırlanan teknik şartname dört adet jet amfibi uçağını tarif ediyor ve ilginçtir ki bu uçaklar sadece Rusya’da var. Türk Hava Kurumu bu sebeple ihaleye giremiyor. Ekim 2019 tarihinde Kayyum atanan THK’nın elindeki dokuz uçağın ne olacağı ise bilinmiyor sorusunun sorulduğu günlerin cevabını bu gün veriyoruz: kamu varlıklarımız satılıyor, Cumhuriyet’in nadide eseri Türk Hava Kurumu kapatılmaya doğru yol alıyor, mal varlıkları talan ediliyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, ülkemiz en değerli eko sistemi olan ormanlarımızın kendi kaynaklarımız ile korunması ve THK’nın elinde bulunan öz varlıklarımızın satılarak döviz karşılığı kiralama yöntemi ile Rusya’dan elde edilecek hava araçlarına yapılacak israfa itiraz ediyor taşıma su ile değirmen dönmez diyoruz. Satışlar derhal iptal edilmeli ve kamu kaynaklarımız yurt içinde kalmalıdır. İhalenin iptal edilmesini yargıya taşıyoruz.”
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Basın Birimi
http://www.mimarlarodasiankara.org/index.php?Did=10720