(İşgal Öncesinde Durum)
Çeviren: Ercan CANER
18 Eylül 2016
Türkiye Kuzey Suriye’de, hem YPG[1] mensubu Kürt savaşçılarına, hem de İslami Devlet olarak adlandırılan IŞİD[2] militanlarına bomba yağdırıyor.
YPG, Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen savaşa katılan en etkin gruplardan bir tanesi olarak tanınmakta. Birleşmiş Milletler, ABD ve Avrupa Birliği, Türkiye tarafından YPG’ye yapılan saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulundular.
Ankara, YPG tarafından kışkırtma olarak adlandırılan saldırılarını, misilleme olarak değerlendirmekte ve YPG’nin kuzey Suriye’de kendi sınırları yakınında arazi elde ettiği yönünde uzun zamandır uyarılarda bulunmaktadır.
Türkiye YPG’yi, 1990 yılından günümüze kadar savaştığı, özerklik isteyen ayrılıkçı terör örgütü PKK’nin bir uzantısı olarak görmektedir.
Suriye’de YPG Savaşçıları
Türkiye kendi topraklarında PKK ile savaşırken komşusu Suriyeli Kürtler, Rojava bölgesinde bağımsız ve otonom bir devlet kurma iddiasındalar ve YPG Türkiye’nin uluslararası müttefiklerinin IŞİD’e karşı yürütülen savaşta güvenini kazanmış durumda.
PKK resmi olarak Avrupa Birliği ve ABD tarafından bir terör örgütü olarak kabul ediliyor fakat Türkiye Batılı müttefiklerini YPG’nin de bir terör örgütü olduğuna ikna etme çabalarında ne yazık ki başarılı olamamıştır.
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon Türkiye’ye YPG’ye karşı yürüttüğü bombalamayı durdurması ve Suriyeli Kürtleri de operasyon alanlarını genişletmemeleri konusunda uyardı.
Türkiye’nin İşgali Öncesinde Durum
Avrupa Birliği Türkiye’yi aynı zamanda Suriye topraklarını bombalamayı durdurması ve dünya güçlerinin bölgede taraflar arasındaki düşmanlıkları durdurma yönündeki çabalarını daha da karmaşık hale getirmemesi yönünde uyarmıştır.
Birleşmiş Milletler de Türkiye’yi Suriye’de uluslararası yasalara uyması yönünde uyarmıştır.
IŞİD’e Karşı Yürütülen Savaşa Aktif Olarak Katılan Suriyeli Demokratik Güçler
ABD tarafından desteklenen, YPG ve bazı Suriyeli Araplardan oluşan Suriye Demokratik Kuvvetleri ittifakı ileri harekâtını sürdürmekte ve Türkiye’nin bombardımanına rağmen değişik İslami grupların kontrolündeki stratejik bölgeleri ele geçirmeye devam etmektedir.
ABD tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri, Menbiç kasabasından IŞİD terör örgütü mensuplarını atarak gerçekten kayda değer bir başarı kazanmıştır ve bu başarı sonucunda, IŞİD terör örgütüne mensup dünyanın her yerinden bölgeye gelen cihat savaşçıları, Türkiye sınırı yakınlarındaki Cerablus’a kaçmak zorunda kalmışlardır.
Türkiye, kuzey Suriye’de planlı bir tampon gibi görünen, Kürtlerin diğer bir sınır kasabası olan daha batıdaki Azaz’ı ele geçirme çabalarından rahatsızdır.
Kürt Gruplar, Türkiye ve IŞİD – Bölgedeki Karmaşık Denklemler
Kürtler Türkiye’yi, ABD liderliğindeki koalisyon tarafından IŞİD terör örgütüne karşı yürütülen mücadeleyi; Türkiye ve Irak’ta PKK’ya yapılan saldırıları ve şimdi de kuzey Suriye’de YPG’ye karşı yürütülen saldırıları örtmek maksadıyla kullanmakla suçlamaktadırlar.
Kürtler, Türkiye’nin Kürt mevzilerini bombalamasının IŞİD terör örgütüne Suriye ve Irak’ta Kürtlerin kontrolündeki mevzilere saldırmasında yardımcı olduğunu ileri sürmektedirler.
Türkiye tarafından yapılan bombardımanlar, Musul kenti yakınlarındaki Makhmur’a IŞİD saldırılarının yoğunlaşmasına neden olduğundan, Iraklı Kürtlerin de tepkisine yol açmıştır.
Erbil’de üst düzey bir Iraklı yetkili olan Sadi Pria’ya göre; ”Türkiye utanmazca ve açık bir şekilde IŞİD ve El-Kaide teröristlerini desteklemektedir”
Türkiye ve PKK Arasındaki Savaşın Sonucu
Suriyeli Kürtler, YPG de dâhil olmak üzere, PKK tarafından arzulanan otonom bir demokratik Kürt konfederasyonu fikrini paylaşmaktalar, fakat YPG, Türkiye tarafından iddia edilen PKK’nın uzantısı olduğu yönündeki iddiaları kabul etmemektedir.
PKK liderleri defalarca, Suriyeli Kürtlere yapılan saldırılara misilleme olarak, Türkiye dâhilinde topyekûn bir iç savaş başlatma tehdidini yinelemekteler.
Bu arada, Türkiye-PKK arasında süregelen savaş alanı dağlardaki gerilla savaşından, Diyarbakır dâhil Kürtlerin çoğunlukta olduğu Kürt şehirlerinde yürütülen şehir savaşlarına dönüşmüş durumdadır.
Türkiye, tehdit olarak algıladığı sürece Suriyeli Kürtleri bombalamaya devam edeceğini ifade ediyor.
YPG büyük bir olasılıkla Türkiye’nin tehditlerini göz ardı edecek ve daha fazla toprak ele geçirmek için operasyonlara devam edecek. Temmuz 2015 ayında YPG, stratejik öneme sahip olan Tal Abyad kasabasını Türkiye’nin uyarılarına rağmen ele geçirmiştir.
Sınırın Türkiye tarafında ise PKK ile yürütülen savaşın şiddetleneceği ve kırsal alanın yanı sıra şehirlere de yayılacağı büyük bir olasılık olarak görülmektedir.
ÇN: Yazının orijinaline aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-33690060
[1] Halk Koruma Birlikleri (Arapça: وحدات حماية شعبية – Kürtçe: YekîneyênParastina Gel; YPG) veya Halk Savunma Birlikleri, Suriye‘de kurulan ve faaliyet gösteren, Kürt Yüksek Komitesine bağlı silahlı örgüt (Vikipedi).
[2] Organizasyonun ismi Arapça al-Dawlah al-Islamiyah fi al- ‘Iraq wa al-Sham (Kısaltması Da’ish veya DAESH) ‘den gelmektedir. Batıda yaygın olarak İslami Irak ve Levant (Toros Dağlarının güneyindeki Orta Doğuda geniş alan, sınırları kesin olarak belli değildir) Devleti, İslami Irak ve Suriye Devleti ve Şam (her ikisi de ISIS olarak kısaltılır), veya basitçe İslami Devlet (IS-Islamic State) olarak kullanılmaktadır.