“Türkiye bir ülkeyle ilişki kurduğu zaman bunu başka ülkelerle probleme dönüştürmeyen bir ülkedir. Çok boyutlu ve çok yönlü farklı ülkelerle aynı anda farklı ilişkileri ve irtibatları yönetebilme kabiliyeti ve diplomatik becerisine sahiptir. Biz farklı ülkelerle ihtiyaçlarımız ve çıkarlarımız doğrultusunda temaslar kurmaya devam edeceğiz. Bizimle işbirliği yapan ülkelerin, dostlarımızın ve müttefiklerimizin bu hususta bir endişeye kapılmalarına gerek yok.” Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mücahit Küçükyılmaz
Ercan Caner, Sun Savunma Net, 30 Eylül 2021
Putin’in resmi sözcüsü Dimitry Peskov 29 Eylül 2021 tarihinde gazetecilere yaptığı açıklamada Moskova’nın Türkiye ile Ukrayna arasındaki askeri işbirliğini çok önemli bir konu olarak değerlendirdiği, bunun nedeninin de Rusya’nın Türk silahlarının tanınmayan Donbass cumhuriyetlerine (Luhanks Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyet karşı kullanılmasını istememesi olduğunu ifade etmiştir.
Türkiye ve Ukrayna askeri alanda aktif bir işbirliği içindedir. Kiev Türkiye’ye hava aracı motorları sağlarken, Türkiye de Ukrayna’ya saldırı dronları sağlamakta ve Ukrayna Donanması için gemi inşa etmektedir.
Hakkında bir kısmının Türkiye’ye satılacağı ve konunun iki ülke liderleri arasında görüşüldüğü iddia edilen dünyanın önde gelen motor üretici firmalarından Motor Sich firması, ulusal güvenlik açısından stratejik önemi nedeniyle, Çinli yatırımcıların eline geçmemesi için kamulaştırılmıştır.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky’e göre Türkiye, 2023 yılına kadar Ukrayna’ya modern korvet inşa edecektir. Ayrıca, Türkiye’den tedarik edilen Bayraktar TB2 taarruz ve keşif insansız hava araçlarının Karadeniz’de devriye uçuşları yaptıkları bildirilmiştir.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mücahit Küçükyılmaz RİA Novosti ile röportajında; ‘‘Türkiye’nin Ukrayna’ya silah tedarik ediyor olması çokça tartışılan bir konu. Söz konusu durum sizce Moskova-Ankara ilişkilerini etkiler mi? Türkiye, Ukrayna’ya silah tedarikini artırmayı planlıyor mu? Ayrıca, Azerbaycan’a da yeni insansız hava araçları tedarik etmeyi planlıyor musunuz?’’ sorusuna verdiği yanıtta aşağıdaki ifadeleri kullanmıştır:
“Türkiye bir ülkeyle ilişki kurduğu zaman bunu başka ülkelerle probleme dönüştürmeyen bir ülkedir. Çok boyutlu ve çok yönlü farklı ülkelerle aynı anda farklı ilişkileri ve irtibatları yönetebilme kabiliyeti ve diplomatik becerisine sahiptir. Biz farklı ülkelerle ihtiyaçlarımız ve çıkarlarımız doğrultusunda temaslar kurmaya devam edeceğiz. Bizimle işbirliği yapan ülkelerin, dostlarımızın ve müttefiklerimizin bu hususta bir endişeye kapılmalarına gerek yok.”