Yazar: Christoph Hammerschmidt, eeNews EUROPE, 26 Mart 2020
Çeviren: Levent Kağan, Sun Savunma Net, 04 Nisan 2020
Dünyada aynı anda birçok ağır COVID-19 hastasını tedavi edebilen çok az sayıda gelişmiş ve yüksek performanslı suni solunum cihazı bulunmaktadır. SARS-CoV-2 salgınına karşı, Avrupa ve dünyanın her yerinde halen alınan tedbirlerin işe yaramaması durumunda, çok sayıda akut ve ağır COVID-19 hastası nedeniyle sağlık sistemi tıkanabilir ve hatta çökebilir. Marburg Üniversitesinden araştırmacılar tarafından geliştirilen basit bir suni solunum cihazı, korona virüs salgını görülen yerlerdeki suni solunum cihazı yetersizliğini telafi edebilir.
Marburg Philipps Üniversitesi ve Gießen ve Marburg Üniversite Hastanesinden araştırmacı ve mühendislerden oluşan bir ekip, korona salgınında suni solunun cihazı kapasitesinin yetersiz kalabileceği endişesinden hareketle, çok kısa bir süre içinde basit solunum cihazları için iki konsept geliştirmiştir. Düşük maliyetli cihazlar, süratle imal edilebilir ve yeterli normal suni solunum cihazına sahip olmayan tedavi merkezleri ve kliniklerde kullanılabilir.
İlk konsept; CPAP (Continuous Positive Airway Pressure – Sürekli Pozitif Hava Yolu Basıncı) olarak adlandırılan cihazlardan yola çıkılarak geliştirilmiştir. Bu cihazlar, uyku apnesi tedavisinde kullanılmakta ve birçok insanın evlerinde bulunmaktadır. Bu cihazın kullanılmasındaki amaç hastaya sürekli ve sabit olarak hava basıncı uygulayarak uyku sırasında kapanan üst hava yollarını açık tutmaktır. CPAP cihazı hastanın burnuna yerleştirilen ya da burun ve ağızı tamamen içine alan, yumuşak silikon bir maske ve bunu cihaza birleştiren hortumdan ibarettir. Hafif ve orta şiddetli uyku apnesi vakalarının tedavisinde kullanılan bu cihazın olumlu etkisi birkaç gün içinde görülebilmektedir.
Mevcut CPAP cihazları geliştirilerek suni solunum maksatlı olarak kullanılabilirler. İlk prototiplerin kullanılmasına başlanmış ve Marburg Üniversite Hastanesi doktorlarından çok olumlu tepkiler almıştır. Firma hâlihazırda cihazların seri üretimine geçmek için fırsatları kollamaktadır.
Modifiye edilen CPAP cihazları profesyonel solunum cihazları kadar güçlü olmadığından, ağır solunum güçlüğü çeken, akut ve ağır COVID-19 hastalarının başlangıç tedavilerinde kullanılmaları uygun değildir. Bu tür hastalarda klinikler için geliştirilmiş daha güçlü solunum cihazları kullanılmalıdır. Bununla birlikte, hastaların birkaç gün içinde daha az solumaya ihtiyaç duyacak kadar tedavi almalarına müteakip, modifiye edilmiş CPAP cihazları solunum takviyesi maksadıyla kullanılabilir. Böylece boşta kalan kliniklerdeki suni solunum cihazları da daha ağır COVID-19 hastalarının tedavilerinde kullanılabilir.
Marburg Philipps Üniversitesi ve Gießen ve Marburg Üniversite Hastanesinden araştırmacı ve mühendislerden oluşan ekip, ikinci yaklaşım olarak da CPAP cihazlarının yaygın olmadığı ülkelerde kullanılmak üzere ‘‘Ambu Bags – Çanta Valf Maskesi’’ olarak adlandırılan basit cihazları geliştirmek maksadıyla çalışmaktadır.
Çanta valf veya resüsitasyon maskeleri, ilk yardım esnasında kullanılır, maliyetleri düşüktür ve dünyanın her yerinde bol miktarda bulunmaktadır. Hastanın yüzüne uygulanan bir maske ve solunum maksadıyla düzenli aralıklarla elle sıkıştırılabilen bir torbadan ibarettir. Araştırma ekibi hâlihazırda, sıkıştırmayı el yerine düzenli olarak yapabilecek mekanik cihazlar üzerinde çalışmaktadır.
Marburg Philipps Üniversitesi ve Gießen ve Marburg Üniversite Hastanesinden araştırmacı ve mühendislerden oluşan ekibin amacı; geliştirdikleri cihazların bütün teknik bilgi paketleri ve üretim talimatlarını dünya ile paylaşmaktır. Cihazların bütün dünyada ve fazla sayıda imal edilmesi ancak bu yolla mümkün olabilecektir.
Marburg Üniversite Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Harald Renz, deneyimli doktorların geliştirilen cihazların, başka hiçbir alternatif kalmadığında ‘‘son savunma hattı’’ olarak kullanılabileceklerini teyit ettiklerini ifade etmektedir. Almanya’nın suni solunum cihazı sayısı bakımından oldukça iyi durumda olduğunu anlatan Prof. Dr. Renz, dünyanın diğer bölgelerinde bu cihazları ‘‘ilk savunma hattı’’ olarak kullanabilecek birçok ülke olduğunu ifade etmektedir.
Araştırma ekibi halen cihazları imal edebilecek bir yer ve maddi destek arayışlarını sürdürmektedir.
Çevirenin Notları: Yazı aslına sadık kalınarak çevrilmiştir, orijinal metne aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.
https://www.eenewseurope.com/news/simple-ventilator-easy-and-inexpensive-build
Turkish foreign minister on Saturday said the government authorized the transfer of ventilators to Spain, and dismissed reports claiming that the Turkish administration sought to confiscate medical equipment amid COVID-19 outbreak.
“Confiscating [medical] products is an ugly accusation,” Mevlut Cavusoglu said in a live broadcast and added that the Spanish Foreign Ministry corrected reports as well.
Notably, in a Twitter post, Spanish Foreign Minister Arancha Gonzalez Laya confirmed Cavusoglu’s remarks, and said Spain appreciated the “gesture of a friend and ally”.