Askerler Emre Karşı mı Geliyorlar?
Onlarca yıl önce şarbon aşılarını geri çekmek zorunda kalan Pentagon’un, sadece acil kullanım onayı verilen COVID-19 aşısını zorunlu hale getirme konusunda elleri bağlıdır. Sadece Başkan Joe Biden askerlere aşı olmalarını emredebilir.
Yazar: Elizabeth Howe, DFENSE ONE, 17 Şubat 2021
Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 23 Şubat 2021
Bir görevli Moderna COVID-19 aşısını hazırlarken, 04 Şubat 2021. Kaynak: U.S. AIR FORCE / Joshua J. Seybert.
Birleşik Devletler ordusuna mensup askerler, tıpkı modern ve personelinin sağlığına önem veren diğer ülke ordularının mensupları gibi, orduya girmeden veya yurtdışı görevlere gitmeden önce birçok aşıyı yaptırmak zorundadır, fakat COVID-19 aşısı henüz yapılması zorunlu aşılar içinde yer almamaktadır. Halen Birleşik Devletler topraklarında dağıtılan COVID-19 aşılarının federal seviyede onayındaki ‘‘Acil Kullanım Yetkisi’’ ifadesi, Savunma Bakanlığının aşının bütün askerlere uygulanmasını zorunlu hale getirmesini engellemektedir.
Üst düzey askeri yetkililerden, COVID-19 aşısı önerilen askerlerin üçte birinin aşı olmayı reddettiğini öğrenen Kongre üyeleri arasında, aşının bütün askerlere uygulanmasını zorunlu kılan bir yetkinin eksikliği endişe yaratmıştır. Amerikan askerlerinin bu eğilimini değiştirmek yeni başkomutan; Başkan Joe Biden direkt emir vermek zorunda kalabilir ve askerlerin COVID-19 aşısına karşı bu tutumlarının da aşı karşıtı komplo teorileriyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
Hava Kuvvetlerinden Genelkurmay Operasyon Direktörü Tümgeneral Jeff Taliaferro, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde yaptığı açıklamada, önerilen askerlerin sadece üçte ikisi kadarının aşı olmayı kabul ettiğini ifade etmiştir. Hava Kuvvetlerinden Tümgeneral Steven Nordhaus da Ulusal Muhafızlar için de aynı oranın geçerli olduğunu dile getirmiştir. Sağlık Komutanlığından Tuğgeneral Paul Friedrichs de açıklamasında, Birleşik Devletler silahlı kuvvetlerinin diğer birimlerinde de COVID-19 aşısına karşı genel tutumun aynı sonuçları yansıttığını ifade etmiştir.
Anavatan savunma ve küresel güvenlik savunma bakan yardımcısı vekili Robert Salesses de açıklamasında; yaklaşık 359,000 askere ilk doz, bunlardan yaklaşık 147,000’ine de ikinci doz aşının yapıldığını söylemiştir.
Hava Kuvvetlerinden Tümgeneral Jeff Taliaferro Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde ifade verirken, 17 Şubat 2021. Kaynak: C-SPAN.
Savunma Bakanlığı yetkilileri, bu kadar fazla sayıda askerin aşı olmayı reddetmesinin arkasında yatan nedenleri sorgulamamakta ve izlememektedir. Pentagon sözcüsü John Kirby yaptığı basın toplantısında, ordu genelinde COVID-19 aşısı olmayı reddeden veya geciktiren askerleri buna iten nedenleri sorgulayacak ve özel olarak takip edecek bir sistemin olmadığını açıklamıştır.
Pentagon sözcüsü Kirby, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde generallerin verdiği ifadeler hatırlatıldığında ise, kimsenin verileri gizlemediğini ve verileri gizlemek için de hiçbir neden olmadığını ifade etmiştir. Silahlı Hizmetler Komitesinde yapılan bütün açıklamaların basın mensupları ile derhal paylaşılacağının da altını çizmiştir.
Bazı askerlerin aşı olma konusundaki tereddütlerinin arkasında aşı karşıtlığından çok daha derin nedenler olabilir. Bakanlığın daha önce bildirilenden çok daha kötü yan etkilere sahip olan ve askerlere zorunlu kıldığı bir aşının kötü sonuçlar üzerine geri çekilmesi henüz hafızlarda oldukça tazedir.
ABD Hükümeti 2002 yılında Kongre’ye; 1990’lı yılların sonlarında ordu tarafından uygulamaya koyulan ve bütün askerlerin zorunlu olarak tabi tutulduğu Şarbon Aşısı Aşılama Programı (AVIP-Anthrax Vaccine Immunization Program) hakkında bir rapor sunmuştur.
Kongre’ye sunulan 55 sayfalık raporda, şarbon aşısının olumsuz etkileri ve zorunlu aşı olmak istemeyen çok sayıda askeri pilot ve diğer yüksek değerdeki askeri personelin, aşı olmamak için emeklilik haklarından dahi feragat ederek ordudan istifa etmeyi seçtikleri ortaya koyulmuştur.
Şarbon Aşısı Aşılama Programının zorunlu olduğu Eylül 1998- Eylül 2000 dönemini kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre; pilotlar ve diğer havacı personelin %16’sı aktif olmayan görevlere geçmeyi talep etmiş veya ordudan istifa etmiştir. İlave %18 oranındaki personel de tayin ve birlik değiştirmeyi istemiş veya yakın bir gelecekte ordudan ayrılmayı planladıklarını ifade etmiştir. Ordudan ayrılanların beşte biri ise emeklilik haklarını dahi almadan ayrılmayı tercih etmiştir.
Uçuş görevlerinden ayrılmayı seçen pilotların %69’u tercihlerinin ana nedeni olarak şarbon aşısını göstermiştir. Ordudan ayrılmayı planlayanların %72’sinin de nedeni aynıdır. ABD ordusu genelinde ayrılan ve ayrılmayı düşünen personelin yarısından fazlası pilotlardır ve bu pilotların arasında da yetiştirilmesi uzun zaman alan uçuş öğretmeni, kontrol pilotu ve komutan pilot statüsünde çok sayıda nitelikli personel bulunmaktadır.