Amerikalı araştırmacılar günlük olarak tüketilen bir gıdanın beyinde Alzheimer hastalığına karşı faydalı etkilerini keşfettiklerini açıkladılar.
Ercan Caner, 4 Aralık 2016
Her öğünde yoğurt yemek sadece kemiklerinizin ihtiyacı olan kalsiyumu karşılamıyor, bunun yanı sıra, İran’da bulunan Kashan Universty’den araştırmacılar, iyi huylu bakteriler içeren ve günlük olarak tüketilen bazı probiyotik gıdaların Alzheimer hastalığına karşı mücadele etmekte etkin bir yöntem olabileceğini gösterdiler.
Günde 200 ml bilişsel fonksiyonları geliştiriyor
Araştırmacılar bu sonuca ulaşmak için, yaşları 60 ile 95 arasında değişen 52 gönüllü Alzheimer hastasına bazı beyin ve kan testleri uyguladılar. Deneklerin yarısına günde 200 ml iyi huylu Lactobacillus acidophilus, L.Caséi, L fermentum et Bifidobactertium bifidum bakterisi içeren süt verildi. Deneklerin diğer yarısına ise herhangi bir özel gıda rejimi uygulanmadı.
12 hafta sonra, deneye katılan bütün gönüllü Alzheimer hastalarına aynı testler yeniden uygulandı. Sonuç? Araştırmacılar, probiyotik içeren gıda verilen deneklerin test sonuçlarında 8,7 ile 10,6 arasında iyileşmeler tespit ettiler, probiyotik gıda verilmeyen diğer deneklerin test skorlarında ise 8,5 ile 8,0 arasında düşme belirlendi.
Araştırmacılar kaydedilen gelişmenin oldukça düşük olduğunu fakat yine de hastalığın önlenebilmesi için iyi bir haber aldığını vurgularken bu alanda çalışmaların sürdüğünü ve bu iyileşmeye neden olan etkeni bulmak için daha fazla araştırmaya gerek olduğunu açıkladılar.
ÇN: Yazının orijinaline aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.