savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
9°C
Pazartesi Yağmurlu
10°C
Salı Yağmurlu
8°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
8°C

Yeni Zelanda Soykırım Diyemedi

Yeni Zelanda Soykırım Diyemedi

Müslüman Uygur Türklerine Zulüm!

Yeni Zelanda Soykırım Diyemedi!

 

Yeni Zelanda Parlamentosu, iktidardaki İşçi Partisinin talebiyle ‘‘soykırım’’ ifadesi çıkarıldıktan sonra, Çin’in Sincan eyaletinde Uygur Türklerine yaptıklarının ağır insan hakları ihlali olduğuna oy birliği ile karar vermiştir.

 

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 10 Mayıs 2021

 

Londra’daki Çin Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yapan Uygurlar, 2019. Fotoğraf: Karl Nesh/Shutterstock.

 

Yeni Zelanda, Çin tarafından Uygur Müslümanlara uygulanan insan hakları ihlallerini soykırım olarak niteleyememiş ve oy birliği ile ağır insan hakları ihlallerinden ‘‘ağır endişe’’ duyulduğu kararı alınmıştır.

 Müttefikleri Birleşik Devletler, Kanada ve İngiltere’nin soykırım ve yaptırım kararlarına rağmen Yeni Zelanda’nın, Doğu Türkistan’da yaşananları ağır insan hakları olarak nitelendirmekle yetinmesi şaşkınlık yarattı.

Söylenenlere göre; böyle bir kararın alınmasında; Başbakan Jacinda Ardern’in iktidardaki İşçi Partisinin talebi ve başbakanın ülkenin en büyük ticaret ortağı olan Çin ile ilişkileri bozmak istememesi rol oynamıştır.

En az bir milyon Uygur ve diğer Müslüman azınlıklar halen Sincan eyaletinde toplama kamplarında zorla tutulmaktadır. İnsan hakları savunucularına göre kadınlar istekleri dışında kısırlaştırılmakta ve insanlar zorla çalıştırılmaktadır.

Yeni Zelanda parlamentosunun böyle bir kararın altına imza atmasının altında yatanlardan bir tanesi de sadece uluslararası mahkemeler tarafından soykırım olarak kabul edilen olayların soykırım olarak nitelendirilmesidir.

 

Erdoğan’ın Çin Ziyareti – 2019

 

Çin basınında (China Daily) yer alan iddialara göre; G-20 Zirvesinin ardından Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özerk Sincan Bölgesindeki Uygur Müslümanları için aşağıdaki açıklamayı yapmıştır;

 

“Çin’in Sincan bölgesindeki insanların Çin’in gelişimi ve refahı içinde, mutlu bir yaşam sürdüğü bir gerçektir. Türkiye, Türk-Çin ilişkilerindeki uyumu kimsenin bozmasına izin vermez. Türkiye aşırılığa kesin bir şekilde karşıdır ve Çin ile karşılıklı siyasi güveni ve güvenlik iş birliğini güçlendirmeyi arzu etmektedir.”

Türk tarafı ise bir çeviri hatası olduğunu ve Erdoğan’ın konuşması esnasında; ‘‘Türkiye, Sincan’daki halkların barış ve refah içinde mutlu bir şekilde yaşamasını ümit ediyor’’ ifadelerini kullandığını ifade etmiştir.

Yeni Zelanda ticaret kaygıları nedeniyle soykırım diyemezken ve biz de çeviri hataları ile uğraşırken; Çin Komünist Parti yöneticileri, Doğu Türkistan özerk bölgesinde yaşayan Müslüman Uygur Türklerine barış veya refah içinde olup olmalarına aldırmadan soykırım uygulamayı sürdürmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.