savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6364
EURO
37,1532
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Hafif Yağmurlu
6°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Açık
9°C

Yapay Zekâ Savaş Alanını Değiştirecek

Yapay Zekâ Savaş Alanını Değiştirecek
A+
A-

 

Yapay Zekâ Savaş Alanını Değiştirecek

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 10 Eylül 2020

 

Kaynak: PHYS ORG

 

Birleşik Devletler Savunma Bakanı Dr. Mark T. Esper, yapay zekânın savaş alanını değiştirme potansiyeli olduğunu ve büyük güç yarışında, yapay zekâyı muharebe sahasında ilk kullanan ülkenin rakipleri karşısında çok büyük avantajlara sahip olacağını ifade etmiştir.

Tarihe bakıldığında yeni teknolojileri muharebe sahasında ilk kullanan ülkelerin düşmanları karşısında sonucu belirleyen avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Esper, bunun örneklerinden bir tanesinin Irak savaşında görüldüğünü ve akıllı bombalar, hayalet uçaklar ve uydu tabanlı küresel konumlama sisteminin kullanılmasıyla Irak ordusu ve Sovyetler Birliği yapımı askeri donanımının imha edildiğini ifade etmiştir.

Esper, ABD Müşterek Yapay Zekâ Merkezi sempozyumunda yaptığı konuşmada; yapay zekânın Irak savaşında kullanılan teknolojilerden çok daha üstün avantajlar sağlayacağını ve muharebe sahasının her noktasında sonucu belirleyen bir teknoloji olacağını dile getirmiştir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘‘Yapay zekâda öne geçen ulus dünyanın yöneticisi olacak’’ sözlerine de atıfta bulunan Birleşik Devletler Savunma Bakanı Esper, Rusya’nın yapay zekâ teknolojisine yaptığı yatırımları artırdığının da altını çizmiştir. Esper, Çin ve Rusya’nın yapay zekâyı savaş alanında kullanma çabalarına hız verdiğini de sözlerine eklemiştir.

ABD Savunma Bakanı konuşmasında Çin tarafından Müslüman Uygur Türklerine uygulanan sistematik baskıda gelişmiş gözlem cihazlarının kullanıldığını, Hong Kong’ta da sayısal polis kullanılarak halkın baskı ve gözlem altında tutulduğunu ifade etmiştir.

İnsan hakları grupları ve Uygurlu eylemcilere göre, genetik materyal toplamak Çin tarafından yürütülen baskı kampanyasının temel öğelerinden bir tanesidir. İnsan hakları grupları ve Uygurlu eylemciler, Çin tarafından zorla toplanan kapsamlı bir DNA veri tabanının, Çinlileştirme kampanyasına uymaya direnen Uygurları takip ve izleme maksadıyla kullanılabileceğini ifade etmektedirler.

Birleşik Devletler ve bazı diğer ülkelerde emniyet güçleri, şüphelileri yakalamak ve suçları çözmek maksadıyla aile üyelerinden alınan genetik materyali kullanmaktadır. Ülke genelinde DNA örneklerinden oluşan bir veri tabanı oluşturan Çinli yetkililer de Çin’in genetik alanında yürüttüğü çalışmaların, suçla mücadele etmedeki faydalarına dikkat çekmektedirler.

Çin emniyet güçlerinden bilim insanları, DNA alanındaki yeteneklerini artırmak maksadıyla; Massachusetts merkezli Thermo Fisher firması tarafından geliştirilen cihazları kullanmaktadır. Uygurların DNA örneklerini karşılaştırmak maksadıyla da Yale Üniversitesinin önde gelen genetik uzmanlarından Doktor Kenneth Kidd tarafından sağlanan dünyanın dört bir tarafındaki insanlardan alınan genetik materyalleri kullanmaktadırlar.

Birleşik Devletler Savunma Bakanı Esper açıklamasında; ABD’nin yapay zekâ teknolojisini de temel ahlak değerleri olan şeffaflık, güvenilirlik ve yönetilebilirlik prensiplerine uygun olarak kullanacağını iddia etmiştir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.