savunmahavacılıkteknolojipolitikaanalizmevduatkriptosağlıkkoronavirüsenflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
6°C
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
9°C
Pazartesi Yağmurlu
10°C
Salı Yağmurlu
8°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
8°C

Yunanistan Parlamentosu Mısır ile Yapılan Anlaşmayı Onayladı

Yunanistan Parlamentosu Mısır ile Yapılan Anlaşmayı Onayladı

Doğu Akdeniz’de Savaş Rüzgârları mı?

 

Yunanistan Parlamentosu Mısır ile Yapılan Anlaşmayı Onayladı

 

 “Tartışmaları kendi mecrasından çıkartıp ülkenin ve milletin kutlu yürüyüşünün önünde bir takoz haline getirmeye kalkanlara göz yumamayız. Biz şu anda ülkemizin her alandaki hak ve çıkarlarını dünyanın her yerinde en ileri seviyeye gelmesine odaklandık. Doğu Akdeniz’de, Libya’da, Ege’de haklarımızı sonuna kadar korumaya odaklandıkRecep Tayyip Erdoğan.

 

ALJAZEERA, 27 Ağustos 2020

Ercan Caner, Sun Savunma Net, 28 Ağustos 2020

 

Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan fotoğrafta, Yunan Donanmasına ait savaş gemileri Doğu Akdeniz’de askeri bir tatbikat esnasında görülmektedir. 25 Ağustos 2020. Foto: AFP

 

Türkiye’nin sismik araştırma gemisinin operasyonunu Doğu Akdeniz’e doğru genişletmesinin ve gelecek hafta bölgede atışlı tatbikat yapacağını duyurmasının ardından Yunanistan parlamentosu Mısır ile yapılan deniz yetki alanı anlaşmasını onaylamıştır.

Mısır ile Yunanistan arasında yapılan anlaşma, 2019 yılında yapılan ve Türkiye’ye büyük hidrokarbon rezervlerinin keşfedildiği alanlara erişim imkânı sağlayan Türkiye-Libya anlaşmasına tepki olarak görülmektedir.

Mısır ile Yunanistan arasındaki anlaşma ile iki ülke, petrol ve doğal gaz dâhil olmak üzere, münhasır ekonomik bölge içindeki kaynaklardan azami şekilde istifade edebilecektir.

İtalya ile Yunanistan arasında yapılan benzer bir anlaşma geçen hafta onaylanmıştır. Yunanistan hükümet sözcüsü Stelios Petsas yaptığı bir açıklamada Türkiye’nin eylemlerimin illegal olduğu göz önüne alındığında her iki anlaşmanın da onaylanmasının acil olduğunu ifade etmiştir.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ise Yunan parlamentosunda yaptığı konuşmada uluslararası deniz konvansiyonları kapsamında çıkarılacak bir yasanın Ege Denizinde Yunan karasularını altı milden 12 mile çıkaracağını ifade etmiştir.

 

Almanya ve Türkiye dışişleri bakanları Ankara’da bir araya gelmiştir. Foto: Fatih Aktaş /Anadolu Agency

 

Türkiye, Mısır ile Yunanistan arasında yapılan anlaşmanın kendi deniz yetki alanlarını ihlal ettiğini ifade etmektedir. Yunanistan-Mısır anlaşması ile iki ülkenin aralarında mutabık kaldığı sınırlar Türkiye-Libya anlaşması ile çizilen münhasır ekonomik bölge sınırlarını da ihlal etmektedir.

Yunanistan tarafı, Mısır ile yapılan münhasır ekonomik bölge anlaşmasının yasal bir zemine dayandığını, Avrupa’nın arkasında olduğunu ve İtalya ile de çok iyi bir anlaşma yaptığını ifade etmektedir.

Yunanistan tarafı yaptığı anlaşmalar ile kendisini,  uluslararası deniz yasalarına göre anlaşma yapması için Türkiye’yi masaya davet edecek pozisyonda hissetmektedir.

Doğu Akdeniz’de gerginlik tırmanırken Fransa da İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs’ın bölgede yapacağı askeri tatbikata katılacağını açıklamıştır.

Çevirenin Notları: Yunanistan Başbakanı Mitsotakis tarafından yapılan karasularının 12 mile çıkarılması Türkiye tarafından savaş nedeni sayılmaktadır.

Almanya Dışişleri bakanı Atina’ya iki mesajla gittiğini açıklamıştır. Birincisi; Almanya ve bütün Avrupa’nın Yunanistan ile sağlam bir dayanışma içinde olduğu, ikincisi ise gerginliği azaltmak için acil ve tam diyaloga olan ihtiyaçtır.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Yunanistan’ın aşırı isteklerinden vazgeçmesi gerektiğini ifade etmiş ve Avrupa Birliğinden dürüst ve tarafsız bir arabuluculuk beklediklerini dile getirmiştir. Çavuşoğlu, hiçbir ön şart olmadan görüşmelere hazır olduklarını da sözlerine eklemiştir.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ise Türkiye’yi komşusunu provoke etmek ve yeni Osmanlı ideolojisi sergilemekle suçlamıştır. Dendias ayrıca Yunanistan’ın kendisinden çok daha büyük ve daha fazla silahlı komşusuna karşı çıkarlarını koruyacağını da ifade etmiştir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.