savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4746
EURO
36,4066
ALTIN
2.957,53
BIST
9.356,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
17°C
Ankara
17°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
2°C
Pazartesi Az Bulutlu
2°C

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINI YAPAY ZEKÂLI ROBOTLAR MI ÇIKARACAK?

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINI YAPAY ZEKÂLI ROBOTLAR MI ÇIKARACAK?
A+
A-

ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINI YAPAY ZEKÂLI ROBOTLAR MI ÇIKARACAK?

Üçüncü Dünya Savaşı; Önleyici Darbenin zafer için en olası yol olduğuna karar veren yapay zekâlı robotların biri tarafından başlatılacak – Elon Musk

Röportaj: Morgane Tual, Le Monde, 9 Aralık 2017

Çeviren: Ercan Caner, Sun Savunma Net, 3 Ocak 2018

Fransız matematikçi ve La République En Marche Parti üyesi Cédric Patrice Thierry Villani 

Le Monde: Yapay zekâ teknolojisi uluslararası ortamda giderek daha fazla konuşulan bir konu haline gelmiş durumdadır. Bu ayın başlarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yapay zekâ sektöründe liderliği ele geçirecek olan ülkenin dünyaya hâkim olacağını ifade etti. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Cédric Villani: Bu oldukça iddialı bir ifadedir. İlk olarak dünyanın en kudretli politikacılarından biri olan Putin’in dünyaya hâkim olmak ifadesini kullanmasını duymak beni üzmüştür. Politik hayatta hedef dünyaya hâkim olmak ise bu gerçekten çok üzücüdür. İkinci olarak, Putin’in sözleri bu yeni teknolojiden beklentilerin ne kadar büyük olduğunu göstermektedir. Dünyaya hâkim olmak terimi bir zamanlar atom bombası için de söylenmiştir.


Bu konuda kaleme alınabilecek bol miktarda politik hayali senaryo bulunmaktadır. Fakat bilimsel bir prensip asla gizli kalmaz, aksine aktarılarak yayılması bazen bilerek sağlanır. Atom bombası olayına bakıldığında bazı sırların, özellikle politik güçleri dengelemek maksadıyla Doğudan Batıya aktarıldığını biliyoruz. Teknoloji açısından bakıldığında bir ülke üstün ve egemen bir durumda olduğunda, o ülkedeki bazı araştırmacıların teknoloji transfer imkânlarını araştıracaklarından eminim.

Le Monde: Sanki Vladimir Putin çok belirleyici bir teknoloji ila karşı karşıya olduğunu düşünüyormuş gibi görünüyor. Gerçekten ekonomide veya diğer sektörlerde böyle bir etkisi var mı?

Cédric Villani: Soru çok açık. Konuştuğumuz alanlardan en az bir tanesinde devrim niteliğinde gelişmeler yaşanacaktır. Bu otomatik araçlar mı olacaktır? Tıp alanında veya yeni iş modellerinin yaratılmasında mı olacaktır?

Yasal çevrenin de karışıklık olup olmamasında önemli bir rol oynama olasılığı vardır. Tarih bize, teknolojinin yasalara uymasından ziyade yasaların teknolojiye uyarlandığını göstermektedir. Fakat yasaların teknoloji devriminin gerçekleşme hızını ve hatta şiddeti ile kolaylaştırılmasını da etkilemektedir.

SpaceX’in kurucusu, Tesla Motors ile PayPal kurucu ortaklarından Elon Musk

Le Monde: Tesla’nın patronu Elon Musk, Vladimir Putin’in; ‘‘Yapay zekâ alanında üstünlük yarışındaki devletler muhtemelen bir üçüncü dünya savaşına neden olacaklar’’ sözlerine tepki gösterdi. Bu konuda düşünceniz nedir?

Cédric Villani: Bu konuda Elon Musk ile aynı düşüncede değilim. Musk’ın nesneleri hareket ettirme alanındaki olağanüstü yeteneğini takdir ediyorum. Onun uzak görüşlü zekâsını çok beğeniyorum ve Musk’ın fiziksel anlamda en önde gelen Amerikalı girişimcilerden bir tanesi olduğunu kabul ediyorum. Bütün bunlar onu çok renkli bir insan yapmaktadır.

Fakat söylediklerinin bir kısmı bana çılgınca gelmektedir. Aklından kesinlikle şüphe etmediğimden Musk’ın bu yaklaşımının, kendi projeleri hakkında fısıltı pazarlaması yönünde bir iş stratejisi olabileceğini değerlendiriyorum. Bu yaklaşım, Musk’ın iş modelinin temelidir.

Le Monde: Elon Musk’ın sözlerinin dışında özellikle hangi alanlarda dikkatli olmak gerekiyor?

Cédric Villani: Ekonomik açıdan yapay zekâ çok önemlidir. İnsanların yerlerini yapay zekalı robotlara kaptıracakları yönünde bir korkuları var. Şimdilik böyle bir durum gerçekleşecek gibi görünmüyor. En fazla robot olan ülkelere baktığımızda insanlar için en fazla işin de bu ülkelerde olduğunu görmekteyiz, bunun nedeni de yapay zekalı robotların küresel ekonomik performansa olan olumlu katkısıdır.

Bazıları size bundan korkmaya gerek olmadığını söyleyecektir, bunun nedeni de insan-makine ittifakının kesinlikle tek başlarına insan veya makineye karşı çok daha üstün olacağıdır. Bu gerçekten doğrudur, fakat öğrenme ve insan ile makineler arasındaki ilişkinin iyileştirilmesini gerektirmektedir.

Çevirenin Notları: Le Monde’den Morgane Tual’in ünlü Fransız Matematikçi Cédric Villani ile yaptığı röportajdan alınan yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. Röportajın ‘‘L’intelligence artificielle est l’affaire de tout le monde’’ başlıklı orijinal metnine aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

Cédric Villani : ” L’intelligence artificielle est l’affaire de tout le monde “

Le Monde | * Mis à jour le | Propos recueillis par Morgane Tual Quelle est précisément la mission qui vous a été confiée sur l’intelligence artificielle ? Elle consiste à dresser une feuille de route sur l’intelligence artificielle pour le gouvernement dans les années à venir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.